iDevice.ro review: MacBook Pro 2011 13 inch

Pe 24 februarie 2011 Apple a lansat o noua linie MacBook Pro ce avea incorporata noua platforma Sandy Bridge a celor de la Intel dar si o tehnologie lansata in premiera si numita Thunderbolt. Despre toate acestea voi discuta in cele ce urmeaza si le multumesc celor de la evoMAG pentru oportunitatea de a testa noul MacBook Pro 2011 de 13 inch. E primul MacBook Pro pe care am avut ocazia sa il folosesc pe post de laptop pentru mai mult de 2 zile si pentru mine a fost o exprienta mai mult decat interesanta. Modelul primit de mine in teste avea un ecran de 13 inch, un procesor Intel i5 de 2.3 GHz, un HDD de 320 GB, placa video incorporata Intel HD Graphics 3000 si 4GB DDR 3 RAM. Acestea fiind spuse, sa trecem la impresii.

Design

Aici totul e la fel ca acum cativa ani, acelasi design unibody, acelasi ecran foarte subtire, aceeasi tastatura superba si trackpad nemaipomenit. Apple a pastrat intact design-ul MacBook Pro-ului pentru ca versiunea din 2011 a fost axata in principal pe implementarea noilor tehnologii si nu pe schimbari radicale ale modului in care arata laptop-ul. Noua tehnologie Thunderbolt functioneaza prin intermediul unui Display Port care a fost marcat corespunzator insa nimic nu a fost schimbat.

Vreti un laptop elegant, vreti un laptop care sa atraga priviri dar in acelasi timp sa fie rezistent? Atunci MacBook-ul e alegerea voastra pentru ca are un design impecabil, are o carcasa rezistenta la zgarieturi si la impact, are un mar care straluceste atunci cand il deschideti, are simplitatea si eleganta unui produs Apple. In ceea ce priveste tastatura si trackpad-ul, va veti obisnui imediat cu ele pentru ca vorbim despre o tastatura foarte bine conceputa astfel incat sa fie placuta la atingere dar sa si protejeze structura interna de praf. Trackpad-ul este indeajuns de mare pentru a folosi gesturile din Mac OS X care in final va vor convinge ca lipsa unui mouse nu e chiar atat de importanta.

 

Performante

Noile procesoare i5/i7 ale platformei Sandy Bridge aduc un spor de performanata notabil fata de vechile versiuni ale MacBook Pro, acesta fiind practic motivul pentru care Apple a grabit lansarea noii linii desi nu trecuse nici macar 1 an de la lansarea vechilor modele. Eu am primit modelul cel mai ieftin al noului MacBook Pro, nu am facut teste de performanta pentru ca se gasesc atatea pe internet si nu cred ca era cazul sa le repet si eu. Sistemul de operare raspunde foarte bine la comenzi, deschiderea aplicatiilor se face cu o rapiditate destul de mare chiar si in cazul unor aplicatii complexe precum Photoshop. Pe partea grafica nu m-am incumetat sa testez mai nimic deoarece a venit echipat cu o placa video integrata Intel HD Graphics 3000 care nu e capabila sa faca fata unor jocuri prea solicitante. Am jucat putin Counter Strike in Windows prin Bootcamp dar si putin Warcraft 3 si totul a functionat cat se poate de fluent fara nici cea mai mica problema.

Nu voi discuta despre celelalte versiuni ale MacBook Pro cu placi grafice puternice si i7 pentru ca nu am testat asa ceva si nu are rost. Ce pot sa va spun totusi este ca Windows in BootCamp ruleaza extraordinar de bine si e normal sa fie asa pentru ca vorbim totusi despre o configuratie hardware puternica. Nu va temeti sa incercati si Windows pe MacBook, veti fi uimiti cat de bine merge si veti fi uimiti de procesul de instalare extrem de usor si familiar dar si de faptul ca totul se instaleaza automat, aici ma refer la driverele pentru toate componentele. Mai multe detalii gasiti aici.

De ajuns cu lucrurile pozitive, sa trecem la cele negative. HDD-ul din MacBook Pro e incet, deschiderea unui fisier .dmg mare dureaza ceva timp si instalarile diverselor programe dureaza la fel de mult. Daca aveti de instalat iLife sau niste aplicatii care ocupa 2/3 Gb atunci inarmati-va cu destula rabdare pentru ca HDD-ul lucreaza insa nu indeajuns de rapid. A doua mare problema e legata de flash, Steve Jobs avea dreptate cand spunea ca flash-ul strica experienta navigarii pe web. Din pacate nu de putine ori mi s-a intamplat ca browserul sa se blocheze usor cand accesam site-uri care aveau multe elemente flash in ele dar si la un simplu scroll pe un site cu un singur clip video in flash intampinam blocaje usoare. Flash-ul e o problema insa in ceea ce priveste rularea clipurilor video puteti sta linistiti pentru ca si cele in format 1080p vor rula absolut perfect.

Daca va intereseaza un MacBook Pro atunci va recomand un SSD, veti fi uimiti de cat de rapid se desfasoara totul cand lucrezi cu un asemenea mediu de stocare. Am unul pe PC-ul meu si totul ruleaza mult mai rapid.

