Ce te-ar convinge sa renunti la PC pentru un Mac?

In fiecare an cota de piata a Mac OS X creste putin cate putin in detrimentul platformei Windows. In fiecare an Apple anunta vanzari record pentru Mac OS X si Mac-uri insa deocamdata cota de piata a Mac-urilor la nivel global nu a atins valoarea de 10% iar in Romania cota de piata este si mai mica. Spre deosebire de PC-uri, Mac-urile au preturi de 2/3/4 ori mai mari desi la o simpla comparatie constati ca hardware-ul este de multe ori identic intre 2 produse din aceeasi categorie. Mac-urile sunt vazute ca fiind produse destinate unei anumite categorii de persoane, produse pe care doar cei “cu bani” si le pot permite si deocamdata acesta este adevarul.

Un Mac bun costa in Romania in jur de 1500€ si aici vorbim despre versiunea low-end a MacBook Pro care din punct de vedere hardware este mai slab dotata decat un laptop pe care il putem achizitiona cu 500€ mai putin. Daca e sa vorbim de iMac vs Desktop atunci diferenta bani vs performanta este si mai mare insa pentru unii conteaza mai mult stabilitatea, simplitatea si usurinta cu care poate fi utilizat Mac OS X fata de Windows. Pentru unii diferenta de bani dintre un Mac si un PC sta in sistemul de operare si nu in performantele hardware ale produsului insa categoria aceasta de oameni este redusa din punct de vedere numeric. In final, din punctu meu de vedere, a achizitiona un Mac tine in primul rand de puterea de cumparare a fiecaruia si in al doilea rand de utilitatea produsului in sine. Pe mine Mac-uri bine echipate din punct de vedere hardware si la preturi corecte m-ar determina sa fac o achizitie. Pe tine ce te-ar convinge sa cumperi un Mac?

154 COMENTARII

  1. de ce sa nu faci un hackintosh zaone,iesi mult mai ieftin si ai poti acea componente mai puternice decat in orice mac+posibilitate upgrade componente.

  2. daca la un desktop calculezi componentele hardware plus un monitor bun, plus licenta sistemului de operare, parca nu mai e asa de mare diferenta.

  3. Sunt mai mult decat convins sa trec catre un MAC, avantaje enorme…

    Stabilitate, in primul rand… Fiabilitate… Aspect (chiar daca suna a snobism), problema majora e PRETUL. Si asta numai in cazul Europei, pt ca in US, preturile sunt cu totul altele, pt EU paritatea usd / euro se face 1:1 ceea ce nune normal…

  4. asta este o minciuna cu stabilitatea sistemului, al windows-ului, eu am un pc cu w7 pe el si are uptime 90 de zile, fara bube. pretul un pic cam mare este ce imi sta in cale, pentru ca nu am nevoie de acele performante, iar cu cat se coboara performantele cu atat pretul este mai mare la un mac, asa merge piata, produsele ieftine au marja mare, produsele mai scumpe au marja mai mica, profitul in valoare incercand sa ramana la cotele propuse.

    In concluzie ar fi pretul.

  5. ca si @Toni stabilitatea sistemului de operare ! Am de peste 2 ani MacBook Pro si nu am nici cea mai mica problema cu el !
    Ah si inca un lucru pentru care am trecut pe platforma OS X este faptul ca sunt dezvoltator de apps 😀 !

  6. @zaone .. Am facut cateva hackintosh-uri pana acu ..o sa ma uit sa vad cat de compatibil e laptop-ul tau cu osx si o sa iti zic daca se poate, ce merge si ce nu 😉

  7. Si eu am un hackintosh pe un HDD separat si nu este greu de instalat. In primul rând trebuie sa ai procesor Intel iar apoi o buna configurare si merge perfect.

  8. Eu unu sincer da sunt sa spun asa reticent in ceea ce ma priveste un Mac. Detin un PC cu win 7 destul de puternic si nu am avut niciodata probleme cu el, nu am avut parte de crash-uri sau alte d-astea. Eu cred ca windows inca are succes pentru ca se lucreaza la systeme mult mai stabile si etc, plus ca preturile Mac-urilor sunt exorbitante, iar la banii aia pe care i-as da pe un Mac mi-as face un super calculator si mi-ar mai ramane si bani. Eu detin un PC super bun si nu m-a dezamagit niciodata de cand il am si m-a costat numai 25 mil cu tot cu monitor LCD de 22 Inch. Mac-ul in al doilea rand este incopatibil cu multe programe de pe piata europeana, si chiar daca (cum mai face romanul de mai baga si cracked) ar fi available au preturi mari si nu e accesibil chiar tuturor. In concluzie pentru mine Mac ar fi o achizitie daca m-as muta in state si as avea un salariu decent, poate chiar si asa as ramane un Fan PC si tot cu el mi-as face veacurile.

  9. @zaone: Unde ai văzut un PC cu hardware “identic” cu al unui Mac? La Mac este un motherboard custom, o carcasă specifică, sistemul de ventilație special adaptat la motherboard și carcasă, o baterie custom la MacBook-uri, ca să enumăr doar câteva și să nu mai vorbim de tehnologii precum MagSafe, FireWire 800 sau Thunderbolt. Probabil ai comparat cifre dintr-un spec sheet și ai tras concluzii de genul: 4 GB RAM este același lucru pe Mac și pe PC. Wrong!

    Pe mine m-a convins ergonomia / simplitatea în utilizarea sistemului de operare, lipsa nevoii de întreținere / depanare permanentă (cum se întâmplă la PC), performanțele (no bottlenecks!) și calitatea construcției care se simte la orice atingere. Simți permanent că ai de-a face cu un produs de calitate și care merge la fel de bine și după câțiva ani, ca la început (piese de calitate care nu fac să se simtă vreo uzură morală și lipsa “OS decay”).

  10. ceea ce ai scris tu acolo e pe jumatate fals, iti spun de ce, romanii, utilizatorii de computer, sunt in procent de 95% windows, sau poate mai mult, dar si asa este un numar mare, deci toti sunt obisnuiti in urmatorul fel, ca sa mearga calculatorul bine atunci iti trebuie si un hardwere puternic, de exemplu, daca acuma apare windows 8, 70% dintre utilizatorii de windows 7 vor trece la versiunea urmatoare, iar aproape toti, isi vor schimba procesorul si placa grafica, unii poate si altele dar in mare parte astea, deoarece calulatorul nu mai merge bine pe versiunea anterioara, pe cand la mac, nu trebuie sa faci asta mac os x lion merge si pe iMac-ul din prima serie cu caracasa de aluminuim, adica acum 3 ani, care a costat 1200€, dar care duce ultima versiune, calculeaza cat ai mai baga la un calculator ca sa mearga bine, si vezi ca iese mai mult, in plus mac-ul e original, windows-ul licentiat, ultimate e 1000 de lei sau ceva de genu, la fiecare windows nou cate 1000 de lei, la mac e doar 120 lei, garantia, e garantie la apple, daca s-a stricat, iti da altul(putine cazuri), sau ti-l repara, cazuri dinastea am vazut destule, nu-mi spune tu ca daca se strica PC-ul iti da altul, cand e facut din bucati, de exemplu poate nu ai instalat bine memoria RAM, si daca placa de baza nu e asa buna, atunci se duce hardu, procesoru si placa de baza,
    La mac nu trebuie sa te uiti la componente, ci trebuie sa vezi cum merge, si uitate la ce programe are pe el instalate, garage band, iPhoto, Photo Booth(iMac-ul are camera, la macbook-uri nu se discuta ca toate laptopurile pe piata au camera), iMovie, are multe, dar daca ai vedea cat de usor e sistemul, unii zic ca da crash, 0.001% sanse, se intampla prin 2006-2007 cand aparea primul MacBooc Pro, dar acum numai, E adevarat ca pretul unui Mac e destul de mare, dar merita, la Apple dai toti bani la inceput, iar daca iti iei un PC dai pe parcurs, si tot nu esti multumit, ca windowsul e putin mai greu, anti-virus si porcarii dinastea, si sa nu zici ca un MacBook Pro bun e 1500€, adica versiunea de 15inch, da, pentru jocurile din windows, dar pentru aplicatiile din mac app store nu, merge ca untu, deci nu, daca iti iei un Mac ai sa vezi, ca merita, aparent e mult, dar in timp daca strangi bani, atunci e OK.
    Mac nu PC, dar in romania, cu situatia in care sunt 90% dintre romani, e vai si amar, o sa vezi, ca peste 10 ani nu o sa mai fie asa mare diferenta intre mac si PC.
    Mac

  11. daca ai avut treaba cu linux pana acum , e destul de usor sa faci un hackintosh. Eu am un megaportabil :)) acer 8930G cu mac de cand exista leopard 10.5.2 merge foarte bine pt ce fac eu pe el , dar nu mi se pare ca e acelasi lucru , cu componentele pe care le are laptopul trebuia sa zboare , totusi la procesari intense ( randare cu iMovie ) deja merge in slowmotion , deci nu e tocmai un mac …. cred totusi ca e mai recomandat un pc decat un laptop pt hackintosh , parerea mea . Am atasat un clip facut de mine : http://youtu.be/NBAoSBoxh1k?hd=1

  12. Eu am hackintosh de cand a aparut Snow Leopard. Si sunt multumit.
    Trebuie sa fii atent cand iti configurezi sistemul. Daca componentele (placa de baza, video sunet) sunt compatibile sau daca gasesti Kext-uri (drivere).
    De exemplu eu am acum o placa video GTX 460 (Fermi) care nu este 100% compatibila. La snow leopard dupa cateva ore de la restart se bloca (rezolvare: puneam un video sa ruleze in background).
    In lion nu se mai blocheaza, dar merge putin mai slab (se vede la animatii) dupa o perioada.(Rezolvare: setez Monitor sleep 1 min, dupa ce revin din sleep pornesc o aplicatia Caffeine care blocheaza screensaver-ul, sleep-ul etc ). Dupa aceea merge totul perfect.

    Cea mai buna metoda de instalare Snow Leopard este iAtkos S3 (are cele mai bune drivere).

    Hackintosh-ul nu este cea mai buna solutie, dar totusi merita (daca nu vrei sa dai bani pe un Mac).

  13. Imi recomanda si mie cum sa imi pun(un torrent ceva) Mac OSX preferabil Leopard,Snow sau Lion
    Am un PC asa:
    2 GB RAM 800 MHz GEIL DDR2
    nVidia 9500 GT GDDR3 512 MB
    CPU:AMD Atholon 64 5000 + 2.61 GHz x2
    Hardisk:80(stiu ca e praf)

  14. @Tigris Regalis: Sa fim seriosi, tehnologia Thunderbolt e folosita si de Sony, firewire au doar Mac-urile, geez, in rest… Apple NU foloseste procesoare/ram/hdd-uri/placi grafice produse special pentru Mac-urile lor. Da, placile de baza sunt custom dar cu tehnologii pe care le folosesc si alte firme deci tot ceea ce ai spus tu e WRONG.
    @horyatm: Update-ul de la Windows 7 la windows 8 va costa tot atat cat costa update-ul la Lion, asa a fost si Vista > 7. In rest, Windows 7 merge bine si pe calculatoare cu hardware mai vechi, si pe laptop-uri mai vechi deci argumentul asta chiar nu tine. Principalul motiv pentru care isi cumpara unii placi video si procesoare an de an il reprezinta jocurile nu platforma Windows. La garantii depinde de firma, tu compari Apple cu Microsoft?! Da Microsoft e singura companie care vinde PC-uri? Da, la Mac OS X ai avantajul ca primeste programe foarte bune preinstalate, aici e intr-adevar un plus dar daca eu nu am nevoie de ele de ce sa dau bani in plus? 1500 euro nu e un mbp de 15 de generatie noua, daca vrei ceva mai vechi atunci da, e ok. In final, un calculator facut pe componente si cu Windows este mai performant decat un Mac. Nu e mai stabil dar la aceeasi bani obtii performante mult mai bune dintr-un PC custom.

