Apple inceteaza sa mai vanda unele terminale iPhone si tableta iPad 2 in Germania din cauza companiei Motorola!

Apple vs Motorola

  V-am spus acum cateva ore ca Apple a pierdut un important proces impotriva companiei Motorola si ca aceasta din urma poate impune o restrictie privind vanzarea unor iDevice-uri in Germania. Ei bine se pare ca Motorola ar fi luat aceasta decizie deoarece Apple a retras din magazinul online din Germania terminalele iPhone 3GS si iPhone 4 lasand insa tabletele iPad 2 Wi-Fi/3G si iPhone 4S. Desi astazi Motorola a castigat un proces important, retragerea iDevice-urilor are drept motiv un proces castigat in decembrie de catre Motorola. Atunci s-a descoperit ca iPhone 3G/3GS/4 si iPad 3G/iPad 2 3G incalca un brevet FRAND al Motorola pentru o metoda prin care se indeplineşte o functie de numaratoare inversa în timpul unui transfer mobil originar de pe un sistem radio de transfer de date(method for performing a countdown function during a mobile-originated transfer for a packet radio system) si atunci Motorola a castigat dreptul de a interzice vanzarea acelor iDevice-uri iar din cate se pare compania si-a exercitat acel drept iar astazi Apple a scos din vanzare o parte dintre acele terminale. Dispozitivele scoase din vanzare folosesc chip-uri baseband ale companiei Infineon care se pare ca incalca brevetul de inventie al Motorola insa iPhone 4S foloseste un chip baseband Qualcoom care nu incalca vreun brevet dar ramane in vanzare.

“Even if some iPad and iPhone models are currently not available in our online store in Germany, customers should have no problem finding these devices in our stores or from authorized dealers,” said an Apple spokesman. Apple go against the injunction, because Motorola has repeatedly refused to license the patent at issue on acceptable terms, although it has been held seven years ago to a so-called industrial patent.

  Partea interesanta este ca Apple inca vinde acele modele de terminale iPhone in magazinele proprii si resellerii autorizati le au disponibile pentru achizitie deci lumea inca le poate cumpara. Presupun ca acolo ele sunt disponibile pentru achizitie deoarece inca sunt in stoc iar Apple nu are voie sa mai importe alte unitati prin intermediul subsidiare din Irlanda care importa iDevice-uri pentru intreaga Europa. Nu ma asteptam ca Motorola sa ia aceasta decizie mai ales pentru ca a platit o cautiune de 100 de milioane de euro pentru a impune restrictia.

  Oricare ar fi situatia, aceasta este cea mai grea decizie luata impotriva companiei Apple in ultimii ani si va fi interesant de vazut cum vor fi afectate vanzarile sale. Problema este ca Motorola a invocat acelasi brevet de inventie si in fata unei instante din SUA iar in cazul obtinerii unei victorii acolo lucrurile se complica extrem de mult pentru Apple.

UPDATE: Se pare ca atat tabletele iPad 3G refurbished cat si tabletele iPad 2 3G au fost scoase din vanzare! Apple a criticat decizia celor de la Motorola declarand ca nu li s-a oferit sansa de a licentia tehnologia FRAND in termeni corecti, egali si nondiscriminatorii deci probabil vom vedea un apel introdus curand la o instanta germana.

UPDATE 2: Interdictia a fost suspendata.