Autonomia bateriei

Desi am acoperit o parte din acest subiect aici, voi relua doar datele esentiale si voi face anumite completari. Da, un MacBook Pro este capabil sa ruleze in jur de 5:30 – 6 ore fara probleme daca e conectat tot timpul la o retea Wi-Fi. Daca il deconectati de la reteaua Wi-Fi atunci autonomia va fi si mai buna pentru ca aveti un consumator de energie  in minus. Daca il folositi cu luminozitate scazuta atunci veti fi si mai bucurosi deoarece autonomia creste insa dezavantajul este ca veti avea greutati in a vedea ce se intampla pe ecran. In testele mele am obtinut maxim 6 ore de la acel MacBook si asta dupa a 4-a reincarcare completa. Pentru mine 6 ore de autonomie reprezinta enorm de mult in comparatie cu batranul meu Asus care abia ajunge la 2 ore dupa 2 ani de zile de utilizare.

MacBook Pro-urile au o autonomie exceptionala chiar si in conditii de utilizare intensa insa nu va asteptati sa tina 6 ore daca lucrati in Photoshop sau alte soft-uri de editare video. Cu cat “stresati” mai mult componentele internet cu atat scade mai mult autonomia bateriei.

Ecranul si sistemul audio

MacBook Pro are un ecran IPS backlit cu rezolutie de 1280 x 800 ce afiseaza culori foarte vii si are un unghi de vedere mai mult decat bun. Trecand de la un laptop de generatie veche veti observa imediat diferenta si veti descoperi ca unele site-uri au anumite culori pe care nu le-ati observat chiar atat de bine pe vechiul vostru monitor. Totusi monitoarele sunt glossy si aici intervine partea cea mai proasta. Daca aveti ghinionul de a avea un geam in spatele biroului atunci pregatiti-va pentru probleme deoarece monitorul acela glossy va afisa ce e in spatele vostru sau chiar fata voastra cand lumina e foarte puternica. Pentru mine ecranul glossy reprezinta un dezavantaj si desi nu am umblat cu MacBook-ul pe afara cred ca nu m-ar fi incancat prea mult sa vad norii sau soarele in locul paginilor web.

Nu va asteptati la prea multe pe partea audio de la MacBook Pro, sunetul este clar, puternic insa din pacate ii lipseste bass-ul deci nu orice melodie va suna chiar atat de placut. Nu pot sa spun ca ma asteptam la prea multe de la un laptop pe partea audio si MacBook-ul testat de mine s-a descurcat destul de ok in aceasta privinta.

FaceTime HD

Noile MacBook Pro-uri au o camera care permite efectuarea de apeluri HD prin FaceTime deci vorbim despre un nou model de camera web. Veti observa ca imaginile au o calitate usor mai buna decat la vechile modele insa nu va asteptati la lucruri extraordinare avand in vedere ca este o camera cu senzor mic, asemanatoare cu ele frontale din iDevice-uri. Din pacate optiunea de a face apeluri HD este doar in FaceTime pentru ca aplicatii precum Skype sau chiar PhotoBooth inca nu recunosc in mod corect camera. In PhotoBooth veti face in continuare poze la rezolutie VGA insa presupun ca Apple va schimba asta in curand.

Thunderbolt

Noutatea cea mai importanta pe care nu am putut sa o testez pentru ca nu am avut cu ce. Noua tehnologie a celor de la Apple functioneaza doar pe MacBook Pro-uri, iMac-uri si cateva alte accesorii recent lansate pe piata. Nu am avut alt MacBook Pro ca sa testez tehnologia insa specificatiile spun ca ar trebui sa permita copierea de fisiere cu pana la 10Gbps pe secunda. Punand in perspectiva lucrul acesta ganditi-va ca aveti posibilitatea de a copia cu 600 MB – 1 GB pe secunda deci un filme BluRay ar trebui sa poata fi copiat in cateva zeci de secunde, asta desigur in functie de marimea sa.

Concluzii

MacBook Pro-ul este un laptop foarte performant, foarte aratos insa destul de scump. In Romania preturile sunt bune, modelul primit de mine costa 5400 lei la evoMAG si daca as avea bani mi-as cumpara unul insa mi-as cumpara modelul de 15 inch pentru ca eu simt nevoia unui ecran mai mare. Pretul este bun insa si utilitatea este si mai mare pentru ca pe el puteti rula in cele mai bune conditii nu unul ci 2 sisteme de operare: Mac OS X si Windows. Putini vor alege sa mai foloseasca Windows pe un Mac insa exista foarte multi care il instaleaza si uneori il mai utilizeaza in cazul in care au nevoie sa ruleze un program care pe Mac nu se gaseste, spre exemplu. Am acoperit aceasta problema aici si va rog sa cititi.

MacBook Pro 2011 aduce doar modificari de ordin hardware, nimic din punct de vedere al design-ului insa in final hardware-ul conteaza cel mai mult. Procesoare mai rapide, placi video mai rapide si o noua tehnologie care va revolutiona modul in care transferam fisierele intre calculatoare si laptop-uri insa deocamdata ea e disponibila doar pe Mac-uri. Recomand un MacBook Pro nu doar pentru design-ul deosebit ci si pentru puterea de calcul si autonomia bateriei ce se ascunde sub acest design unibody. Un MacBook Pro reprezinta o investie intr-un sistem de operare(nou pentru unii) foarte bine pus la punct, foarte matur, fara virusi, fara probleme, un sistem de operare care in curand va face trecerea la o cu totul noua versiune.

Le multumesc celor de la evoMAG pentru oportunitatea oferita si daca va intereseaza sa achizitionati un MacBook Pro va recomand sa le vizitati site-ul pentru ca au preturi foarte bune.