  15. @zaone … Am cautat un pic pe net despre modelul tau de nb Xps l502x si se pare ca e cu bataie de cap instalarea de OSX.
    In primul rand pt ca baietii de la dell au facut un bios care nu stie sa booteze partitii GPT care sunt necesare pt OSX . In al doilea rand pt ca nu sunt inca drivere pt wireless , sleep si video partea de nVidia.
    Un tutorial pt modelul tau gasesti aici

    http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=257950&pid=1699653&mode=threaded&start=

    Eu zic sa nu te obosesti sa incerci acum deoarece partea cu bootarea partitiilor GPT e nasoala .. Poate daca dell rezolva problema cu biosul si lion-ul va aduce mai multa compatibilitate in viitor vei putea face hackintosh din el ..

  16. @zaone .. A scos cumva dell-ul update de bios pt el care sa rezolve problema cu GPT ? Am vazut pe net ca multi se plangeau de chestia asta .

  17. @Gabi : da, e super tare sa dai dublu pe un Asus EeePC (e 1000RON unul cu Win7 fata de 1949RON cu cat il vand aia acolo) doar ptr ca are deja instalat Mac OS…

    Imi plac Mac-urile cum se misca si cum arata, dar nu ma lasa inima sa dau 4000+ RON pe un MacBook. Sa fim seriosi, daca ar fi sa comparam un Laptop de 4000RON cu un MacBook, diferenta de hardware e imensa si cred ca nu prea ma exista diferenta de performanta, mai mult PC-ul bate MAC-ul. Win7 e foarte stabil si merge chiar bine fata de ratarile din trecut.

    Ma bate gandul la un hackintosh pe EeePC-ul meu, dar dual boot cu Win7.

  18. Ceea ce ii tine pe multi consumatori departe de iMac sunt preturile.
    Eu unu o sa fac anul acesta trecerea, ca sa nu zic ca nu am incercat.

  19. oricand as renunta la pc in favoare macului … pur si simplu , n`am intalnit pana acu un laptop cu win sa ma multumeasca asa cum o face macbooku

  20. Deja mi-am schimba desktopul si mi-am achizitionat si un laptop. Ambele SH iar tot ce trebuie sa faci unui Mac sa devina incredibil de rapid (da, se poate si mai rapid decat original) este sa ii pui un SSD de 120 pentru OSX si aplicatii… fisierele le tin pe un HDD extern.

  21. Da sunt de acord ca preturile sunt mari pt mac-uri , daca nu ai banii merge si un hackintosh dar trebuie sa te informezi inainte cu privire la ce merge si sa cumperi componente care sunt compatibile cu osx .
    Eu am un desktop cu intel dualcore placa de baza msi 975x, video nvidia 6300, 3 giga ram si merge osx snow leo de rupe ( am facut niste benchmark-uri cu un imac mai vechi de 20″ modelul white cu core2 ) si culmea al meu a luat punctaje mai mari , de asemenea am un lenovo s10e pe care am pus osx si merge bine .

  22. Eu cred ca suferiti de sindromul Stockholm, odata ati fost fraieriti sa va cumparati Mac si acum le aparati ca pe ochii din cap. Care naiba este acea usurinta in utilizare? si cum puteti sa afirmati ca Mac nu are nevoie de intretinere? Sau nu are nevoie de intretinere pentru ca nu il utilizati atat de mult cum se utilizeaza un computer cu Windows. Stiti cum sunteti voi astia casatoriti cu Apple, ca aia cu medicina, medicina alternativa si medicina clasica, hai ca acum nu mai este buna aia clasica, sa mergem pe porcaria alternativa, asa si cu voi si calculatoarele voastre ridicol de stupide.

  23. Folosesc Mac şi voi folosi întotdeauna pentru că fiabilitatea, fluiditatea şi eficienţa sunt maxime spre deosebire de laptop-urile cu Windows care necesită reinstalari constante, au bug-uri cu nemiluita şi un Window Explorer care se strică mai des decât apare preşedintele la Tv.Singura marcă ce rezistă eroic cu Windows este Sony Vaio deşi prevăd ca in viitorul nu prea îndepărtat o să-si dezvolte propriul OS.Şi eu am un Vaio pe care-l folosesc la editare de text din cauza incompatibilităţii totale a Office-ului pt. Mac cu cel de Windows.

  24. @Ionut, foarte fals, uita-te la desing, si la software si apoi vorbeste de mac, ai incercat un mac asa sa vezi cum merge la un stand apple, reseller autorizat, la mac nu prea conteaza hardware, macbook air-ul merge, ai de capu tau, are viteze exceptionale, cu numai 1,4 ghz core 2 duo, zi-mi un PC, la aceleasi performante, identice sau asemanatoare, sa mearga la fel de bine, pe ultimul OS, in plus e cel mai subtire netbook de pe piata,

  25. voi fi convins sa cumpar un mac cand toate programele pe care le folosesc vor exista si pe mac (programe de diagnosticare retea, programul de contabilitate, program de facturare, programele de la anaf, si mai sunt multe programele pe care le folosesc) in prezent folosesc windows 7 pe desktop si linuxul pe laptop, nu voi investi bani intr-un mac decat atunci cand imi va fi util, numai de dragul de a avea un mac … in nici un caz

  26. @Gabi, pe deoparte ai dreptate, ca daca nu iti este util atunci nu ai de ce sa cumperi pentru ca intradevar preturile sunt cam mari, si nu toata lumea poate sa-si cumpere un Mac, dar linux? ala e gratis si e de 100 de ori mai bun decat windowsul, cred ca Gabi poate sa-mi confirme, problema linuxului este ca nu merg programele care merg in windows, dar in rest merge foarte repede si e foarte usor si totodata stabil, ubuntu e cel mai bun dintre toate versiunile de linux, linux se aseamana foarte mult cu mac-ul, daca esti pe linux, te descurci in mac si invers, dar multa lume spune ca sunt povestil dar nu, linuxul e foarte bun, e gratis, merge pe orice, nu vad de ce lumea nu are asa ceva

  27. @Reilluminati: Transmit zilnic către utilizatori de PC fișiere făcute / modificate cu MS Office pentru Mac și nu am auzit niciodată de probleme de compatibilitate!

  28. Recapitulam.
    Puteti incerca sa configurati un laptop de la sony/dell/lenovo/etc si sa comparati pretul cu un macbook pro. O sa constatati ca pretul macului este putin mai mic.
    Eu am un macbook air de 1 an juma si am dual boot osx / windows si nu am avut absolut deloc probleme cu stabilitatea windowsului. Din experientele mele de pana acum consider ca odata cu windows 7 stabilitatea este data doar de ce instaleaza utilizatorul si de hardware.

  29. Din punctul meu de vedere ca si al multi altora ar fi pretul, apoi compatibilitatea programelor.
    Apoi vine chestia aia cu brand-ul, “ia uite ce epal mi-am tras” ( sau stiu eu ce alte expresii folosesc unii).
    Nu ma prea pricep dar intrebare simpla: ce face asa de special un produs Apple? software`ul, hardware`ul sau design`ul? Daca este vorba de software atunci nu as vrea sa fac acest lucru. Daca e hardware`ul sincer as da banii pentru niste piese performante (indiferent de producator). Daca e design`ul nu ma incanta cu nimic ca am caruta cu body kit.
    Prefer inca un pc pentru ca daca am o problema cu una din componente pot sa o schimb lejer. Vreau sa imi pun 5000 de coolere pentru un overclock si o imbunatatire a performantei o fac.

    Oricum in pricipal e pretul care ma doare…

  30. @Tigris Era o gluma faza cu compatibilitatea si reprezinta opinia unui client de-al meu cand am facut o comparatie intre un Macbook late 2009 si un Vaio SZ series.Asta a retinut omul dupa test si si-a cumparat Vaio care era cu 400€ mai scump la vremea aceea.
    P.S. Ce mai zici de pasaportul lui Neo din Matrix?

  31. “Puteti incerca sa configurati un laptop de la sony/dell/lenovo/etc si sa comparati pretul cu un macbook pro. O sa constatati ca pretul macului este putin mai mic.
    Eu am un macbook air de 1 an juma si am dual boot osx / windows si nu am avut absolut deloc probleme cu stabilitatea windowsului”

    De acord cu tine!!
    Am un Acer aspire cu mac os x si vreau sa zic ca din prima zi am observat performantele: bateria tine mai mult, booteaza mult mai repede, NU se incinge deloc!!
    Daca imi cumpar maine un aces aspire 5315 nou nout cu procesor 1,8 dual core+ssd de 120+placa video nvidia depasesc pretul unui macbook air! numai un ssd de 120gb este vreo 800lei…..nu mai zic nimic de design, calitatea materialelor, claritatea displayului unui macbook, tastatura, trackpadul….de iMac-uri, trebuiesc vazute, atinse si probate!

    ON: in orice clipa as renunta la pc pentru mac!

  32. @zaone, punctual:

    1. Thunderbolt este implementată de Sony într-un mod ciuntit, non-standard – asta înseamnă că respectivele calculatoare Sony sunt “identice” cu un Mac? Cu care?

    2. FireWire este un standard internațional, poate fi implementat și pe PC-uri (aveam și eu FireWire pe PC, înainte de a trece pe Mac) și se regăsește pe o mulțime de periferice (deci nu numai pe Mac-uri), are performanțe de transfer superioare USB, iar faptul că nu ai găsit niciun PC cu FireWire înseamnă că ai comparat Mac-ul cu acele calculatoare inferioare, nicidecum că acele PC-uri generice ar fi “identice” cu un Mac.

    3. Componentele folosite de Apple nu sunt proiectate special pentru Mac (dar există și excepții, de ex. procesorul pentru primul MacBook Air a fost conceput de Intel special pentru acel calculator), însă Apple are deseori prioritate la noile modele (de ex. se lansează Mac-uri cu noi procesoare Intel care nici nu au fost încă prezentate oficial de Intel, la fel și cu anumite chipset-uri grafice), ceea ce face ca noile Mac-uri să fie superioare PC-urilor existente, nicidecum identice cu acestea. Apoi, dacă un Mac și un PC au același tip de procesor, de placă grafică, aceeași cantitate de RAM și aceeași capacitate pe HDD, înseamnă că sunt “identice”? Nu contează oare mai mult cum sunt folosite aceste resurse? Nu cumva Windows consumă mult mai multe resurse decât Mac OS X și atunci degeaba ai aceleași cifre pe 2 spec sheet-uri, pentru că experiența de utilizare este net diferită?! Să nu mai vorbim de drivere …

    4. Evident că Apple folosește preponderent tehnologiile existente – câteodată contribuie și cu tehnologii noi, cum ar fi FireWire, Thunderbolt sau MagSafe – însă asta duce la compatibilitatea Mac-ului cu perifericele și tehnologiile software disponibile; ce ai face dacă ar apărea un calculator cu tehnologii extraterestre la care să nu poți conecta periferice pământene și să nu poți rula software de pe Terra?

    5. Mulțumim că ai consultat încă o dată globul de cristal pentru noi și ne-ai comunicat prețul viitorului Windows 8! 😀 Însă cu Windows 7, MS a încercat să șteargă rușinea Vista și de aceea avea interesul ca prin upgrade la noul Windows să se facă cât mai repede uitat acel eșec de sistem de operare numit Vista; la Windows 8 nu este aceeași situație.

    6. Un MBP de generație nouă îl poți lua începând cu 1149 de Euro, deci nu mai umfla prețurile aiurea din condei, că această dezinformare nu-și are rostul! Și până la urmă de ce compari un PC generic cu un Mac din categoria Pro? De ce nu vezi că un MacBook (alb) este disponibil la un preț și mai mic, iar un Mac Mini este și mai ieftin decât un calculator portabil (sau pentru editare de text, mail, browsing și jocuri trebuie neapărat un notebook?).

