Apple a derulat un proiect in care a incercat sa porteze Mac OS X pe procesoare ARM

  In anul 2010 Apple a pus o echipa de ingineri ai departamentului CoreOS sa lucreze la un proiect secret care avea drept scop rularea Mac OS X Darwin pe procesoarele ARM care acum se gasesc in iDevice-urile noastre. Apple vroia ca Mac OS X Darwin sa ruleze pe procesoarele din seria ARMv5 asa ca o echipa de ingineri a lucrat pentru nu mai putin de 3 luni de zile la intregul proiect. Totul a fost tinut secret pana la publicarea unei lucrari de licenta a unuia dintre inginerii care a lucrat la proiect iar in ea a fost explicata modalitatea prin care inginerii au reusit sa ruleze OS X Snow Darwin pe procesoarele ARM dar si problemele intampinate in dezvoltarea proiectului.

The goal of this project is to get Darwin into a workable state on the MV88F6281 processor so that other teams can continue their work on this platform. The project has three major milestones:

  1. Getting the buildsystem into shape, so that it can build the kernel and kexts.
  2. Building and booting the kernel into single user mode.
  3. Booting the system into multi-user mode.

  In perioada desfasurarii proiectului cel care a scris teza era doar inginer stagiar la Apple asa ca intregul proiect ar fi putut fi unul fals pentru ca Apple are obiceiul de a testa noii angajati in proiecte care nu ajung sa fie implementate vreodata intr-un produs real. Acum inginerul este angajat al departamentului CoreOS din cadrul Apple deci tot ce a facut el atunci a fost mai mult decat bun din moment ce Apple a hotarat sa il angajeze. In cadrul proiectului inginerii au reusit sa ruleze Mac OS X Darwin pe un procesor ARM insa nimic din ceea ce facusera pana la incheierea testelor nu era gata pentru lansarea unei versiuni beta a unui produs.

  Saptamana trecuta Tim Cook a declarat ca Apple nu se gandeste sa implementeze procesoare ARM pe Mac-uri si afirmatia lui ar putea avea la baza proiecte de genul acesta care au demonstrat ca Mac OS X nu poate rula in conditii excelente pe un procesor ARM.