Google Maps ofera public informatii care ajuta la localizarea utilizatorilor

Cred ca va aduceti cu totii aminte de scandalul Locationgate in care Apple a fost acuzata ca stocheaza date privind locatiile utilizatorilor, date care pot fi foarte usor accesate de altii. Acum scandalul revine insa de aceasta data Google intra in atentia tuturor si problema este mult mai serioasa. Se pare ca atunci cand folosim Google Maps, iDevice-urile noastre si Mac-urile transmit la serverele Google MAC-ul terminalelor noastre sau alte ID-uri de identificare ale componentelor. Acum daca Google ar tine secrete informatiile nu ar fi nici o problema insa Google permite accesarea acestor date de catre oricine si folosindu-le poate fi localizat un Mac/iDevice cu o precizie de aproximativ 100m.

Compania americana Skyhoo wireless  a testat sistemul celor de la Google si folosind un ID de identificare al unor laptop-uri a reusit sa le localizeze pe Google Maps fara nici cea mai mica problema desi respectivele produse nu aveau GPS incorporat. Acum oricine care are adresa MAC a iDevice/Mac-ului vostru ar putea folosi sistemul celor de la Google si Google Maps pentru a va localiza dispozitivul si implicit pe voi oriunde si oricand. Desigur ca localizarea poate fi facuta numai daca sunteti conectati la internet pentru ca fara un GPS serviciul nu are cum altcumva sa functioneze. In testele facute de companie aproximativ 10% din produsele verificate au fost gasite folosind Google Maps si serviciul public de localizare insa desigur ca au stiut si ID-urile produselor respective.

Partea buna este ca daca va fura cineva Mac/iDevice-ul il puteti gasi de indata ce se conecteaza la internet, partea proasta este ca oricine va poate localiza pe voi. In final Google este un fel de “frate mai mare” care controleaza tot.