Video: Cum functioneaza noul meniu Assistive Touch in iOS 5 beta 3

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dPUsUJiGeVE[/youtube]

Aseara v-am prezentat noul panou tactil implementat de catre Apple in iOS 5 beta 3 pentru toate dispozitivele prin intermediul meniului Accesibility. Acest nou panou tactil este dedicat persoanelor cu dizabilitati deoarece ofera acces facil la anumite functii care in mod normal pot fi indeplinite folosind fie ecranul tabletei fie butoanele adiacente ori accelerometrul. Nu cred ca acest sistem se va dovedi a fi extrem de util avand in vedere ca veti petrece mai mult timp indeplinind acele functii din Assistive Touch decat daca le-ati indeplini folosind terminalul. Pentru cei care au probleme cu butonul Home sistemul este util pentru ca permite folosirea functiei Home direct de pe ecran.

Activarea meniului se face din Settings>General>Accessibility>Assistive Touch, locatie in care trebuie sa setam pe On functia Assistive Touch. Dupa ce activati functia trebuie sa blocati si apoi sa deblocati ecranul apoi micul buton negru pentru Assistive Touch va fi afisat in partea stanga/dreapta jos a terminalului vostru. Apasand pe acel buton veti avea acces la toate functiile disponibile in panou iar dezactivarea lui se face prin dezactivarea optiunii din meniul de setari.

Panoul Assistive Touch are 4 categorii de functii : 2 pentru gesturi si 2 pentru dispozitiv ele fiind denumite Gestures, Favorites, Device si Home. Gestures are 4 gesturi predefinite cu 1, 2, 3 si 4 degete care sunt utile pentru functia multitough gestures din iPad 2 care ne permite sa trecem de la o aplicatie la alta, sa deschidem task switcher-ul, etc. Functia Device ne ofera acces la alte 6 functii pentru: rotirea ecranului, blocarea ecranului, marirea/micsorarea volumului, activarea functiei Mute si o functie Shake despre care nu stiu nimic deocamdata. Functia Home ne permite sa utilizam butonul Home direct din ecran si putem iesi din aplicatii, deschide task switcher-ul, voice control si orice alta functie care putea fi indeplinita doar cu butonul Home. In final avem functia Favorites in care avem 2 gesturi multitouch predefinite si din care putem face alte gesturi multitouch personalizate.

Cam atat despre Assistive Touch, este o functie utila celor cu dizabilitati insa pentru restul lumii nu exista prea multa utilitate.