iPad 3 cu Retina Display si necesitatea implementarii unui procesor quad-core

   Vineri cei de la Bloomberg anuntau ca partenerii companiei Apple au inceput sa produca tableta iPad 3 in propriile fabrici si ca ea va veni cu un ecran Retina si cu un procesor quad-core. Lasand la o parte Retina Display-ul, implementarea unui procesor quad-core reprezinta un element de noutate desi in trecut s-au descoperit informatii care dadeau de inteles ca Apple testeaza iDevice-uri cu asemenea procesoare. Daca va avea Retina Display atunci iPad 3 va veni cu o rezolutie de 2048 x 1536 pixeli si aici un procesor quad-core plus un chip grafic net imbunatatit isi vor face din plin simtite prezenta. Eu unul inteleg implementarea unui procesor quad-core in momentul de fata doar daca Apple face o tableta cu Retina Display pentru ca o asemenea rezolutie are nevoie de un procesor puternic nu doar pentru jocuri ci si pentru aplicatii, navigare web, etc.

   Totusi ratiunea din spatele implementarii unui asemenea procesor ar putea avea legatura si cu alte aspecte. Procesorul dual-core din iPad 2 functioneaza foarte bine desi are o frecventa de lucru de doar 1GHz, deci mai mica decat ce a altor tablete din aceeasi categorie. Pentru Apple acum ar putea fi o problema de specificatii hardware si nu neaparat de imposibilitatea de a oferi performante satisfacatoare utilizatorilor sai. iDevice-urile lansate recent de Apple au oferit performante identice sau putin mai bune decat ale dispozitivelor Android disponibile pe piata dar asta a avut un alt motiv in spate. Pana recent acele dispozitive  functionau in baza unor procesoare dual-core insa tabletele si smartphone-urile quad-core incep sa apara iar Apple va trebui sa implementeze aceleasi tehnologii in dispozitivele sale pentru a ramane relevanta. Nokia, RIM si alti producatori au avut multe de pierdit din cauza razboiului specificatiilor hardware si Apple nu cred ca va merge pe aceeasi cale.

   Desi se spune ca Apple nu tine cont de aceste lucruri, eu unul cred ca la Cupertino trebuie sa se ia in calcul faptul ca oamenii cauta cele mai puternice produse si lista de specificatii este primul lucru care sare oricui in ochi. Nimeni nu poate spune sigur daca iPad 3 va avea quad-core insa in martie vom afla ce a pregatit Apple pentru noi.