In Romania Mac-urile au o cota de piata de 2.08%

Cei de la trafic.ro au facut un mic studiu in care au monitorizat peste 40.000 site-uri inscrise in trafic.ro pentru a vedea cati utilizatori din Romania folosesc Mac-uri si ce cota de piata au aceste produse la noi. Rezultatul este prea putin surprinzator deoarece in Romania Mac-urile au o cota de piata de doar 2.08% insa in tara exista cateva sute de mii de posesori de astfel de produse. Cei de la trafic.ro sustin ca in judetul Bucuresti se afla cei mai multi posesori de Mac-uri cu o cota de piata de 4.17% si aproape 94.000 de unitati care navigheaza zilnic pe internet. Mai interesanta mi se pare imaginea de mai sus unde localitatea Corbeanca este prezentata ca avand cei mai multi posesori de Mac-uri din tara insa nici localitatea Puchenii Mari nu se lasa mai prejos intrecand Bucurestiul.

Aşa cum era de aşteptat în Bucureşti şi în celelalte oraşe mari din România vom găsi cel mai mare număr de Mac-uri. Locul întâi este detinut de Bucureşti cu un număr de 93.841 de Mac-uri. După Bucureşti vom regăsi în ordine Timişoara, Cluj Napoca, Iaşi, Constanţa, Braşov, Oradea, Târgu Mureş.

In ceea ce priveste cota de piata pe judete, Bucurestiul ocupa locul 1, urmat de Cluj, Constanta, Ilfov, Brasov si Iasi, o ordonare destul de interesanta si corecta as spune eu. Studiul a fost facut intre 23 – 29 martie de trafic.ro insa trafic.ro e recunoscut pentru “scaparile” de monitorizare asa ca nu acord 100% credibilitate acestui studiu. Pe de alta parte ma asteptam ca in Romania Mac-urile sa aiba o cota de piata foarte mica avand in vedere ca tara noastra este destul de saraca, insa nu ma asteptam ca in topul localitatilor sa vad Puchenii Mari sau Corbeanca.

Bucureștenii şi timişorenii sunt cei mai numeroşi în topul judeţelor

În topul alcătuit pe judeţe, Mac-ul are un număr important de utilizatori în Bucuresti şi Timiş. Alte concentrări importante de fani ai produselor Apple vom găsi în judeţele: Cluj, Constanţa, Iaşi, Braşov, Dolj, Arad, Bihor şi Galaţi.
Cei mai puţini utilizatori au fost localizaţi în Covasna, Ialomiţa, Teleorman, Tulcea şi Călăraşi.

Unde găsim cele mai importante cote de piaţă pentru Mac în judeţe

Şi în acest clasament întâlnim din nou Bucureştiul pe primul loc cu 4,17%, procent dublu faţă de următorul clasat care este judeţul Cluj. Urmează apoi judeţele Constanţa, Ilfov, Braşov, Iaşi, Timiş, Bihor, Sibiu şi Dâmboviţa.

12 COMENTARII

  1. din contra cred ca mai degraba mac os e in numar mult mai mic piratat decat windows , un mac os costa pana in 3 mil de lei in timp ce windows nu ajunge la cel mai mic pret sub 7 mil

  2. Lăsând la o parte satisfacția utilizatorilor români de Mac de a face parte dintr-un grup mult mai exclusivist exclusivist decât în alte țări, există mai multe cauze ale acestei situații:

    1) lipsa unui Apple Store și distribuția limitată doar la marile orașe, de către niște distribuitori care cresc prețurile în mod exagerat (și majoritatea românilor sunt prea comozi pentru a profita de Piața Comună și a cumpăra din străinătate);

    2) lipsa totală de promovare a Mac-urilor de către distribuitorii locali – câte reclame la Mac ați văzut în ultimii 20 de ani, în câte emisiuni / reviste din RO au apărut / au fost prezentate Mac-uri?

    3) complacerea românului într-o stare de inferioritate – “mândria” de a fi “sărac” și justificările aferente de a pirata sistemul de operare și restul softului de pe calculator (ceea ce este mai ușor dacă ai PC), construirea calculatoarelor din piese și “reciclarea” celor vechi;

  3. LE : Microsoft Windows 7 Home Premium 380 Ron OEM si 699 Retail
    Mac OS Snow Leopard 128 Ron.

    Acum nu stiu cum sta treaba cu licentierea la Mac OS (adica daca exista si oem si retail) avand in vedere ca mac os se instaleaza doar pe sisteme propri ….

  4. 4) sistemul achizițiilor de stat, care face ca licitațiile să fie limitate la oferte pentru PC-uri cu Windows (în timp ce în SUA Mac-urile dețin o cotă de piață foarte mare în instituțiile de învățământ, după cum PC-urile cu Linux dețin o cotă de piață foarte mare în administrația de stat vest-europeană, ceea ce în RO nu poate fi conceput);