Video: iPhone 5 si noul sau chip grafic diferit de cel al iPad 2

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DNXYCLZfS5o[/youtube]

    Maine Apple va prezenta oficial terminalul iPhone 4S/5 insa nu va spune si care vor fi noile sale componente hardware lasandu-ne pe noi sa aflam singuri ce se ascunde sub carcasa noului dispozitiv. In iPad 2 am descoperit un chip grafic PowerVR SGX 543MP2, un chip grafic dual-core care aducea tabletei performante grafice de 9 ori mai bune decat cele ale iPad. Acum daca iPad 2 are chip A5 cu acel chip grafic, ar fi normal ca iPhone 5 sa aiba parte de aceleasi componente nu? Ei bine, lucrurile ar putea sta putin diferit pentru utilizatori deoarece anul trecut Apple nu a respectat intru totul specificatiile hardware ale procesorului sau.

     Anul trecut tableta iPad aducea un chip A4 cu procesor de 1 GHz si se astepta ca iPhone 4 si iPod Touch 4G sa aduca exact acelasi lucru. Din pacate pana in prezent nicio o echipa de review-eri cu experienta nu a putut confirma ca iPhone 4 are intr-adevar un procesor de 1 GHz, insa s-a conformat ca viteza procesorului ar fi de aproximativ 800 MHz dar vorbim despre o viteza dinamica, care teoretic ar putea creste pana la 1 GHz. Daca anul trecut Apple a subtactat procesorul pentru a mentine automonia la un nivel ridicat, de ce nu ar face anul acesta acelasi lucru, cu procesorul si chip-ul grafic?

     Despre procesor vom vorbi in alt articol dar azi ne rezumam la chipul grafic si in clipul de mai sus avem o prima demonstratie a faptului ca iPhone 4S/5 ar putea avea componente diferite fata de iPad 2. Acolo ni se prezinta un prototip al iPhone 4S, confirmat ulterior ca fiind valid, care isi schimba chip-ul grafic utilizat din PowerVR SGX 535 in PowerVS SGX 545, chip care va fi cel mai probabil utilizat in iPhone 5. Ratiunea din spatele schimbarii chip-ului din iPad 2 ar putea avea legatura cu faptul ca terminalul are nevoie de autonomie ridicata iar un chip grafic dual-core combinat cu un procesor dual-core ar afecta-o serios avand in vedere ca bateria va fi probabil doar usor modificata aducand un spor nesemnificativ in autonomie.

      Acum cateva saptamani scriam acest articol in care va spuneam ca iPhone 5 ar putea intrece Samsung Galaxy S II in ceea ce priveste puterea de procesare insa vazand clipul de mai sus trebuie sa imi modific parerea. Daca iPhone 4S/5 va avea acel chip grafic PowerVR SGX 545 si nu 543MP2 precum in iPad 2, atunci diferentele de performanta dintre cele 2 terminale ar putea fi mici sau inexistente. Ne putem astepta ca iPhone 4S/5 sa aiba performante grafice mai slabe decat iPad 2 deoarece vorbim despre un smartphone la care primeaza autonomia si care are parte de o baterie mai mica iar Apple ii va reduce fara ezitare performantele pentru a mentine autonomia ridicata.

5 COMENTARII

  1. Corect punctul de vedere, altfel destul de logic, diferentele de stocare a energiei intre Ipad2 si I5 tin de dimensiune acumulatorului, de modul de lucru si frecventa procesorului, de incarcarea chipului grafic. Tai unde se poate, reduci pe cat posibil consumul, un rabat intre performanta si autonomie. G2 de la Samsung consuma acumulatorul pe paine… iar mare parte dintre clientii de smart prefera autonomie si nu perfomata 3D in gaming… 😉

  2. Parerea mea este ca in acest moment comentariile sunt de prisos,avand in vedere ca mai e putin timp pana la conferinta oficiala Apple…