Video: Android OS logheaza tot ce se intampla in telefon fara ca utilizatorul sa stie?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=T17XQI_AYNo[/youtube]

   Android OS, unul dintre cele mai utilizate sisteme de operare din lume are incorporat un mic sistem care aparent logheaza absolut tot ce face un utilizator cu propriul terminal. Sistemul se numeste Carrier IQ, este dezvoltat de catre o companie privata si are scopul de a verifica experienta utilizatorilor cu terminalele cumparate. Carrier IQ se gaseste in terminale Android, Blackberry si Nokia iar producatorii il instaleaza fara probleme in sistemele de operare ale terminalelor mobile desi acest sistem aparent logheaza tot ce se intampla in terminale.

    In clipul video de mai sus avem o mica demonstratie a modului in care functioneaza Carrier IQ si se pare ca sistemul logheaza toate apelurile telefonice, mesajele, cautarile pe web email-urile trimise de utilizatori insa mai rau, logheaza si ce se tasteaza. Da, orice parola, cont bancar, PIN si tot felul de informatii confidentiale sunt aparent logate de terminale si aparent trimise in mod anonim catre serverele companiei dezvoltatoare a Carrier IQ. Partea cea mai proasta? Utilizatorii nu ar sti ca acest lucru se intampla si nu au cum sa opreasca sistemul de logare a datelor.

    Partea buna pentru posesorii de terminale Android este ca pot reinstala sistemul de operare si pot scapa de Carrier IQ insa numai daca instaleaza o versiune normala a Android OS. In luna aprilie Apple a fost pusa la zid pentru ca loga locatiile utilizatorilor, acum sunt curios ce se va intampla daca se dovedeste ca Android OS-ul logheaza TOT ce se intampla in terminale si trimite toate datele, inclusiv ceea ce tasteaza utilizatorii, catre serverele unei companii.