Microsoft si Cisco se alatura initiativei companiei Apple care cere stabilirea unor standarde pentru licentierea tehnologiilor FRAND, Google se opune

  Ieri v-am spus ca Apple a trimis in luna noiembrie a anului trecut o cerere catre ETSI – European Telecommunications Standards Institut – in care specifica faptul ca ar trebui sa existe o serie de standarde care sa stabileasca modul in care o companie poate licentia brevetele FRAND si care sa oblige companiile sa nu foloseasca acest gen de brevete pentru a forta negocierile privind licentierea lor. Eforturile companiei Apple sunt sustinute de catre Cisco si Microsoft care ieri si-au anuntat pozitia cu privire la licentierea brevetelor FRAND. Microsoft a publicat un document pe website-ul propriu prin care sustine cererile celor de la Apple si promite ca nu va folosi brevetele FRAND ca arma in instanta impotriva celor care ii folosesc tehnologiile si in plus va oferi conditii corecte, egale si non-discriminatorii pentru licentierea lor.

Microsoft has issued a public statement outlining its position regarding standards essential patents, committing itself “to always adhere to the promises it has made to standards organizations to make its standard essential patents available on fair, reasonable and nondiscriminatory terms.” The move joins an effort initiated by Apple last fall, and begs for comment from Google to do the same.

  Pe langa Microsoft si Cisco sustine cererile companiei Apple iar intr-o scrisoare trimisa saptamana trecuta catre ETSI subliniaza faptul ca licentierea tehnologiilor FRAND ar trebui sa se faca cu o mult mai mare transparenta decat pana in prezent, companiile trebuind sa isi calculeze taxele de licentiere in baza unor standarde publice. Cisco sustine si interdictia de a folosi brevetele FRAND in procese impotriva companiilor cu care exista sau au existat discutii privind licentierea tehnologiilor, deci practic vorbim despre o pozitie similara cu cea a companiei Apple.

Cisco Systems filed its own letter to the European Telecommunications Standards Institute last week, backing Apple’s position calling for “more consistent and transparent application of FRAND” licensing commitments among the standards body’s members.

  In contradictie cu pozitiile companiilor Apple, Microsoft si Cisco, Google a anuntat astazi ca nu va sustine o licentiere corecta, egala si non-discriminatorie a brevetelor FRAND. Compania din Mountain View se pregateste sa finalizeze achizitia companiei Motorola care a reusit deja sa blocheze vanzarile de iDevice-uri pentru cateva ore in Germania si ii sustine cauza pentru ca are foarte multe de castigat. Google sustine ca in trecut a fost victima unor procese similare precum cele dintre Apple si Motorola iar pentru nedreptatile suferite in trecut intentioneaza sa se comporte la fel in viitor cu toti cei care vor sa licentieze tehnologii FRAND. Google sustine ca acei 2.25% ceruti de Motorola(peste 1 miliard de dolari) de la Apple pentru licentierea tehnologiilor FRAND, care au stat la baza interzicerii comercializarii unor iDevice-uri in Germania, sunt corecti si ca Apple ar trebui sa ii plateasca.

In a distinct departure from the agreement voiced between Apple, Cisco and Microsoft regarding the need for fair, transparent, understandable and consistent licensing policy for open standards, Google has promised to continue to wage Motorola’s increasingly hostile patent wars. espite waging a war in the court of public opinion last year in which Google boldly accused its competitors (principally Apple, Oracle and Microsoft) of waging a “bogus” “patent attack” on Android, Google letter to the IEEE indicates the company plans to maintain the same kind of closed, unreasonable patent demands it has long portrayed itself the victim of in patent lawsuits.

  Desi Google are o viziune proprie asupra modului in care tehnologiile FRAND trebuie licentiate, in final instantele respecta standardele ETSI si legislatiile in vigoare asa ca totul se rezuma la lungi batalii legale din care nimeni nu castiga absolut nimic.

6 COMENTARII

  1. google a evidentiat frumos la sfarsit faptul ca “asa cum noi am fost frecati la icre cu android de patentele voastre gen “multi-touch”,”zoom la poze” si interfata de telefon, asa vrem sa va frecam si noi cu 3G-u GPRS-u si cu tot ce mai putem.

    Acum nu ii mai convine lu apple ce zice…hai sa le facem comune…pai in pana mea ei ce au facut comun pana acu? Au vreun patent care l-au pus la comun?

  2. Google a anunțat că nu va susține o licențiere egală corecta si non-discriminatorie.. Exact așa și a spus.. Man apple tre sa plătească sau sa scoată device-urile din vânzare la fel cum au făcut și ceilalți producători

  3. Google a devenit mai “evil” decât era MS pe vremuri – ba o mai și recunoaște public! Sper să-și primească în curând răsplata pe care o merită!

    @U.nnamed: Nu e același lucru! La brevetele FRAND, titularul promite să le licențieze la toți cei interesați, pentru o sumă rezonabilă și egală pentru toți, astfel încât tehnologia lui să devină un standard la care să aibă toți acces. Brevetele ce țin de iPhone nu s-au dorit niciodată a deveni standarde, Apple nu a dorit ca toate smartphones să fie clonate după iPhone printr-un proces de standardizare, de aceea se opune copiatorilor.

    @Anonimous: Și așa “Big Brother” Google își arată încă o dată fața malefică!

  4. @tigris.: ai dreptate … ptr cei interesati ptr o suma rezonabila … dar apple nu au platit, folosesti ceva din 2008 si tot tu esti revoltat

  5. @gabi: Da, folosesc tehnologii standard care, prin definiție (“standard”), trebuie folosite de toți care nu vor să se izoleze singuri. Și ar fi plătit, dacă faliții ăia de Motorola nu se lăcomeau la așa sume nesimțite.