    7. Asta cu performanțele mai bune ale unui PC nedefinit este ca în jocul de copii “eu am ceva mai bun decât ai tu, dar nu-ți arăt”. Adică poți spune orice, pentru că informația este atât de vagă și nesusținută de nimic concret, încât nici nu are cum să fie combătută. Poți să rămâi cu convingerea că acel vaporware ideal pe care ți-l faci tu din piese este cel mai bun și mai frumos din lume … dream on!

  33. @tigris. nu intentionez sa polemizez (iar) cu tine, dar exista incompatibilitati intre office mac si pc. ba mai mult, exista incompatibilitati intre versiuni diferite de office chiar pe aceeasi platforma (PC), de la o versiune la alta. Am un copycenter, si stiu ce vorbesc, listez zeci sau sute de documente zilnic.

    Revenind: NU. nu pot sa trec la mac chiar daca mi-as dori. marea majoritate a clientilor mei vine din mediul win. trebuie sa pastrez compatibilitatea. in plus, softurile mele dedicate formatelor mari sunt destul de reduse ca optiuni pe platforma apple, si, mult mai scumpe de cat variantele lor pe pc (ceva de genul 4500 eu +tva fata de 1700 eu plus tva). pentru mine platforma osx este neeconomica si neeficienta.

  34. Nu as renunta la pc,fiindca deoarece:
    – Apple foloseste hardware invechit si il vinde mai scump decat cel mai nou in momentul de fata.
    – Lipsa compatibilitatii cu multe programe
    – Limitarile la care sunt supuse
    – Preturile exorbitante,care nu se justifica
    – Spunea unul mai sus ca airbookul se misca extraordinar de bine cu doar 1.4 core doi duo
    Prietene macul asta pe care il laudati voi,se misca asa fluent pentru ca nu are nimic instalat,nu stie sa faca nimic,cum a dat de flash a facut caca pe el,ca sa ma exprim asa,nu tu jocuri video,ia incearca sa faci editare video sa vezi ce fluent se mai misca airbookul..
    – Ce jocuri te poti juca pe mac??
    Am un coleg care lucreaza intr-o companie care se ocupa cu editare video,design,etc.
    I-a fost achizitionat de curand un mega mac de nici mai putin de 180 de milioane,doar unitatea.
    Si ce crezi,mega sistemul are 4 giga de rami,nu tu procesor i 7,nu tu multe.Cum frate sa dai 180 de milioane pe un mac cand un pc cu aceleasi performante il gasesti de 10 ori mai ieftin….
    Se tot plange de el,cand deschide programele de editare video,il pune in fund,nu mai stie ce sa faca,asa ca lasati-ne cu mega si extraordinarele de stabile,performante sisteme apple.
    Da se misca fluent doar in sistemul de operare,pentru ca acel sistem de operare este gol,nu stie sa faca nimic.
    Am un laptop de 1000 de euro,procesor i7,6 giga de rami ddr 3,harduri in raid,din care unul este ssd,placa nvidia 285 GTX,sistem de sonorizare al laptopului profesional dynaudio cu subufer incorporat,are incorporat si router de wifi,plus alte multe dracii.
    Merge absolut orice pe el,de la jocuri,editare video,tot ce vreti voi,va rog sa imi spuneti,de ce l-as schimba cu un mac,si daca vreau perfomantele astea pe un mac,oare cat ar costa,cat un bmw???

  35. @Radu: “Nu ma prea pricep dar intrebare simpla: ce face asa de special un produs Apple?” – Un răspuns simplu la o întrebare simplă: Experiența de utilizare!

    Toate contribuie la o experiență de utilizare unică și superioară a produselor Apple – tehnologiile hardware de ultimă oră, performanța superioară și perfect echilibrată, ergonomia, durata bateriei (la portabile), simplitatea în utilizare, calitatea materialelor, precum și design-ul specific și mult-lăudat. Toate la un loc te fac să te simți bine când lucrezi (sau te joci) la un Mac.

    Este ca și diferența dintre România și o țară (mai) dezvoltată – și în România se găsesc aceleași produse, se folosesc cam aceleași tehnologii, și aici muncim, mâncăm, dormim, etc., însă experiența de viață este alte în țara în care toate aceste produse, tehnologii și activități sunt ordonate (și coordonate) într-un mod logic, care să-ți facă viața mai ușoară și mai plăcută, în timp ce în România nu se preocupă mai nimeni pentru ca rezultatul să fie satisfacția cetățeanului și plăcerea de a trăi aici.

  36. chapter 2: pentru acasa nu mi-as lua in veci un mac. da’ nici un pc. am acasa 2 pc-uri si un laptop. si, cu toate astea, ma dau pe net de pe tableta si ma mai joc un bluestone sau angri birds. e ceva mai comod :D. filme? pe tveu ca e mare, mediacenter sa traiasca (nu apple ca nu stie formate destule). si ajungem la discutia de acu’ vreo 2 zile. cine nu munceste/produce cu calculatorul, nu are nevoie de el. o tableta e suficienta (modelul si sistemul de operare sunt la discretia consumatorului).

  37. @Tigris Regalis: 1. E abia prima implementare, ai rabdare, daca au facut-o ei asa o vor face altii mai bine, chiar si asa deja Apple NU ARE tehnologie unica.
    2. Nu am spus ca nu am gasit PC-uri cu Firewire.
    3. Daca un produs e lansat intai de Apple si ajunge apoi la alti producatori vorbim de produse identice pana la urma, sau un procesor i5 cu sandy bridge din mac pro nu se regaseste si in alt calculator? Wrong. Nu am spus nimic de resure, aici ai deviat tu de la subiect.
    4. Tehnologiile alea noi sunt atat de inutile cat timp sunt disponibile doar pe Mac-uri. Te rog sa ma scuzi dar ce naiba faci tu cu thunderbolt daca nu ai bani de 2 Mac-uri noi sau daca nu ai bani de accesorii thunderbolt? Pana iti cumperi tu al doilea Mac in care sa fie tehnologia incorporata vor fi atatea PC-uri cu ea incat vei putea transfera fisiere cu oricine.
    5. Globul meu de cristal e conectat la Redmond si stie pretul.
    6. Mac Mini calculator protabil? Din ce copac ai cazut? Il conectezi in gura ca sa vezi imagini? Mac Mini fara monitor e praf, portabilitate zero. Mb Pro incepe de la 1150 de euro, ala de 13 inch, eu de banii astia imi iau ceva care este mai puternic decat modelul de 1500 de euro si raman cu 500e in buzunar iar daca pun hackintosh pe el deja am terminat discutia. E drept ca Hackintosh nu este cea mai buna solutie dar cand nu ai bani si vrei performanta ori dai bani multi pe un Mac inferior ca si performante ori iei un PC si il faci un fel de Mac ciuntit.
    7. Vaporware-ul ala e prezent si in MacBook pro. Cumva vrei tu sa spui ca procesorul meu i7 e facut pe vapor dar al tau i7 din Mac e facut de Steve Jobs? Aici deja o dam in idolatrizare fara rost.
    Intr-adevar Mac-urile sunt frumoase, fiabile, dar sunt mult prea scumpe pentru ceea ce ofera din punct de vedere al performantelor. Da, daca as avea bani as cumpara un Mac potent in locul unui laptop Windows insa cum nu am nu o fac si ma descurc asa cum pot.

  38. @Reilluminati: Ce să zic de pașaportul lui Neo, mă tot mir … or fi folosit la turnarea filmului globul de cristal al lui @zaone? 😀

    @Adrian: Eu nu am găsit incompatibilități, dar poate or fi câteva, mai exotice. Așadar, trăiască PDF-ul!

    Pentru a deschide video în tot felul de formate pe Mac încearcă VLC. Nu am găsit vreun film pe care să nu-l poată deschide (deși, din nou, or mai fi niște variante mai exotice de video care să aibă probleme pe VLC, însă personal n-am întâlnit).

  39. @tigris: Așadar, trăiască PDF-ul!

    daca ai fi listat cat listez eu 3rd party files ai fi surprins si de pdf-uri. dar, deja asta e alta discutie.

    in ceea ce priveste formatele video, ma refeream la mediaplayerul de la apple, unde, ca in majoritatea cazurilor, apple are o politica “ceva” mai restrictiva decat concurentii 😀

  40. zaone (and zaonly) WHY? WHY? esti maso? 😀 daca iti face placere, te inteleg. daca realmente te enerveaza de ce nu……?

    sti bine ca nu ai nici o sansa. e ca un iezuit.

  41. singurul lucru care m-ar putea convinge sa folosesc mac os x este sa faca compatibilitate cu componete de PC si sa permita instalarea pe PC a mac os x. In nici un caz nu voi da banii pe un iMac, Macbook Pro sau Mac Pro, preturi exorbitante pentru ceva ce nu merita

  42. @chc3, punctual:

    liniuța 1: Nu știi despre ce vorbești! Thunderbolt este tehnologie învechită? Dar MagSafe? Aș putea să continui, dar văd deja că vorbești fără să știi …

    liniuța 2: N-am găsit program pe PC care să nu aibă echivalent pe Mac, decât poate d-astea primitive gen progrămelul de la ANAF pentru OP-uri, care cred că este făcut pentru Windows 3.1 …

    liniuța 3: Aici confunzi Mac-ul cu iPhone. Pe Mac poți rula soft de Mac, de Linux (sau Unix) și poți chiar să și instalezi Windows.

    liniuța 4: Prețurile sunt mari la vârfurile de gamă – văd că toată lumea se uită la MacBook Pro când face comparația cu un PC generic, deși majoritatea Mac-urilor sunt mai ieftine! – și oricum se justifică, la ce performanțe și funcții au.

    liniuța 5: Nu știi ce vorbești când spui că Mac OS X nu știe să facă nimic – deschide nativ aproape orice format de imagine, de audio, de fișier Office, PDF, volume virtuale, știe de aproape orice fel de periferice, ba știe și de Flash (aici iar confunzi Mac-ul cu iPhone)! 😛 Iar pentru editare video are preinstalat iMovie, cu care n-am avut nicio problemă cu fluența, apoi editările profesionale de video se fac aproape întotdeauna numai pe Mac.

    liniuța 6: Iar nu știi despre ce vorbești – ia dă matale o raită pe Mac App Store, sau pe Steam, sau pe unde vrei tu și găsești o droaie de jocuri de tot felul pentru Mac, de la joculețele cele mai simple la FPS-uri / RTS-uri / RPG-uri cu imagine de calitate cinematică.

    Colegul tău aberează (sau nu există), iar calculatorul tău generic, cu tot felul de specificații abstracte nu mă atrage cu nimic – de câte ori trebuie actualizat programul antivirus, de câte ori trebuie făcut update la Windows, scanat, defragmentat, reparat registrul și trebuie soluționate alerte și atenționări din Windows? Bleah …

  43. Eu unul am un Lap-top Assus de 30 mil cu un A5 Quad core de 2.4 Mghz 4 GDDR 3 si o Placa video dedicata de 1GB de la Radeon ddr3 merge genial pe Windows 7 never ever un crash sau un restart rupe in doua orice aplicatie si etc. Am un punctaj chiar foarte bun pe 3Dmark Vintage. Ma faceti sa-mi bag un Hackintosh pe el sa fac un 3D mark sa vad ce atata tamtam pentru un OS care oricum te limiteaza din start indiferent ce vrei sa faci. Vorba lui chc3 mai sus, ia bagati voi aplicatii de editare video si etc pe un MacPro sa vedem cat duce…al meu nu-mi va da crash ever…sa fim seriosi pana la urma PC-urile si Lap-Top-urile (Assus pentru mine forever) vor merge bine de acum incolo indiferent ca Mac-urile sunt placute la atingere (si totusi nu ma frec cu ele deci nu ma intereseaza cat de fine sunt)…Apple vinde rahat invelit in aur atata tot…

  44. Zaone am dat si eu un comment mai devreme s-a cenzurat saracul 😛 daca=l poti edita un pic si sa-i dai release? 😛 just in case mi-e lene sa mai scriu odata opinia mea 😛

  45. 1.mult prea scumpe
    2 . De fite
    3. Incompatibile
    4 mi-a ajuns cu iphonu la cate restrictii am
    5 e apple BIG BROTHER firma care ar cere bani si de cate ori apesi pe taste.

