Iata o prezentare detaliata a costului de productie a iPhone-ului si cat castiga Apple din vanzarea sa

  Pana acum s-au facut diverse estimari in legatura cu banii pe care Apple ii castiga din vanzarea propriilor iDevice-uri insa cei de la Asymco au facut o prezentare detaliata a tuturor costurilor pe care cei de la Apple le au cu dezvoltarea unui asemenea dispozitiv. Se porneste de la prezumtia ca orice iPhone nou costa in medie 630 – 670$ si de acolo s-au calculat costurile adiacente pentru: componente, asamblare, transport, promovare, cercetare, producerea ambalajelor, intretinerea iTunes/iCloud-ului, pretul accesoriilor incluse in cutie si tot ce tine de fabricarea unui terminal mobil.

  1. The manufacturing cost ($15 may be very generous i.e. high) but it still amounts to a tiny fraction of the device cost and hence value-add. The direct labor part of that cost is tinier still.
  2. Depreciation on capital equipment (Apple owned) amounts to $10 per device, probably higher than the direct labor cost.
  3. External developers as a group receive more app income than the salaries and costs associated with Apple’s own developers working on the product.
  4. The gross margin percent is 58%.
  5. The operating margin is estimated at 51%

  Desi unele costuri variaza, in general tot ce vedeti in imagine se aplica pentru fiecare iPhone produs de Apple iar 58% din cei 630 – 670$ intra in conturile companiei insa de acolo se mai scad inca 7 procente. Per total Apple castiga destul de mult pentru fiecare iPhone vandut insa la fel de mult castiga si operatorii de telefonie pe termen lung.

  Uitandu-ma la imagine observ ca Apple plateste cel mai mult pe chip-urile de memorie, componentele acestea costand 50$ pentru fiecare iPhone, pe locul doi clasandu-se ecranul care costa 37% si pe locul 3 componentele sistemului celular care costa 24%. Accesoriile incluse in cutie + intretinerea serviciilor gen iCloud costa si ele in jur de 29$ insa daca le cumparati separat veti plati aceeasi suma doar pe un cablu de date si inca pe atat pe un incarcator deci Apple scoate multi bani din vanzarea separata a acestor accesorii. Apple a gandit extrem de meticulos totul si la final partea cea mai mare ii revine ei.