Jailbreak nu inseamna piratare

[vimeo]http://vimeo.com/23153033[/vimeo]

Acum cateva saptamani am facut un sondaj de opinie in care intrebam cati dintre voi pirateaza aplicatii si cati dintre voi le cumpara. Au trecut 20 de zile de la lansarea acelui sondaj, au votat 1000 de oameni si 59% dintre ei sustin ca pirateaza aplicatii. Desigur ca rezultatele unui sondaj sunt departe de a fi 100% relevante insa am observat o tendinta generala a romanilor de a face o legatura categorica intre jailbreak si piratare. Din punctul meu de vedere aceasta gandire este gresita si denota ca se stiu prea putine despre jailbreak.

In clipul de mai sus saurik, fondatorul Cydia, ne prezinta cateva dintre avantajele jailbreak-ului dar el acolo se axeaza numai si numai pe Cydia. Jailbreak-ul este, mai presus de toate, legal, el reprezinta o modificare a sistemului de operare pe care tu ca si utilizator esti indreptatit sa o faci fara ca nimeni sa te poata opri. Chiar daca ar fi fost ilegal, tu tot ai fi putut face tot ce doresti cu telefonul tau pentru ca iti apartine, il detii, poti sa il modifici cum vrei doar ca nu poti distribui versiunea modificata a sistemului de operare. Jailbreak-ul este legal, tineti minte acest aspect.

Jailbreak-ul inseamna libertate, libertatea de a face absolut orice doresti cu terminalul tau. Jailbreak-ul iti ofera acces de administrator la sistemul de operare iOS deci poti face absolut ce doresti tu in telefon fara nici o restrictie. Prin jailbreak poti modifica in totalitate sistemul de operare dupa bunul plac, poti instala orice tweak-uri sau aplicatii din Cydia, ai libertate totala. Practic totul se rezuma la acest principiu al libertatii, al posibilitatii de a decide cum sa folosesti telefonul si nimic mai mult.

De ce se pune un semn de egalitate intre jailbreak si piratare? Pentru ca de cand exista AppStore exista si oameni care sparg aplicatii si le publica pe internet de unde orice persoana care are un terminal jailbroken le poate instala fara a le plati. Semnul de egalitate este pus gresit pentru ca nu toti cei care fac jailbreak pirateaza aplicatii. Majoritatea strainilor care fac jailbreak cumpara aplicatii si tweak-uri din Cydia insa in Romania situatia e alta. Romanii pirateaza aplicatii si asta nu are legatura cu iPhone-ul pentru ca in Romania se pirateaza orice pentru orice.

In Romania se considera ca jailbreak-ul inseamna piratare si asta e fundamental gresit. Cei care spun asta nu inteleg jailbreak-ul si ce iti ofera el defapt, cei care spun asta o fac in necunostinta de cauza. Jailbreak-ul ofera libertate, piratarea e o componenta a acestei libertati dar fiecare alege daca e nevoie sa pirateze sau nu. Tineti minte, jailbreak-ul e legal, jailbreak-ul inseamna libertate, jailbreak-ul nu e piratare.