  46. @zaone:Ai deschis topicul asta sa vezi cat de mult o sa se posteze?Sa vezi cat de mult o sa scrie Tigris,si cat de mult o sa-l injure ceilalti?Nu crezi ca razboiul Mac vs.Win dureaza de cand s-a inventat p.c.-ul(personal computer)?Daca mai apare inca un post,printre alte mii,crezi ca o sa schimbe Steve preturile,sau ce?

    P.S.:Am desktop cu win7,si macbook pro cu SnowLeopard.Si normal ca Mac-u face treaba mai bine si e mai fiabil,dar asta e deja common knowledge.

  47. Cu mult timp in urma m-am chinuit sa instalez MacOS Tiger pe PC, in emulator si apoi real. Apoi am reusit performanta sa am Leopard instalat cand inca fanii Apple asteptau la coada sa-l cumpere la lansare. A urmat Snow leopard.
    Totdeauna, am fost super dezamagit – nici un sistem de operare nu a reusit sa-mi ofere vreo satisfactie. Lipsa de programe , la inceput, lipsa de optiuni, lipsa configurarri, lipsa suport hardware.
    Cum zicea cineva mai sus – MacOS, ca dealtfel si iOS sunt sisteme stabile cand sunt goale, cu nimic instalat in ele sau doar cu ceva programe cu greu aprobate de Apple. Si doar pe un hardware f. limitat. E ani lumina in urma windows-ului.
    Nu face nimic mai bine ca Windows si are mari minusuri fata de acesta.
    Aia cu experienta – e un slogan tipic a lui Jobs care nu are nici un suport. – o vorba goala

  48. @zaone: Iaca îți răspunde “iezuitul”:

    La 1: Deci tu compari un Mac actual cu un vaporware de PC viitor și concluzionezi că Mac-urile și PC-urile sunt identice?

    La 2: Dar ai spus că FireWire este doar pe Mac – nu este același lucru?

    La 3: Tu consideri că pentru a fi identice, este suficient ca 2 două calculatoare să aibă același procesor?! Apoi, Mac Pro nu are procesoare i5, ci Intel Xeon (cu care PC este identic un Mac Pro?). Iar dacă cele două calculatoare comparate folosesc diferit resursele generate de hardware-ul instalat, înseamnă că sunt identice? Din contră, este mai enervant și, până la urmă, mai încet calculatorul care se comportă mai risipitor cu resursele – în cazul de față PC-ul.

    La 4: Din nou, tu compari Mac-urile actuale cu presupusele PC-uri viitoare și spui că cele două sunt identice? Ce te face să crezi că Mac-urile nu vor evolua și ele, ca PC-urile, și atunci când PC-urile vor avea Thunderbolt, Mac-urile nu vor avea altceva nou și deosebit? Cât despre utilitatea unui port, aceasta nu este importantă numai acum, în secunda aceasta, ci și în viitor, când prețurile pentru periferice vor scădea, sau treci de la Mac-ul actual la un nou Mac și vrei să-ți transferi repede contul de utilizator de pe cel vechi pe cel nou, sau te trezești în situația în care ai nevoie de acest port și este bine că acesta există deja pe calculator … așa și capacitatea de HDD, nu o folosești din prima zi de când ți-ai luat calculatorul, ci te gândești și la viitor, cât s-ar putea strânge în timp, la fel și softul pe care-l instalezi (de ex. codec-uri), te gândești că este bine să-l ai pentru când vei avea nevoie.

    La 5: LOL! Cât va fi Windows 8 Ultimate cu licență non-OEM? 🙂

    La 6: Tocmai că Mac Mini nu este un calculator portabil, de aceea l-am adus în discuție, că nu e musai să-ți iei calculator portabil pentru editare text, mail, browsing și jocuri. Iar monitor își iei de la PC-ul vechi, că ecranele se strică mai greu decât HDD-ul, ventilatorul de la CPU sau … Windows!

    Iar PC-ul pe care ți-l iei de banii ăia, de care vorbești, nu este mai puternic decât un Mac, decât în teorie pe hârtie, în practică va fi handicapat de vreun bottleneck de la o componentă inferioară care promite mai mult decât face (și pe care n-apuci s-o testezi efectiv înainte s-o cumperi, ci o cumperi p.n.v. după specificații, pe când la Apple toate configurațiile sunt testate și optimizate de Apple), de vreo problemă neprevăzută de compatibilitate de hardware sau de drivere, precum și – evident – de inegalabilul Windows, care-ți irosește resursele de n-apuci să te bucuri de performanța componentelor alese!

    Cât despre Hackintosh, acela-i o soluție scremută, iar pentru că definitoriu pentru un Mac este experiența de utilizare (nu doar sistemul de operare, luat izolat), experiența scremută de configurare și workaround-urile exotice și ciudate care sunt necesare pentru a face să funcționeze cât de cât calculatorul acesta hibrid nu au nimic de-a face cu experiența de utilizare a unui Mac.

    La 7: “Vaporware” este un produs ipotetic / fictiv / inexistent în realitate despre care se spune că va apărea cândva într-un viitor imprecis sau imaginar (de ex. tableta anunțată de MS înainte să apară primul iPad, care a fost anunțată doar pentru a atrage atenția de la iPad și care până la urmă n-a mai apărut). Așa și calculatorul din piese pe care anunți că l-ai putea face tu cândva din nu-știu-ce piese și care ești tu absolut convins că va fi mai bun decât un Mac (așa spunea și MS că tableta sa va fi mai bună decât tableta la care se zvonea că lucrează Apple) – vaporware! 🙂

    La final, Mac-urile sunt scumpe, dar prețul este cel corect pentru performanțele reale pe care le are (nu cele pe hârtie, cu care se laudă PC-urile generice care în realitate se mișcă precum un melc accidentat) și pentru experiența de utilizare pe care o oferă.

  49. @bedmadafaka: Multi dintre cei careintra aici au Windows, vroiam sa vad ce i-ar determina sa treacala Mac. Tigris o da in diverse cu vaporware, vad ca pentru el orice produs care e facut de alta companie e prost si nu ma mai complic in a discuta cu el.

  50. @Vladel: E clar că nu știi despre ce vorbești. Extrapolezi de la iPhone (care a apărut în cu totul alt context) și inventezi în rest.

    @guest: Adică ai furat Mac OS X, ai încercat să-l instalezi ilegal pe un hackintosh, nu ți-a mers cum ți-ai dorit (evident, hackintosh-ul este o soluție improvizată) și te mai și plângi de lipsa de suport?! LOL! Dacă tu habar n-ai ce faci pe-acolo, vii și spui că Mac OS X este la ani lumină de Windows? Te râd și curcile … 😀

    @Adrian: Nu folosesc Windows pe Mac. De ce? La ce să am nevoie?

  51. @zaone: Unde am zis eu că orice produs al altei companii este prost? Am zis doar că nu sunt de acord că Mac-urile sunt identice cu niște PC-uri (viitoare?) pe care le visezi tu (“vaporware”) și am încercat să aduc și argumente pentru punctul meu de vedere. Îmi pare rău că te-am obosit cu argumentele, sper ca site-ul să nu aibă de suferit din această cauză … keep up the good work! 🙂

  52. in cazul in care nu ai contact direct si constant cu un produs, windows, in cazul de fata, de ce iti dai cu parerea? ai citit pe net? tot vorbesti de satisfactii personale & stuff dar dar in necunostinta de cauza. poate userii de windows ajung la orgasm mai usor, ce treaba ai tu cu asta?

  53. si in aceeasi ordine de idei, si obsesia ta pentru vaporware, sunt curios de configuratiile hardware pe care cei ce contribuie cu spor la aceasta disputa le poseda. mai precis: ce macuri is permit sustinatorii apple si ce configuratii au PC-istii. Poate ca gresesc, dar ….

  54. @Tigris: Nu am nimic cu tine tinere, cu IQ-ul tau “kriptonian”, dar “Hai Sictir”, sincer, esti mult prea plictisitor! Exista un singur rezumat pentru fiecare comment al tau: tu esti desteptaciunea absoluta, iar licoarea ta primita de la zei este Apple.
    Numai bine!

  55. Bai nea deontologule tigris,uite ca sa iti faci si tu o idee de perfomanta si pret o sa iti dau un mic exemplu pe care si tu il poti observa singur.
    Sper sa imi dea voie zaone sa spun asta,si anume la emag,avem 2 sisteme unul mac si unul alienware:
    -Macul costa :23.189,99 Lei
    si de banii astia ofera:Sistem Desktop PC Mac Pro Two cu procesor Intel® Xeon® X5650 2×2.66GHz, 6GB rami 133 Mhz, 1TB 7200 rpm, ATI Radeon HD5770,DVD+/-RW,si cam atat.

    Alienware-ul costa :12.399,99 Lei
    si de babii astia ofera:Sistem Desktop Alienware Aurora Cosmic Black cu procesor Intel® CoreTM i7 2600K 3.4GHz Sandy Bridge, 16GB(4×4) DDR3 1600 MHz, HDD 2TB, 2 x AMD Radeon HD 6950 1 GB CrossfireX,DVD+/-RW, Microsoft Windows 7 Ultimate (64BIT), Astral Aqua Internal High-Definition 7.1 Performance Audio with THX Trustudio Sound,etc etc.

    – Asa la o mica analiza,intre aceste 2 sisteme,spune tu tigris,oare care din ele 2 este mai perfomant,cu care ai tu experienta aia mai mare de utilizare(pe care o tot repeti cu nesimtire),care este mai scump???
    Diferenta intre cele 2 sisteme este de mai bine de 100 de milioane,asta la pret,iar de performanta diferenta este de 2 ani in urma a macului,gresesc cu ceva?

  56. @Adrian: Am contact constant cu Windows, în activitatea profesională și când mai vizitez pe alții care se chinuie cu PC-uri pe acasă, ceea ce nu mă face să-mi doresc așa ceva pe Mac.

    De fapt, când am trecut pe Mac am fost precaut și mi-am luat și o licență de Vista (nu apăruse încă Windows 7), că nu se știe, însă nu am avut nevoie și nu în prezent nu folosesc Windows pe Mac.

    @Alex: Iar trollăreala ta off-topic arată că nu ești în stare să te ridici la rangul înalt “kriptonian” al discuției de față și nu ai niciun argument la subiect, așadar îți întorc și ție aceleași urări pe care mi le-ai făcut! 😛

  57. @guest: Mie nu, dar ție? Că văd că ți s-a scurs inspirația pe acolo de nu mai reușești să vii cu niciun argument pertinent, decât cu atacuri la persoană, de doi lei bucata …

    De ce nu te-ai gândit că poate m-a plătit @zaone să-i fac interesante secțiunile de comentarii pe acest site? Oare s-ar fi umplut 3 pagini de comentarii dacă mă abțineam să postez? Glumesc, desigur … nu-i așa @zaone? Nu-i așa … nu? 😀

  58. @Tigris Regalis: Oricat de destept ai incerca tu sa te dai prin ironiile tale, in comentarii dovedesti ca ai o inchidere ingusta si orice atac adus companiei Apple il simti ca si cum ar fi indreptat impotriva ta. A numi componente hardware, pe care si Apple le foloseste, vaporware doar pentru ca ajung intr-un PC denota cat de limitat esti tu. Continua cu ironiile si o sa scutesc lumea de ele. Cand te iau eu peste picior sa ma iei si tu, pana atunci vezi-ti de lungul nasului. Valabil pentru chc3 si altii asemenea.

