Ti-ai luat un iPhone, iPad sau iPod Touch? Iata tot ce trebuie sa stii – jailbreak si unlock

  Craciunul a trecut si presupun ca unii dintre voi au primit sau au achizitionat un iDevice nou asa ca ar fi bine sa stiti la ce trebuie sa va asteptati din punct de vedere al posibilitatii de a face jailbreak si unlock. Voi vorbi despre toate iDevice-urile pe care le puteti cumpara in momentul de fata din magazine, chiar daca unele dintre ele nu pot fi cumparate din Romania.

iPhone 3GS

  Pe 4 octombrie Apple a decis sa pastreze in magazine versiunea de 8 GB a terminalului iPhone 3GS insa din pacate magazinele din Romania au cam renuntat sa il comercializeze. Chiar si asa, orice iPhone 3GS nou cumparat acum vine cu un baseband nedeblocabil si cel mai probabil cu posibilitatea de a face doar tethered jailbreak. Daca 3GS-ul vostru a venit cu iOS 4.3.3 sau mai mic atunci ii puteti face untethered jailbreak, insa daca a venit cu iOS 4.3.4 sau mai mare ii puteti face doar tethered jailbreak. Daca ati cumparat un iPhone 3GS mai vechi de 2 ani de zile atunci ii puteti face untethered jailbreak pe orice versiune a iOS insa conditia este ca el sa aiba bootrom vechi.

  La iPhone 3GS Apple inca semneaza SHSH-uri pentru iOS 4.1 deci puteti face restore la iOS 4.1 direct din iTunes indiferent ce versiune a iOS are terminalul acum si daca instalati iOS 4.1 puteti face untethered jailbreak. Problema este ca veti instala o versiune a iOS mai veche de un an de zile.

  In ceea ce priveste unlock-ul, orice iPhone 3GS cu baseband 04.26.08, 05.11.07, 05.12.01, 05.13.04 sau mai mic poate fi decodat, indiferent ce versiune a iOS are instalata, folosind ultrasn0w 1.2.5 din Cydia. Daca aveti un baseband mai mare atunci puteti folosi redsn0w pentru a instala un baseband de iPad si in final veti avea baseband-ul 06.15.00 care este decodabil cu ultrasn0w. Din pacate acest baseband impiedica folosirea GPS-ului si problema aceasta nu o veti mai putea rezolva vreodata.

 iPhone 4

  Ca si in cazul iPhone 3GS,daca terminalul vostru a venit cu iOS 4.3.3 sau mai mic atunci ii puteti face untethered jailbreak insa daca a venit cu iOS 4.3.4 sau mai mare ii puteti face doar tethered jailbreak. Partea buna este ca orice iPhone 4 poate fi jailbroken deci din acest punct de vedere nu trebuie sa va faceti griji.

  La partea de unlock lucrurile sunt putin cam complicate deoarece ultrasn0w face unlock doar pentru baseband-ul 01.59.00 al iPhone 4. Daca aveti un baseband a carui valoare se situeaza intre 01.59.00 si 04.10.01 atunci decodarea o puteti face doar folosind o cartela Gevey 3G. Aceste cartele functioneaza si cu iOS 5 insa conditia este ca voi sa aveti baseband-ul maxim 04.10.01. Daca aveti un baseband cu o valoare mai mare nu puteti face unlock si nici nu puteti schimba baseband-ul.

 iPhone 4S

  Acest terminal nu poate fi jailbroken sau decodat.

 iPad 1

  Acest model al tabletei poate fi jailbroken pe orice versiune a iOS. Daca tableta voastra are iOS 4.3.3 sau mai mic atunci acel jailbreak este untethered iar daca ea vine cu iOS 4.3.4 sau mai mare atunci jailbreak-ul este tethered. Toate tabletele iPad sunt decodate din fabrica asa ca nu trebuie sa va faceti griji din acest punct de vedere.

 iPad 2

  Doar tabletele iPad 2 cu iOS 4.3.3 pot fi jailbroken si jailbreak-ul este untethered. Din pacate daca tableta voastra are o versiune de iOS mai mare de 4.3.3 nu ii veti putea face jailbreak. Downgrade de iOS nu puteti face fara un SHSH salvat deja asa ca deocamdata nu va ramane decat sa asteptati lansarea noii solutii de untethered jailbreak pentru iOS 5.0.1. Toate tabletele iPad sunt decodate din fabrica insa iPad 2 este vanduta in 2 versiuni: una CDMA si una GSM. Tabletele CDMA nu pot fi utilizate in Romania asa ca aveti grija ce planuiti sa cumparati.

 iPod Touch 3G/4G

  Orice iPod Touch 3G/4G poate fi jailbroken indiferent ce versiune a iOS are. Din pacate daca versiunea de iOS este 4.3.4 sau mai mare, jailbreak-ul este tethered iar daca versiunea de iOS este 4.3.3 mai mica atunci jailbreak-ul este untethered. iPod Touch-urile nu au conectivitate 3G deci nu este nevoie de decodare.

  Daca ati cumparat un iDevice nou caruia nu ii puteti face untethered jailbreak sau unlock ar fi bine sa va inarmati cu rabdare deoarece downgrade de baseband nu puteti face si daca dispozitivul este nou atunci cu siguranta nu aveti SHSH salvat deci nu puteti face nici downgrade pentru iOS.