Video: Povestea unui angajat al fabricii Foxconn care construieste tablete iPad

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=y9STw1ouM2k[/youtube]

  Acum mai bine de o saptamana publicatia New York Times a prezentat in detaliu conditiile de munca din cadrul fabricilor Foxconn din China. Informatiile oferite de New York Times au fost contrazise si criticate iar in acest articol v-am prezentat opinia unui angajat al unui ONG care vegheaza la respectarea drepturilor angajatilor din China. Acum CNN a facut o investigatie proprie in China si a reusit sa obtina de la o femeie o povestea angajarii sale la compania Foxconn si conditiile de munca de acolo. Femeia lucreaza la o sectie care asambleaza tablete iPad pentru compania Apple si intreaga ei poveste aduce in prim-plan faptul ca angajatii de la Foxconn muncesc in jur de 10 – 12 ore pe zi, aceasta fiind singura problema pe care mai toata lumea o raporteaza acolo.

During my first day of work, an older worker said to me, ‘Why did you come to Foxconn? Don’t ever think about it again and leave right now’…Foxconn employees have a saying, “They use women as men and men as machines… there’s another way of saying it, ‘They use women as men, and use men as animals. 

  Desi angajatii Foxconn muncesc zeci de ore pe saptamana pentru constructia iDevice-urilor companiei Apple(pe care nu ajung sa le vada vreodata), Foxconn are grija ca acestia sa isi desfasoare activitatea in conditii de siguranta. Problema la Foxconn este ca oamenii muncesc precum masini, au parte de foarte putin timp liber si libertate dar castiga salarii mult mai mari decat alti angajati ai unor fabrici similare. Apple a luat act de acest nou material al celor de la CNN si mai jos aveti un raspuns oficial dat de catre compania din Cupertino. Din pacate nimic nu va imbunatati pe termen lung conditiile de munca din China si chiar daca se vor lua acum masuri pentru rezolvarea unor probleme, ele nu vor fi permanente pentru ca toate costurile de productie trebuie mentinute la valori scazute.

We care about every worker in our worldwide supply chain. We insist that our suppliers provide safe working conditions, treat workers with dignity and respect, and use environmentally responsible manufacturing processes wherever Apple products are made. Our suppliers must live up to these requirements if they want to keep doing business with Apple.