  59. Iar discuții în contradictoriu despre Mac/Windows(iOS/Android)… Diferențele sunt mari. Apple nu este cu ani in urmă la capitolul hardware, dar nici la cel software. Mac OS-ul, ca orice sistem de operare devine mai greoi cu timpul din cauza schimbărilor care au loc pe plan intern… Este logic… 🙂 Totuși, Mac-ul este mai fiabil deoarece este pliat hardware-ului pentru care este făcut. Nu trebuie instalat un driver pentru fiecare componenta în parte, și asta e un avantaj. La fel si cu iOS-ul, fiind făcut pentru o anumită platformă hardware, este normal să se comporte mai bine, update-urile să iasă in mod regulat și să fie instalate imediat de utilizator.
    Dețin un Macbook(din 2006) si două laptopuri cu Windows 7(2010, ambele). Nu aș renunța la Mac pentru nici un calculator cu Windows. Nu au același număr de aplicații, asta-i adevărat. Totuși, pe Mac totul merge out-of-box.
    Cu toate că-i din 2006, Mac-ul redă conținut flash 1080p fără nici o problemă, pe când unul din laptopurile cu Windows se chinuie și cu un 720p. Ce-i drept, diferă configurația hardware, dar Mac-ul se ține bine.

    Și pentru cei care spun că nu suportă limitările impus de Apple pe iPhone, acele persoane pot instala jailbreak-ul foarte ușor. Nu le trebuie cine știe ce inteligență.
    Așa-i și cu Mac-urile: ce-i ce nu suportă Mac OS-ul pot instala Windows.
    Până la urmă, astă-i Mac-ul, un sistem creat pentru americanii care nu vor să se complice cu instalarea multor drivere, cu licențe scumpe pentru PC-uri ieftine, cu piratarea software-ului, etc. Și defapt asta-i frumusețea Mac-ului, faptul că totul funcționează out-of-box, lucru pe care Windows-ul nu îl va primi pentru mult timp…

  60. @Adrian: Nu m-am referit la MS Surface, că la 40 de inch numai tabletă nu este, ci la vaporware-uri gen MS Courier, sau acel Slate PC prezentat de Ballmer cu mare tam-tam înainte de anunțarea iPad (1).

    Dar dacă tot mi-ai zis că pot să-mi cumpăr și eu, m-am dus la adresa de la MS pe care mi-ai indicat-o, am dat clic la “How to buy” și apoi “Purchase process” și – surpriză! – produsul nu există încă, ci va fi vândut cândva în viitor, spre sfârșitul lui 2011 – LOL! Și ziceai că nu e “vaporware”? 😀

    Știu însă că s-au mai făcut niște prototipuri, MS se screme la acest produs încă din 2001 (se fac deja 10 ani de “vaporware”!) și câteva (cred) prototipuri au fost folosite în prezentări și show-uri, rulând … Windows Vista (cu o interfață custom-izată însă)!

    Super, o tabletă de 40 de inch cu Windows Vista, exact ce-și dorește toată lumea, precis va detrona iPad … not! 😛

  61. @zaone: Nu m-ai înțeles deloc …

    În primul rând, nu mă simt atacat când cineva are ceva de reproșat companiei Apple. Însă nu-mi place când informațiile dintr-un articol sunt prezentate contorsionat sau eronat, pentru că aceasta nu servește unei informări corecte. Mai precis, tot felul de predicții fără suport și care se dovedesc eronate (iar unele le transformi în adevărate campanii, cu știri zilnice și insistente), tot felul de aprecieri subiective și evident forțate (de genul că Mac-ul este identic cu un PC, doar că este mult mai scump), precum și diverse înflorituri în reportare (când sursa spune una, iar în articolul tău lucrurile sunt duse în cu totul altă direcție) consider că depășesc oarecum cadrul unui site tehnic serios, fie el și sub formă de blog, ducând articolele înspre o zonă mai de cancan și comentarii de colț de stradă, iar eu aș fi foarte dezamăgit ca iDevice.ro să evolueze într-o astfel de direcție. Eu nu mi-o doresc și sper că nici tu.

    În al doilea rând, când vorbesc de “vaporware” nu mă refer la piese, ci la PC-urile pe care le imaginezi (și care de fapt nu există, de aceea le spun “vaporware”) și despre care consideri că ar fi identice cu un Mac. De fapt, astfel de PC-uri nu există, însă îmi amintesc că acum câțiva ani, după trecerea Mac-urilor la Intel, apăreau tot felul de articole în care se descria cum încercau diverși, pe site-ul Dell, să configureze calculatoare Dell cu configurații custom cât apropiate de unul sau altul din Mac-urile de-atunci și cum fie ieșeau mai scump ca la Mac, fie le lipseau anumite componente care existau pe Mac, dar care nu puteau fi adăugate pe Dell. În orice caz, toate aceste comparații abstracte de specificații, tot acest “spec sheet trash talk”, ignoră cu totul experiența de utilizare, pe care eu, personal, o consider avantajul cel mai mare al unui Mac.

  62. Tu ai o fixatie, obisnuieste-te cu gandul ca Apple foloseste in mare parte aceleasi componente hardware ca si altii. Second, cand citesc un articol citesc din mai multe surse, daca informatiile nu se gasesc in link-ul pus de mine ca sursa principala asta NU inseamna ca ele nu exista. Eu nu am spus ca un Mac este identic, cu un PC, am spus ca hardware-ul este uneori identic, cred ca poti sa faci diferenta intre expresiile astea 2.
    Revin, mai citeste articolul meu, vorbeam de componente hardware identice si nu de PC-uri identice, cu Mac-uri.

  63. Tigris, cred ca toata lumea mai are argumente – in afara de tine. Pt tine totul e imitatator asiatic, vaporware, etc .
    Cred ca nu e treaba ta ca am instalat ilegal MacOS pe un PC. As fi vrut sa te vad pe tine in stare sa faci asta atunci cand am facut-o eu.Mai trebuia sa inveti si ceva Unix sau Linux,in general sa stii ce faci. Bag mana in foc ca in afara sa te droghezi tot timpul cu discursurile lui Jobs si sa pui posturi cretine pe bloguri, nu esti instare sa faci nimic cu un calculator

  64. tigris, surfacele ESTE deja disponibil. datele prezentate acolo sunt doar penreu utilizatorii casnici asa ca ca mine si ca tine.

    in ceea ce priveste hardul macului. te rog, explica-mi ce are in plus macul tau fata de pc-ul meu.

    configuratia mea este urmatoarea:

    core I7 2600K
    SSD Corsair 120GB
    8 GB DDR3 Corsair Vengeance
    320 GB Samsung F1
    Asus Radeon HD6950

    Conectica: 4 x USB 3, 12 x USB2, 1 x Fireware

  65. @tigris de curiozitate ce lucrezi tu pe un mac de ai avut nevoie de o „experienta de utilizare” atat de nemaivazuta, poate ne poti explica si noua ce experienta nemaipomenita la utilizarea unui mac ai avut de ai picat pe spate si vezi numai „mere” verzi
    pentru mine un mac este egal cu zero, este ineficient, neeconomic, este o investitie care nu aduce nimic

  66. @chc3: Nu mă bag în “spec sheet trash talk”, nu cunosc pe de rost toate configurațiile la Mac-uri sau la calculatoare Alienware ca să-mi dau seama care ce poate și nici prețurile nu le știu pe de rost, ca să-mi dau seama dacă prețul de pe eMag este unul corect, în concluzie nu-mi sunt suficiente aceste specificații pentru a face o comparație pertinentă.

    Ca să-mi dau totuși cu presupusul, presupun că vorbești despre Mac Pro 12-core (2x Intel Xeon Westmere), pe care îl compari cu Alienware care are un procesor 4-core. Apoi, pe Mac Pro este un procesor Xeon de top, vârf de gamă la Intel, care poate duce lejer și o configurație de server, iar pe Alienware este un procesor pentru acasă (care mai este și overclocked – vai de consum, temperatură și stabilitate). Pe Xeon sunt de 3 ori mai multe core-uri decât pe i7, iar versiunea de Mac OS X cu care vine Mac Pro (Snow Leopard) face ca toate aplicațiile să se folosească de toate core-urile existente, în timp ce pe Alienware rulează o versiune de Windows care în majoritatea cazurilor stă pe un singur core, iar aplicațiile de Windows – cu câteva excepții de aplicații scumpe, profesionale – fac la fel.

    Apoi ai pe Mac cel mai scump tip de memorie RAM existent, și anume module de memorie ECC cu corecție a erorilor; pe Alienware sunt instalate modulele ordinare pentru utilizatorul casnic. Într-adevăr, Alienware are mai multă memorie RAM, asta probabil pentru că chiar este nevoie de atâta pentru a juca un joc pe nesătulul de Windows Ultimate, la un framerate care să nu te facă de rușine.

    La HDD nu îmi dau seama prea bine despre model, ca viteză sunt la fel, ca și capacitate Alienware este configurat cu un harddisk cu capacitate mai mare (se poate configura și Mac Pro cu HDD de 2 GB, ba pe Mac Pro se pot adăuga până și 4 harddisk-uri, de ex. pentru a face un RAID de 8GB; suportul pentru RAID este inclus gratuit în Mac OS X).

    La placa video nu-mi mai bat capul cu diferențele între modele, la prima vedere văd că au aceeași cantitate de memorie video, iar pe Mac Pro sunt 3 ieșiri de monitoare, pe Alienware nu zice.

    La unitatea optică, Mac-ul citește CD-uri cu până la 32x, iar Alienware-ul cu 24x, la DVD-uri Mac-ul le citește 18x, la Alienware n-am aflat (o fi de rușine).

    Și Mac Pro are standard WiFi (802.11n) și Bluetooth, ceea ce la Alienware am văzut că lipsește în configurația standard.

    De sisteme de operare nici nu mai are rost să vorbim, Mac OS X vs. Windows (bloatware & ressource pig).

    Ca și preț, Mac-ul este ceva sub 4900 de Euro în Apple Store (deci cu aproape 3000 de lei mai puțin ca pe eMag, ceea ce nu mă miră, reseller-ii români sunt hrăpăreți), iar Alienware-ul customizat conform specificațiilor tale mi-a ieșit la 2200 de Euro la Dell, deci și aici își mai pune eMag 3000 de lei în plus (hrăpăreți).

    Până la urmă comparăm mere cu pere, adică un Mac Pro conceput pentru utilizare profesională, intensivă, heavy-duty, cu un Dell rebotezat, conceput pentru joaca de acasă – cum ar putea să coste o sculă profesională tot atâta cât o sculă de jucărie sau, hai, cu o sculă pentru hobby-ul ocazional de acasă? Ai comparat prețurile, de ex., la o unealtă Bosch albastră (profesională) cu cele la o unealtă Bosch verde (hobby)?

  67. @zaone: Nu am nicio fixație, am spus chiar că este foarte bine că Apple utilizează tehnologii existente și nu cine știe ce “tehnologii extraterestre” incompatibile cu orice altceva, însă după cum am spus și în ultimul meu reply (care văd că a fost cenzurat) la comentariul lui @chc3 care era plin cu “spec sheet trash talk”, componentele de pe un Mac (în exemplul din postul citat: Mac Pro 12-core, adică cea mai scumpă configurație de Mac) pot fi superioare acelora de pe un PC (în exemplul citat: Alienware Aurora customizat, adică un Alienware mid-range care este în fapt un Dell rebotezat) și nu este suficient să studiem doar cifrele, ci și tehnologiile incorporate în fiecare componentă, pentru a face o comparație corectă.

    Iar dacă Apple și alții au acces la aceleași componente, nu înseamnă că și în fapt produc calculatoare cu configurații identice. Și degeaba vreau să îmi iau un PC care să fie (de ex.) ca un MacBook Pro de 15 inch, cum îți dorești tu, dacă niciun producător de PC nu oferă configurația de pe MBP15 și nici Thunderbolt, FireWire 800, MagSafe, Unibody, Mac OS X, FaceTime, etc.

