iPad 3 cu Retina Display – problema dezvoltatorilor de aplicatii si dezamagirea utilizatorilor

  Dupa cum v-am spus si aici, implementarea unui Retina Display in tableta iPad 3 este aproape sigura si Apple ne-a dat un indiciu in acest sens atunci cand a publicat un mesaj pe portalul sau dedicat dezvoltatorilor de aplicatii pentru iOS. Apple le cere acestora sa publice doar screenshot-uri Retina Ready pentru aplicatiile din App Store si aceasta schimbare ar putea avea legatura cu noua tableta iPad. Cand iPhone 4 cu Retina Display a fost lansat Apple a anuntat ca toate aplicatiile existente vor functiona fara probleme pe noul terminal desi el avea o rezolutie dubla. Acum Apple sa pregateste sa faca exact acelasi lucru si cu tableta iPad 3 unde rezolutia de 2048 x 1536 este teoretic dubla(practic de 4 ori mai mare) decat cea din iPad si ar permite rularea fara probleme a aplicatiilor existente. Avand in vedere ca rezolutia din iPhone 4 este foarte apropiata de cea a iPad, includerea doar a screenshot-urilor Retina Ready este absolut fireasca.

  Totusi Apple va implementa tuturor ideea ca aplicatiile Retina Ready pentru iPad 3 vor arata exceptional pe noul ecran al tabletei si aici intervine rolul dezvoltatorilor de aplicatii. Cand iPhone 4 a fost lansat putini au reusit sa isi actualizeze grafica din aplicatii pentru noul ecran al dispozitivului si acelasi lucru se va intampla cu iPad 3. Apple va introduce tehnologia, ne vom minuna, website-urile vor arata mult mai bine dar 99% dintre aplicatii vor arata exact la fel. Chiar daca Apple va introduce Retina Display-ul in iPad 3, utilizatorii se vor putea bucura de grafica HD pe tableta lor de indata ce dezvoltatorii de aplicatii pentru iOS vor incepe sa o introduca in aplicatii si acest proces va fi de lunga durata si nu chiar atat de ieftin.

  Dezvoltarea unor elemente grafice la rezolutie 2048×1536 necesita timp dar si bani asa ca eu ma astept ca abia prin vara sa avem un numar considerabil de aplicatii Retina Ready pentru tableta iPad 3. Mai mult decat atat asteptati-va ca aceste aplicatii sa fie mai scumpe decat restul deoarece munca de refacere a graficii pentru noul ecran va fi suportata de utilizatori si pana pe la sfarsitul anului, cand multe aplicatii vor fi Retina Ready pentru iPad 3, preturile aplicatiilor noi vor fi destul de mari.

  In concluzie, Retina Display-ul pentru iPad 3 se anunta a fi grozav insa nu va asteptati sa fiti uimiti de el in orice aplicatie din iOS chiar de la bun inceput.