Gesturile multitouch – revolutionarea modului in care folosim un ecran touchscreen

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PJOFd_kCvoo[/youtube]

Incepand cu iOS 4.3 Apple a implementat o functionalitate noua pentru tablete iPad, gesturile multitouch. Folosind gesturi cu 4 sau 5 degete putem inchide o aplicatie, trece de la o aplicatie la alta sau deschide task switcher-ul fara a folosi butonul home al tabletei. Gesturile pot fi activate si pe iPhone insa credeti-ma ca nu merita chinul. Pe iPad in schimb te inveti aproape imediat sa le folosesti si observi ca butonul ala Home isi cam pierde utilitatea. E mai simplu sa faci un swype pe ecran pentru a trece la fereastra anterioara si e mai simplu sa faci un pinch cu toate degetele de la o mana pentru a inchide o aplicatie decat sa folosesti butonul Home(aici vorbim desigur doar despre anumite cazuri).

Stiu ca unii dintre voi sunt sceptici in legatura cu aceste gesturi multitouch insa pana nu le incercati pe un ecran mare nu veti intelege cat de utile sunt. Apple a refuzat sa le ofere in iOS deocamdata spunand ca abia din iOS 5 le putem avea insa daca aveti Xcode intalat pe Mac le puteti activa extrem de simplu si usor chiar si fara un cont de developer la Apple. De ce “pastreaza” Apple aceasta functie abia pana in iOS 5? Parerea mea este ca in iOS 5 Apple va implementa foarte multe lucruri noi printre care si un sistem de gesturi multitouch mult mai complex decat ce avem noi acum. Personal cred ca Apple va reorienta experienta din iOS catre astfel de gesturi dar numai pentru posesorii tabletei iPad/iPad 2, nu si pentru cei cu iPhone sau iPod Touch.

Cand iOS 4.3 pentru iPad a fost lansat, impreuna cu el au aparut si cateva clipuri video in care ni se demonstra cat de mult ingreuneaza sistemul activarea acestor gesturi. Pe iPad 2 situatia e complet diferita, totul ruleaza cat se poate de fluid si singura aplicatie care are probleme in a se deschide daca folosim gesturile multitouch pentru a o activa este aplicatia Settings. Eu cred ca Apple va schimba multe prin implementarea unui sistem complex de gesturi multitouch si asta le va oferi cu siguranta un avantaj fata de competitie.