    Dacă ne uităm doar la piesele disponibile pe piață și utilizate de unul sau de altul, am putea spune că mașinile asiatice sunt identice (de ex.) cu un Mercedes-Benz, pentru că fiecare producător asiatic folosește probabil și piese la care are acces Daimler și, luate toate la un loc, în totalitatea mașinilor asiatice se regăsește probabil totalitatea pieselor de la Mercedes-Benz. Dar concluzia asta este absurdă.

    Așadar: Nu am văzut la vreun PC hardware identic cu al unui Mac și la un preț mai mic, iar dacă mai luăm în calcul și partea de software, calitatea produsului și ergonomia (ca să nu mai vorbim și de design), un Mac iese clar în față și eu zic că prețul, deși mare, merită cu vârf și îndesat. Dixit.

  68. @guest: Află că în liceu și facultate am asamblat nenumărate PC-uri din piese, am făcut upgrade și diverse depanări la și mai multe și configuram Red Hat și SuSE Linux când lumea nici nu cunoștea cuvântul “Ubuntu” (am mai încercat Debian, Mandrake și, normal, Ubuntu). Dar am ajuns la vârsta când nu mai ai nici răbdare, și mai ales nici timp pentru astfel de hobby-uri și am trecut pe Mac, iar toată familia (rude și colaterali) este liniștită că nu mai pierd nopțile cu probleme tehnice de calculator … 🙂

    @Adrian, @Gabi: Nu vreau să personalizăm discuția, aici vorbim despre chestiuni în principiu, nu despre mine, ce am acasă și ce fac la calculator … probabil va veni un timp și pentru asta, am auzit că multe persoane care ajung la o anumită etate simt nevoie să-și scrie memoriile, dar eu mai am până atunci … 😉

  69. @tigris, un alt lucru interesant … aplle foloseste in noul data center echipamente teradata extreme, hp si servere hp si exista zvonul ca folosesc windows server

  70. @Tigris: Vezi ca Dan Diaconescu racoleaza noi deontologi pentru emisiunile de tip garsoniera unde toti vorbesc si nici unul nu asculta ce spune celalalt. Esti un exemplu foarte bun. IT-ul nu este domeniul meu si nu ma pricep la partea hardware la fel de bine ca tine. Dar, ca sa rezum ceea ce inteleg eu din discutiile de aici…tu esti atotstiutorul plin de bani(ca doar produsele Apple nu sunt asa ieftine), cu foarte mult timp liber(nimeni, nici Zaone nu scrie cat scrii tu aici – si asta e site-ul lui), care faci creierii praf oricarei persoane care viziteaza idevice.ro pentru ca asta iti ofera tie satisfactie. Concluzia mea este ca un control periodic nu ar strica, iar in ceea ce priveste modul in care raportezi restul lumii la persoana ta, mai coboara cateva trepte de pe piedestalul pe care ti l-ai ridicat singur si vei fi mai aproape de realitate.
    Numai bine!

  71. Tigrule sistemul de mai sus de care eu ti-am dat link nu era nici pe departe varful de gama al celor de la apple,este un sistem cu o oarece vechime care se vinde la exorbitantul pret de aproape 240 de milioane.
    Dar stai sa vezi aici,intri mataluta singurel pe apple.com si dai sa configurezi un mac pro sa vezi cat costa,mie mi-a iesit 18 mii si ceva de dolari,aici sa nu mai punem 24% taxe vamale,plus inca 24% impozitul pe TVA la orice produs intrat in tara care nu provine din UE,aaa si sa nu mai punem transportul,care stii foarte bine ca este colosal,ajunge si ala la cateva mii $$ de parca mi-l trimite mie special cu un charter.
    Tot pe siteul apple vei observa ca ei ofera acest sistem cu pana la 64 giga rami,faceai bascalie mai sus la pricajitul ala de alienware cu 16 giga,ca de aia are nevoie de asa multi,ca il pune sistemul cu botul pe labe,dar apple de ce are nevoie deontologule de 64 de giga???
    Oricum nu e problema sa platesti 30 de mii de dolari pe un calculator apple,experienta de utilizare vor uita repede efortul finaciar depus,nu vei regreta in veci,este prietene???30 de mii aaa??

    http://i51.tinypic.com/2livlfs.jpg

    [img]http://i51.tinypic.com/2livlfs.jpg[/img]

  72. Dacă ar umbla puţin la preţul hardware-ului şi dacă ar umbla şi pe la EULA pentru SO, poate m-ar agăţa (ideal vorbind, fiindcă lucrez pe Mac de mulţi ani…).

  73. Nu e vorba de personalizare. E vorba de un pc real, nu evaporat cum iti place tie sa-l numesti. Parerea mea este ca bate la curut imacurile si incepe sa aduca a macpro. Cu o investitie lejer mai mica. Poate ca eu ma descurc mai bine decat media in computere, asta face parte din pregatirea profesionala, dar, asa cum ti-am mai spus am contact cu zeci de clienti zilnic, stickuri, cd-uri, dvd-uri u name it, no virus what so ever, doar cu security essentials, gratuit de la ms , si , in plus, duc un multifunctional minolta, 3 plottere, si un scaner A0, cateodata simultan. Toate. Daca reusesti sa-mi oferi macul care imi face toate astea, pe aceiasi bani (sa nu uit softurile: imi trebuie un rip pentru toate perifericele), jur ca maine il comand.

  74. Am intrat pe apple.com si am configurat un iMac.
    3.4GHz Quad-Core Intel Core i7
    4GB 1333MHz DDR3 SDRAM – 2x2GB
    1TB Serial ATA Drive + 256GB Solid State Drive
    AMD Radeon HD 6970M 2GB GDDR5
    Apple Magic Mouse
    Apple Wireless Keyboard (English) & User’s Guide

    Pret: 2,799 dolari

    Am intrat pe emag, si am facut configuratia urmatoare:
    http://i51.tinypic.com/14c6429.jpg
    Pret 12,000 lei.

    Am fost indulgent, cu multe componente (am ales preturi moderate, chiar daca am gasit altele mult mai scumpe).
    De ex, placa de baza (care are chipset-ul ca cel de pe iMac), mouse + tastatura ca nu se ridica clar la nivelul celor oferite de Apple, carcasa (iMac-ul este all-in-one), Monitor etc …

    “Mac-ul mai scump ca PC-ul”… sa fie doar un mit ?

  75. Nu stiu ce sa zic… lucrez la o companie care are costuri gigantice pe partea de IT, si mai sunt cu nemiluita, oare nu au dat de un consultant ca Tigris sa le zica ca sunt pe val cu Vaporware-ul? Or fi toti niste nebuni excentrici croiti sa sparga banii pe tot ce nu e de la Apple, nu le place lor fiabilitatea, bunul gust, atingerea … Auzi la el, nu a gasit program ce sa nu aiba echivalent in os x.
    Omul e cu ale lui.
    Windows e ca nevasta , o mai lasi, te mai lasa, dar tot la ea te intorci. Mi- as lua un Mac maine, pana seara as avea si windows-ul pe el de voie de nevoie.

  76. Auzi da ia fa tu configuratia tot in SUA. Asa faci configuratie in SUA pentru Mac si configuratie in euro in Romania pentru PC si vii sa spui ca e mai ieftin in SUA? Ce fel de comparatie e asta ca eu nu inteleg.
    Ce taxe ma, sa faca o configuratie asemanatoare tot in dolari nu in euro. Nu stiu cum te-ai gandit sa faci comparatia asta dar e buna rau si foarte relevanta, MAXIM!

  77. Acum am vazut configul de emag. Pai tu la PC ai SSD de 250 de giga, la mac, ciuciu, ai bagat mobo gygabyte aia mai scumpa, de, sa fie la comparatie. Nu ti se pare ca manupulezi nitel?

    Placa aia ta de baza Este una din cele mai scumpe pt sandybridge

  78. Odata si odata o sa fac ce mi-am propus mai de mult: o comparatie la sange intre PC-uri cat mai asemanatoare cu diferitele modele de Mac. Acum nu am chef/timp. Si oricum, nu aici, unde ma cauta unii de IP-uri, ci pe forumul utilizatorilor de Mac din Romania.

  79. Am facut acelasi config pe newegg.com si am ajuns la 2500$, wtf now? Si scuza-ma dar ce ai bagat tu in PC-ul ala e mult peste ce exista in iMac. Nu cred ca ai nevoie de carcasa de 11 milioane, ce naiba faci cu ea? All in all iesi mai ieftin cu cateva sute de dolari daca iei un PC.

  80. @Adrian am pus SSD – 256GB Solid State Drive (si care inca 4gb)

    @zaone am vrut sa pun pretul de pe apple store din austria 2800 euro.
    Daca cumpar aceleasi componente din Austria nu le iau mai ieftin (poate le iau mai scump)

    Deci comparatia cel putin pt mine ramane valabila.

  81. Ramane valabila pe naiba, cumpara si componentele tot din Austria si mai vorbim. BTW, ai pus carcasa aia de 400$ doar ca sa fie nu? Pentru ce era nevoie de ea, una de 100$ gatuia procesorul?

  82. si sa nu mai spunem ca a pus si monitor de 18 milioane,unde e monitorul pus in configuratia mac-ului ca nu o vad??pai numai un monitor la apple e de la 1500 $ in sus,condorule lasa-ne baiatule…

  83. @zaone (comentariul 100): Repet pentru ultima dată – nu am “personalități multiple” și nu postez sub nume diferite. Nu știu ce IP-uri îți apar ție acolo, dar este aiurea să faci astfel de supoziții!

    @chc3: Ba da, Mac Pro 12-core este cel mai scump Mac (în configurația de bază, care se poate customiza) și l-ai ales intenționat pe cel mai scump, pentru a îl compara cu un Alienware mid-range și să scoți ochii la neștiutori cu prețul … dar află că eu mă informez înainte de a posta ceva, așa că argumentele (și configurațiile!) pe care le trântești la plezneală nu țin la mine.

    Și ce dacă ai ajuns la un Mac Pro custom cu un preț ridicat? Probabil ți-ai pus componente cât pentru un ditai server-ul sau calculatorul științific (Mac Pro este modelul high-end de la Apple și are tot felul de opțiuni de configurare pentru utilizarea profesională). Mai bine te-ai gândi la ce ai nevoie în mod efectiv înainte să te apuci să-ți configurezi Mac-ul la nimereală.

    Iar la Mac Pro, care este gândit ca server, ca stație grafică performantă, ca un calculator științific sau pentru a dirija în producția industrială, poate fi necesară o cantitate sporită de RAM, în funcție de modul în care va fi utilizat. Dar la un calculator pentru jocuri, precum Alienware, chiar este nevoie de 16 GB de RAM? Probabil din cauză de Windows … evident.

  84. carcasa de la iMac ar costa 100$ ? (am pus pret pe all-in-one case din aluminiu)

    Ce am vrut eu sa spun, ça si la PC-uri se pot umfla preturi.
    Imediat zici si de mouse, cel de la iMac este multi-touch (se poate compara ?).
    Ai vazut un iMac de aproape ?

    si nu vad ce am pus, peste iMac.
    Procesorul, placa video sunt la fel, palaca de baza cu chipset intel ca cel din iMac.
    SSD-ul tot de intel este facut.

  85. Doar la carcasa ma refeream, daca la iMac e o carcasa scumpa asta nu inseamna ca trebuie sa iei la PC o carcasa de 400$ cand chiar nu e nevoie de asa ceva. A cheltui 100$ doar de dragul de a o face nu e prea ok, right?
    Daca ma enervez la uit la iSuppli si vad cat costa toate componentele, sigur pretul e mult mai mic decat cel cu care le vinde Apple.

  86. @zaone: Nu știu de ce te legi de carcasă, de unde ai dedus tu că la iMac ar costa carcasa de aliminiu numai 100$ și nu mai mult? Și dacă faci un tower din piese, nu arată deloc a all-in-one, este practic o altă categorie de calculator, deci am compara mere cu pere (la fel cum vrea domnul @Adrian să compare desktop-ul lui tip “frankenbox” cu notebook-ul meu Apple).

