De ce ar implementa Apple gesturi multitouch pe iPhone?

Am aflat aseara ca Apple a amanat implementarea gesturilor multitouch pe iPad pana la lansarea iOS 5 si azi dimineata am aflat ca Apple testeaza aceste gesturi multitouch chiar si pe iPhone. Pentru tableta iPad ar fi logica si binevenita implementarea acestor gesturi multitouch, insa pentru iPhone care are un ecran de 3.5 inch e destul de incomod sa le folosesti. S-a discutat despre posibilitatea scoterii butonului Home din iDevice-uri si inlocuirea sa cu aceste gesturi multitouch, iar pentru iPad sunt 100% de acord sa vedem aceasta implementare. Pentru iPhone in schimb nu cred ca e necesar asa ceva deoarece vorbim despre un telefon mobil care trebuie sa permita utilizatorului sa lucreze pe el cu o singura mana.

Daca Apple ar scoate butonul Home din iPhone atunci probabil vom avea un ecran mai mare insa nu vom putea iesi dintr-o aplicatie folosind o singura mana. Scoaterea butoului Home va complica destul de mult modul de folosire al telefonului pentru ca toti utilizatorii vor trebui sa se invete sa faca gesturi cu 5 degete pentru a iesi din aplicatii. Parerea mea este ca Apple va implementa gesturile multitouch pe iPhone 5 insa va lasa butonul Home pentru a analiza feedback-ul oferit de utilizatori si daca acesta este pozitiv atunci am putea avea iDevice-uri fara buton Home chiar de la lansarea iPad 3.

Un telefon fara butoane este probabil un ideal spre care se indreapta unii producatori de telefoane mobile, insa pentru utilizatori butoanele sunt necesare pentru indeplinirea unor functii simple fara sa treaca printr-un intreg meniu de setari. La iPhone as dori sa vad un buton pentru camera care sa imi permita sa deschid camera instantaneu si sa imi permita sa fac poze fara sa trebuiasca sa apas pe ecran(stiu ca exista alternative pentru cei cu jailbreak). De ce ar implementa Apple gesturi multitouch pe iPhone? Probabil pentru a fi cu un pas in fata concurentei care este inca departe de a realiza asa ceva.

Voi ce parere aveti?

13 COMENTARII

  1. Cred ca unul dintre motivele eliminarii butonul Home este imposibilitatea (probabil temporara) de a introduce telefonul in DFU Mode->imposibilitatea de a folosi o solutie de jailbreak la nivelul de jos al iOS, ramanand doar acele solutii “userland jailbreak” care pot fi imediat blocate prin update-uri oficiale.

  2. @cristione… corect… acelasi lucru spuneam si eu acum cateva zile in urma. asta si datorita unor articole citite in care se spune acelasi lucru. fara butonul home… slabe sanse de jb.

  3. DFU mode e creat de apple special pt a “repara” softul telefonului. Daca nu mai vor DFU mode, scot DFU mode, nu butonul ala 😛 . N-o sa scoata DFU mode fiindca li s-ar tripla, daca nu inzeci nr de telefoane ajunse la service din cauza de “pana de curent cand am facut update de soft”.
    Am softat multe telefoane, n-am brick-uit niciunul dar cred ca iphone NU se poate brick-ui. Impresionant ce au facut aici.

  4. @ Adi: In cazul unei pene de curent cand updatezi sistemul de operare, telefonul intra in Recovery Mode, nicidecum in DFU Mode.

  5. @zaone “…fara sa trebuiasca sa apas pe ecra(stiu ca exista alternative pentru cei cu jailbreak)”
    Poti sa-mi recomanti o astfel de alternativa? Banuiesc ca as folosi unul din butoanele de volum. Am gugalit (ca-i drept numai un pic 😀 ) dar nu am gasit.
    Mersi!

  6. ce solutiile de jailbreak au fost numai cu butonul home ?
    si vorba lu adi! a fost facut de apple dfu mode si cei care fac jailbreak se folosesc de el!
    terminati cu prostiile astea…!

  7. daca apple vrea sa renunte la butonul home pentru mine e clar ca vor face un display mai mare, renuntant la acel buotn le-ar ramane spatiu pentru un ecran mai incapator.

  8. daca pana acum era x mode si se faceau pe acel mod jailbreak si acum nu mai este
    asta inseamna ca nu se mai fac jailbreak-uri ?
    ganditi si voi putin mai logic !!!

  9. sunt cateva softuri care baga idevice ul in dfu mode….deci nu cred ca ar fi problema daca urmatorul iPhone nu ar avea butonul home. Mi.ar place ecranul mai mare, insa cred ca e incomod sa stai cu 5 degete pe ecran… cu 2, 3 degete cred ca ar merge.