Tutorial: Cum sa faci downgrade de la iOS 5 la iOS 4.3.3

iOS 5 beta 1 a fost lansat ieri, multa lume l-a instalat, a aparut si o metoda de activare fara a fi inregistrat ca developer si acum va prezint o metoda de a face downgrade la iOS 4.3.3. Apple a specificat in documentatia oferita developerilor ca downgrade-ul normal la iOS 4.3.3 nu este posibil insa daca avem un SHSH pentru iOS 4.3.3 atunci putem face downgrade fara probleme. Din pacate tableta iPad 2 este exclusa deoarece pentru ea update-ul la iOS 5 inseamna update de baseband iar in cazul unui downgrade tableta va intra in Recovery Mode din care nu o vom putea scoate. Tutorialul acesta se aplica pentru iPhone 3GS/4, iPod Touch 3G, iPod Touch 4G, iPad si iPad 2 Wi-Fi. In cazul iPhone 3GS baseband-ul din iOS 5 ramane instalat si in iOS 4.

In cazul iPhone 4 downgrade-ul de la iOS 5 la iOS 4.3.3 inseamna si downgrade de baseband de la versiunea 04.11.04 la versiunea 04.10.01. Aceasta situatie nu se aplica si pentru iPhone 3GS. Pentru a putea face downgrade trebuie SHSH in Cydia insa daca nu aveti unul iata cum il puteti salva chiar si fara jailbreak.

1. Descarcati TinyUmbrella de aici.

2. Deschideti TinyUmbrella si conectati terminalul vostru la calculator.

3. Din partea stanga sus selectati terminalul vostru.

4. Din meniul central selectati Advanced, debifati Request SHSH from Cydia si apsati Apply Changes.

5. Apasati pe butonul din dreapta sus numit Save SHSH. Dupa ce apasati pe el verificati in meniul central categoria Log. Daca acolo vi se spune ca SHSH-ul vostru a fost salvat cu succes atunci il aveti salvat in calculator. Daca totul este in regula inchideti TinyUmbrella.

In ultima vreme au fost probleme cu Cydia si exista sansa ca SHSH-ul sa fie salvat mai greu sau deloc si sa fie accesibil peste cateva zile sau sa nu fie accesibil deloc. Nu ma fac raspunzator de procesul prin care salveaza Cydia SHSH-ul vostru si nu ma fac raspunzator de imposibilitatea de a face downgrade de la iOS 4.3.3 pentru ca nu aveti SHSH. Cu TinyUmbrella nu puteti face downgrade, Cydia este singura solutie.

Bun, acum sa vedem cum putem face downgrade de la iOS 5 la iOS 4.3.3 cu un SHSH disponibil in Cydia.

1. Introduceti terminalul vostru in DFU Mode, este singura solutie pentru a face restore. Nu conteaza daca aveti iTunes 10.5, downgrade-ul merge si pe aceasta versiune a iTunes.

  • tineti apast butonul power 3 secunde;
  • fara a da drumul butonului power apasati si pe butonul Home 10 secunde;
  • dupa ce trec cele 10 secunde dati drumul butonului Power si telefonul ar trebui sa fie deja in DFU Mode.

2. Dupa ce ati introdus terminalul in DFU Mode deschideti My Computer si navigati catre C:\Windows\System32\drivers\etc\(inlocuiti C:\ cu partitia unde aveti Windows-ul instalat).

Pe Mac OS X mergeti in folderul /etc/.

3. In folderul etc deschideti fisierul Hosts cu Wordpad. Introduceti in ultimul rand, fara # in fata, 74.208.105.171 gs.apple.com si apoi salvati documentul.

Pe Mac OS X deschideti fisierul Hosts cu editorul de text dorit si introduceti acea linie.

4. Acum apati pe butonul Start din Windows si folosind functia de cautare, cautati aplicatia cmd sau Command prompt pe care o veti deschide cu privilegii de Administrator, adica veti face click dreapta pe program si veti selecta Run as Administrator. Dupa ce se deschide Command prompt scrieti ipconfig /flushdns, apasati enter si inchideti programul. Pentru Mac OS X aveti aici detalii despre cum puteti face operatiunea. iTunes trebuie sa fi fost inchis inainte de a face acest pas. Daca iTunes nu era inchis atunci inchideti programul si repetati pasul 4.

5. Acum deschideti iTunes si folosind shift + restore in Windows sau alt + option in Mac OS X selectati ipsw-ul iOS 4.3.3 si lasati iTunes sa faca restore.

6. La iPhone 4 nu veti primi nici o eroare dupa restore insa la iPhone 3GS veti primi cel mai probabil o eroare pentru ca baseband-ul ramane la valoarea din iOS 5. Pentru a scoate terminalul din Recovery Mode folositi TinyUmbrella sau il introduceti in DFU Mode si ii faceti jailbreak.

Exista posibilitatea ca atunci cand incercati sa faceti restore sa primiti eroarea 3194, incercati de mai multe ori pana va merge daca stiti sigur ca aveti SHSH salvat in Cydia pentru versiunea de iOS la care incercati sa faceti restore. Nu folositi custom ipsw pentru restore, nu veti putea face restore la un custom ipsw ci doar la un ipsw normal.

Asta e tot, daca ati urmat pasii cu atentie atunci ar trebui sa aveti iOS 4.x in terminalul vostru.