  87. inca ceva,intotdeauna daca vei cumpara piesele de ultima generatie separat sunt cu mult mai scumpe decat un sistem gata inglobat,ce tot aberati pe aici???ok e ca voi,sunt asa ieftine macurile de ne miram draqu cum toti avem numai pc-uri,ce prosti suntem noi dam mai mult pe un amarat de pc,decat pe un minunat mac….
    Si tigrule,aia 16 giga de rami sunt pusi acolo din aceasi cauza ca si la macul tau,pentru putere marita,alienwareul ala este o statie grafica din orice punct de vedere,si este atat de performant incat cu brio face tot acelasi lucru pe care il face si macul de 1 miliard 200 de milioane,ba face chiar mai multe,poti sa joci si jocuri de ultima ora,asta din cauza celor 2 placi grafice montate in sli si care una este de generatie mult mai noua,fata de cea de pe macul de miliarde,pe langa problema asta,si anume ca este mai performanta,mai are si 2,pricepi ma tu?Ai vazut si tu cerintele jocurilor de ultima generatie??Alienwareul ala la 120 milioane face acelasi lucru ca macul tau de un miliard 200 de milioane,pricepi tu,uite eu de diferenta aia de un miliard de lei prefer sa vad lumea,sa imi cumpar o gramada de chestii si sa ma distrez,toate astea incluse in diferenta colosala de pret dintre cele 2 produse,si dupa ce am gfacut toate astea imi mai raman destul bani sa duc o viata decenta cel putin 2 ani de zile.Asa ca fac ceva pe experienta ta de utilizare a macului….

  88. Placa de baza buna cu cipset de ala gasesti si la juma de pret. Cotetz de 11 miloane? Hai sa fim seriosi. Carcasa cu wiremanagement bun, aluminiu in jur de 600 lei. SSD ocz vertex numai 1600 lei. Si uite asa mai scadem cateva sute de euro. Sigur ca AS PUTEA face un pc muuult mai scump ca un mac. Idee e ca sunt suficient de destept sa-l fac mai ieftin, fara sa fac compromis la performanta. Look-ul nu ma intereseaza prea mult. Peste 2 ani il schimb.

  89. @zaone si la PC-uri se aplica aceeasi regula.
    Le cumpara sau le produc cat mai ieftin si le vand cat mai scump.
    Nu avem ce sa facem (regula asta se aplica in toate industriile.)

  90. @zaone: Iar el a spus că dă 400 $ pentru că la acest preț a găsit carcasa de aluminiu pentru all-in-one. Dacă nu vrei să folosească piese echivalente, cum va mai putea face comparația între iMac și ipoteticul PC “identic” despre care am discutat toată ziua? Pentru că o comparație între un iMac all-in-one și un “frankenbox” PC cu carcasă tower nu-și are rostul, pentru că un tower evident că nu poate fi “identic” cu un all-in-one.

    Sau toată filozofia de a-ți face un PC din piese “identic” cu un Mac se reduce la mici “economii” pe ici pe colo – adică dacă pot pune o carcasă mai ieftină, de ce n-aș pune și un procesor model mai vechi dar cu clock speed pe aproape, poate și un HDD cu rotații mai puține și aceeași capacitate, un motherboard mai ieftin, de pe vapor, cum sugera @Adrian mai sus, și uite așa facem un PC cu un spec sheet pe care să-l prezentăm ca fiind “identic” cu un Mac … 🙁

  91. tigrule ai zis ca am pus un exemplu neelocvent,ok,vina mea,am fost pe siteul alienware si am configurat cel mai tare desktop din univers,asa are denumirea,si pe bune ca asa este,si am ajuns la suma de 6000 de dolari,aici incluzand monitor,2 bluelayer,joystikuri,tastaturi,casti,bla bla bla,fii atent ce are ala la 6 mii de dolari:
    Procesor Intel® Core™ i7 990x Extreme Six Core Processor (4.0GHz, 12MB Cache) care este la fel ca cel de pe macul ala scump,cu 12 core-uri,6 reale 6 virtuale,doar ca asta este mult mai performant si mai rapid decat ala
    Memorie ram: 6GB DDR3 1866MHz (3x 2GB) Tri Channel Memory,observi pe ce frecventa este nu???Asa fata de frecventa ordinara de care ziceai mai devreme,delul rebotezat avea frecxventa de 1600 pe cand macul de la emag avea de 1333 si tot a delului era aia ordinara.
    Placi video: dual 4GB GDDR5 AMD Radeon™ HD 6990 puse in sli,asta inseamna 2 placi video ati 6990 hd,care sunt cele mai performante in momentul de fata,au furat locul predecesoarelor lor ATI 6970 care insumand o placa 6990 are incorporate 2 placi grafice 6970,care la randul lor o placa grafica 6970 are incorporate 2 placi video ATI 5870 maximul cu care poate venii echipat macul tau de un miliard 200,de aici tragi singur concluzia cam ce putere grafica are acest dell ordinar rebotezat.
    Astea sunt cele mai importante dintre optiuni,dar fii sigur ca am ales mult mai multe oiptiuni fata de macul configurat la capacitate maxima,2 blueray,wifi,etc etc…

    mai jos ai si dovada:
    http://i54.tinypic.com/2nl8zm9.jpg

  92. @Adrian: Am zis “frankenbox” pentru că este cârpit din piese disparate, la fel cum a cârpit Frankenstein organe disparate de și-a făurit creatura … același concept, alte “piese”. 😉

  93. @zaone: Nu l-am găsit, dar nici tu nu l-ai găsit când ai estimat că ar trebui să coste 100$. A căutat @cond0r o carcasă de aluminiu all-in-one (nu știu în ce măsură se apropie ca design de iMac, n-am văzut poze și nici specs) și a găsit-o la 400$.

    Acum văd că se vine cu argumentul că e prea scump, că se poate face un PC și cu ieftinăciuni – dar atunci nu mai este echivalent cu ce oferă Apple la prețul ăla și de “identic” nici nu mai poate fi vorba!

  94. Aia NU e carcasa all in one. Uita-te, macar, la link inainte sa postezi. Iar o placa de baza asus pro, nu e facuta pe vapor. Dar, cui incerc eu sa explic?! Este evident, desi scriai ceva mai devreme, ca asamblai pcuri pe vremuri, ca nu pre esti la curent cu tehnica moderna. Daca ai incerca sa mai scoti capul din nisipul apple, ti s-ar mai deschide putin orizonturile. Momentan esti in situatia celor care acu 600 de ani credeau ca Pamantul este centru universului. They were wrong, u know?

  95. @Adrian: Cine a vorbit de Asus Pro? Tu doar ai spus că piesele pe care le-a găsit @cond0r sunt scumpe și sunt atâtea mai ieftine. Evident că alea vaporistice sunt cele mai ieftine …

    Iar dacă într-adevăr nu s-a găsit nicio carcasă pentru un all-in-one (nu știu dacă și unde se găsesc și acum chiar n-am chef să caut), atunci înseamnă că NU poate fi construit un PC echivalent cu un iMac, așadar iMac este unic și deosebit de orice “frankenbox” și prețul acestui Mac este pe deplin justificat. Quod erat demonstrandum! 😉

  96. aaaa si am uitat sa precizez ca racirea la acel sistem se face prin freon,are inclusa si o multifunctionala minolta de cateva sute bune,casti,joystik mouse,tastatura,placa audio,tv tuner,monitor 24 care si ala are tv tuner,2 blueray,2 harduri ssd de 300 mb fiecare,wifi,bluetooth,etc etc,cam astea fiind spuse eu am terminat acest subiect,diferenta este reala,cine vreo o vede,cine nu,se da cu capul de pereti in continuare…

  97. Iar intelegi prostii. Eu am spus ca o carcasa de 100$ e de ajuns, nu am spus ca iMac-ul ar avea carcasa de 100$. Tragi concluzii proaste, precipitate si total nefondate, ia si citeste mai bune.

  98. @zaone ti-a luat ceva timp sa intelegi cum e cu tigris…

    Mac? nu mi-as lua ever.
    de ce?
    nimeni de pe aici, cu mici exceptii nu a specificat ce face cu pc-ul sau cu mac-ul. asta are cea mai mare importanta.
    eu, de exemplu, fac urmatoarele lucruri f. importante cu pc-ul meu:
    -editare video full HD – folosesc 3 programe(unul pe x64) care nu au corespondent pe mac
    -editare foto cu corel photo paint (nu folosesc adobe photoshop)
    -editare coperti DVD-uri, or fi si pt mac programe pt cover dvd, dar imi place cel pe care il folosesc pe windows 7 ultimate x64
    -fac editare albume digitale cu un program f scump si care nu exista pt mac
    -compun muzica cu fl studio, un soft super atractiv care nu cred ca are si varianta pe mac
    -joc sah online cu un soft (ChessBase 11) care nu stiu sa mearga pe mac (si nici nu ma intereseaza devreme ce merge perfect sub windows)
    -mai folosesc anumite softuri pentru printare (postere, etc) ce sigur nu au versiune pt mac.

    astea sunt “joburile” mai grele sau specifice pe care le face pc-ul meu fara nici cea mai mica problema. de unde or scoate unii faptul ca windows-ul (7) e instabil, neperformant, etc?!

    pe langa astea: filme (full) HD la greu prin iesirea a 2-a dvi pe tv (samsung) cu sunet 5+1 prin sp-dif de pe creative xtreme music (oare mac-ul ala mai ieftin o avea sunet asa bun ca si creative?), browsing la greu prin IE9 (default), mozzila firefox5, opera, safari, chrome – toate se descurca foarte bine, rapid si stabil. ocazional, abbyy fine reader, word, excel, powerpoint, pozele le gestionez cu acdsee4, un soft admirabil, etc.

    mai tot timpul am in fereastra tunerul leadtek dvr3100h – never pe mac (doar, poate, unul extern pe usb??) si, o treaba super tare, am folosit un tuner dvbc terratec care prindea toate canalele hd de la rds, inclusiv hbo hd, toate “free”.

    o activitate, zic eu, destul de incarcata pe un pc putin peste mediu, dar care se descurca excelent. quadcore q6600, 4gb ram corsair 800mhz, ssd 90 gb corsair, gtx 260oc video, + 4HDD 500-1500gb, creative xtreme music sound, tuner, win7 ultimate x64 bit.

    si acum, daca pe un mac se face doar editare text, se asculta muzica, filme si poze, facebook, messenger, blogareala, mail si alte ca astea, este si firesc sa mearga bine, stabil, bla, bla, bla…, dar de aici si pana a plati sume asa exagerate ca sa obtii “performante” absolut similare cu ale unui pc e cale lunga.

    intotdeauna se vor gasi, insa, mafalde ca alde tigris sa-ti explice ei cum e cu macul si performanta si sa nu se mai opreasca din diareea postarilor.

    totusi, nu are nimeni bunul simt sa observe cat de marginalizat este “minunatul” si deosebitul mac? daca e asa bun de ce nu dau buluc oamenii sa-l cumpere?! oare doar ca e prea scump?
    nu cred. e aproape la fel de inflexibil ca si ios-ul, dar la o scara mult mai mare.

    dar, nu-i nimic. intotdeauna se vor gasi snobi si mimetisti cu bani care se vor arunca in nadele apple.

    pana una, alta, eu si alti 90% ne vom simti foarte bine cu pc-urile din dotare.

  99. condorule,nu mint ma aia de la cnet,stai linistit,mint aia de la apple pe siteul lor,nu stiu ei cu cat isi vand produsele,stiu mai bine aia de la cnet si tu ai descoperit,bravo,good boy…

  100. tigris ai 100% dreptate, toate comenturile sunt adevarate

    pun pariu ca toti care au scris aici si au fost pentru PC, nici macar nu au probat un mac

    Va pun eu o intrebare, si apoi trageti voi concluzie care e mai bun, cati au trecut de pe windows pe mac, si cati au trecut de pe mac pe windows(0, sau aproape niciunul), oare de ce, daca “WINDOWSU’ ii mult mai bun si mult mai iesftin decat macu’ “, hm de ce? ca sa taceti aia cu PCu, si sa n-o mai dati inainte cu windowsu

  101. Care e treaba cu linkurile? Una imi da ceva aiaiai casti hifi, wow.

    Cea de a doua ma trimite la ce, de fapt? Pot sa compar hp-ul cu imacul, cel mult, dar au configuratii diferite rau. Asadar fara relevanta.

  102. Da, si cati cu mac au parallels instalat?

    De curiozitate, acceseaza site-ul parallels. Vezi ca sunt niste testimonials. Poate iti mai largesti si tu orizontul.

  103. tocmai am citit “romanele” ce s-au postat aici si ma amuz copios. Vai nu am mai citit atata trolling de cateva luni bune. Cel putin toate comentariile se incadreaza intr-un dialog absurd intre un fanboy care isi slujeste foarte credincios compania si restul lumii

    Ca sa fiu ontopic. Nu ma intereseaza platforma Mac nu m-a interesat vreodata, datorita costurilor si limitarilor de tip “OS X merge doar pe mac”( da stiu exista hackintosh, nu ma intereseaza mi se pare o prea mare bataie de cap, si nu ofera o experienta as dori sa fie), lipsei de aplicatii si jocuri(si stiu ca exista steam pentru mac, dar ce ma joc eu nu apare pentru mac sau apare la un an si ceva dupa PC,caci nu mi-as lua mac sa ma joc angry birds pentru aia am iPhone sau iPad) precum si hardware-ul care nu imi ofera acel avantaj care sa ma determine sa spun ca merita sa dau de doua ori mai multi bani decat pe un PC. Nu consider windows o platforma putreda(eu folosind atat mac cat si linux) si nesigura, am win 7 instalat de cand a aparut si merge foarte bine si astazi:-?? fara sa fiu intrebat de 5000 de lucruri legate de securitate si fara sa fiu nevoit sa ii fac mentenanta la fiecare 2 saptamani sau sa il reinstalez periodic. Singurul lucru ce recunosc ca e putin in urma este UI-ul din windows 7 problema ce se va rezolva cu windows 8.(da mie chiar imi plac patratele alea obosite, sunt foarte informative si ma ajuta sa gasesc usor ceea ce caut)

    Apple e o companie hardware, mai mult decat una software fiind mai mult interesata sa isi vanda telefoanele si calculatoarele, caci daca era ca software precum Microsoft probabil ca azi aveam terminale de la samsung cu iOS sau imi puteam instala fara sa ma chinui mac OS X pe PC-ul meu.

  104. Bine spus. Pacat ca astfel de posturi apar cu preponderenta la userii multi platforma.

    Cum sa apreciez pe deplin un produs apple cand nu ma lasa sa cumpar muzica pentru ca nu traiesc in tara care trebuie? Daca are un so asa de tare, de ce nu-l pot instala legal pe o configuratie aleasa de el? Pote asa as fi convins si ca merita hardul lui mai mult decat un “frankenbox”

  105. bai astia cu windowsu’, voi credeti ca cei care au mac acum, nu au avut inainte windows, trebuie sa fiti naivi sa credeti ca aia cu mac, au avut mac de la inceput, nu, au avut PC, apoi au trecut pe mac, nu le-a placut mac si-au instalat pe el windows(desi cred ca marea majoritate nu au facut-o), aia care au avut PC, si apoi mac stiu ce vorbesc, restu sunt niste babe care numai comenteaza, dar doar comenteaza, cei care au avut amandoua sisteme de operare, au avut posibilitatea de a le testa si a le compara, dar restu, care numai ce aud si ce vad pe internet, poate nu e real, hm? ce atata astia cu windowsu, am observat ca unii spun ca nu au bani pentru mac, dar nu spun ca PC-urile sunt mai bune, doar ca sunt mai scumpe si nu isi permit, ceea e normal, sunt oameni cu caracter, nu ca ceilalti care va certati ca carcasa de iMac e 400 sau 100, ce atata, e neesential cat costa, poate fi si 1000, are diamante sub ce vezi, si ce cu ce ma incalzeste cat costa, uitati-va la ea, uitati-va cat de usor poti sa schimbi pozitia ecranului si cat de usor il misti intr-o parte, la fel ca macbook-urile, hai ma astia cu pc-urile, dati-mi un exemplu de notebook sau chiar netbook, sau laptop mai vechi, care sa nu fi nevoit sa tii mana de partea de jos a laptopului(adica partea unde e tastatura) pentru a ridica ecranul, la macbook nu exista asa ceva, asa de usor se deschide si se inchide, sunt detalii si detalii,
    Apple e clar peste, dar problema sunt intradevar preturile, dar raportul calitate pret e bun, chiar foarte bun, dar nu il apreciaza nimeni, ca unii tampiti, scuzati-ma pentru limbaj, dar unii chiar trec limita limitelor, Apple e Apple, vrei tare si bun Apple, nu ai nevoie iti iei un PC, nu e rusinos sa iti iei un PC, e rusinos sa iti iei un PC de banii care iti puteai lua un produs Apple, asta este, cum ar fi porcaria aia de Alienware, sau cum il cheama, lasa-ma in pace, eu personal nu ma uit ce are inaubtru ma uit sa vad cum merge, un iMac de 3.1 ghz cu ati radeon 6950 duce orice joc, lasa-ma in colo ca nu duce, ce ia incercat tu, ca eu am incercat, duce modern warfare 2 foarte bine, pe windows cei drept, dar duce frate, nu iti trebe mac pro pentru jocuri

    Apropo astia care va certati cu preturile de la mac pro, Apple nu schimba preturile de la un produs never, indiferent ca o duce bine sau rau, ramne aceeasi, mac pro-ul urmeaza sa fie upgradedat vara asta, adica iese unul nou, la acelasi pret dar cu performante de anul asta, cei care nu stiu, asa merge treaba la Apple, daca se schimba preturile se fac mai ieftine nu mai scumpe.

    Cei care nici macar nu au pus mana pe un mac sa taca la acest topic, pentru ca orice comentariu e inutil,

  106. Mod de instalare pt. Windows a unui software: descarci, accepti de 14 ori termenii si licenta, alegi unde vrei sa instalezi, dai inca de 4 ori next, mai apar inca 3 pagini cu conditiile iar accepti ceva si dupa 30 de minute ai instalat in sfarsit un obosit de program

  107. Ce m-ar incanta Mac os x fata de windows? ca se instaleaza pe acelasi pc fara sa mai cumperi alta troaca de hardware. Deci doua sisteme pe acelasi rahat de hardware. Culmea! mere si linuxu si chrome os pe acelasi hardware! basca schimbi matzele din el cu altele, harduri, etc etc… Simplu si ECO!nomic

  108. @glm
    Esti un roman tipic care se picepe la toate si vrea sa le faca pe toate in acelasi timp.
    De ce ai face editare video HD si te-ai mai uita si la vreo telenovela pe PC??
    Lucrezi pe el sau te faci ca lucrezi?

    Si eu fac editare video HD in FCP pe un iMac 27″ din 2010 cu 8Gb ram, am si TV tuner pe el, dar nu am timp sa vad telenovele sau scandaluri mondene… (si chiar acum am incercat daca pot vedea un program TV in timp ce Lightroom exporta si FCP face un rendering si nu s-a incetinit deloc), editare foto masiva in Photoshop si Lightroom (nu Corel pentru ca mi se pare retardat), un pic de Microsoft Office 2011 (Excel mai mult).
    M-a costat $2k mac-ul si mi se pare un pret OK pentru ce imi ofera.

    Am inceput pe un Mac Classic BW in 1994, fiind primul computer luat de taica-meu la SH din Casa Scanteii, si el si-a luat un Laptop BW 386, da toata ziua era pe Mac-ul meu care avea sunete, nu bip-uri…
    Am avut si PC-uri, dar tot Mac-ul m-a uimit cu usurinta si caliatea produselor.

    Parerea mea este ca daca esti fericit cu un PCsi nu ai buget pentru un Mac, e OK, nu te condamna nimeni. 🙂

  109. “duce modern warfare 2 foarte bine, pe windows cei drept” 😀 excelent. U make my point
    @ sorinzla. E edevarat. Dar eu vreau sa stiu unde si cum se instaleaza. Nu ca la amaratul ala de troian ce l-ati avut zilele trecute si a trebuit sa vina tehnical support sa-l scoata.

  110. @dan, da. sunt roman sadea, tipic si cum oi mai vrea tu.
    tu ce esti? turc?…
    ma pricep la destule (avantaj eu) si nu la toate cum zici tu.
    am zis eu ca ma uit la telenovele sau la alte programe frivole?!
    si eu cand fac export din lightroom (in medie peste 500 poze deodata convertite si editate din raw) ma uit la tv tuner la o stire sau un talk show. nu mai spun ca atunci cand fac o randerizare full HD pornesc tunerul si evit plictisul.
    ei bine, configuratia pe care o am, exceptand ssd-ul si gtx 260-ul, o am de 4(!) ani si am dat sub 1000 USD, fara monitor, avantaj eu pt ca ma pricep (printre alea multe…) si la configurari pc.
    astfel, am fost si eu uimit de calitatea si usurinta de a folosi un pc bine “articulat” si pe bani muuuult mai putini decat preaslavitul mac.
    buget pt mac? never nu am sa-mi propun asa ceva. bugetul meu se imparte la niste obiective foto de calitate si alte lucruri si nicidecum sa risipesc pe un mac super scump.
    nu ai inteles ca eu chiar fac treaba cu pc-ul meu, ala ieftin si fara mar pe el.

  111. am trecut odata de la pc la mac, si m-am intors. si mac-urile dau crash-uri/freeze-uri, au buguri si hibele lor iar la pretul pe care-l poarta, nu te-ai astepta. chestia cu “OSX cel mai fiabil si bug-free” mi se pare o aberatie spusa doar de fanboys (ca sa justifice cheltuiala mare facuta de ei), acum dupa ce am avut si eu pe maini un mac. chiar daca nici windows-ul nu e perfect, nu am avut probleme cu el inca de pe vremea XP pt ca stiu sa am grija de pc-ul meu.
    OSX, din punctul meu de vedere, e doar pt oamenii cu bani care vor un computer usor de folosit si capabil de task-uri simple (si atat). cand cumperi un produs apple, 60% din pret e logo-ul, 30% e carcasa (“ooh shiny!”) si restul sunt componentele.

  112. @bkn pe cuvantul tau ca os x face doar lucruri simple. In afara de jocuri macurile fac acelasi lucruri ca si pc. De multe ori pe partea de foto si video sunt peste.

  113. @sorinzla: uite-te ce zic cei ce folosesc diferite programe avansate care nu sunt disponibile pt OSX. de ce developerii nu le-au portat si pe mac-uri ? si chiar tu ai zis ca lucrurile pe care windows le poate face in plus fata de osx sunt jocurile.
    si ma refereream la lucruri simple in sensul ca sunt foarte putini oamenii care folosesc un calculator pt lucruri mai complicate (diagnosticare, management, etc.), majoritatea preferand windows. pe un mac ce poti face, decat editare foto/video, webdesign, navigare web si altele – lucruri simple.

  114. @bkn nu e vina osx ca developerii nu au un interes major deocamdata sa faca si versiuni pt mac. Ca si sistem de operare si ca parte hardware ar face fata la aproape orice software. Dar cota de piata este mica acum. Poate in viitor vom avea atat versiuni osx cat si Windows. Pt utilizatorul home este de ajuns ce poate face acum

  115. daca vb de laptop apoi mac 1000% daca vb de desktop pina ce Windows dar sper ca Mac in viitorul aprooiata sa dee jos windows cu toate problemele lui…….si daca vb de OS si hardware apoi aici vedem ca Mac OS lucreaza mai repede si mai stabil cu hardware identic sau mai slab decit windows<secretul e in optimizare Soft