Apple ar putea renunta la productia de MacBook Pro-uri cu ecrane de 17 inch

  Analistul care si-a imaginat ca Apple va lansa un iPhone mai subtire isi imagineaza acum ca Apple va renunta la a mai produce MacBook Pro-ul cu ecran de 17 inch. Principalul motiv din spatele acestei decizii ar fi vanzarile scazute ale laptop-ului care in SUA are un pret de pornire de 2500$ in magazinul companiei Apple. Analistul sustine ca Apple ar fi vandut 3.1 milioane de Mac-uri in Q2 2012, insa doar 50.000 dintre acestea ar fi Mac Book Pro-uri cu ecran de 17 inch, cifra find de 30 de ori mai mica decat cea inregistrata pentru vanzarile MacBook Pro-ului cu ecran de 13 inch.

Apple’s Mac business in 2Q12 will be boosted by several factors. Three of which are: (1) Mountain Lion, which integrates iOS features with Mac OS, Apple TV’s interaction function, will be launched in June; (2) upgrading to Ivy Bridge; and (3) back-to-school demand. We forecast Apple will sell 5.32mn units of the Mac series (up 28.5% QoQ and 35.2% YoY) in 2Q12, making it the main growth driver.  We also predict Apple will roll out a fully new MacBook model in early 3Q12, boasting strong performance and easy carryability by combining the advantages of MacBook Air and MacBook Pro. 

While adding new products, Apple is likely to stop making the 17” MacBook Pro this year due to falling shipments, in order to maintain a lean product line strategy.

  Desigur ca aceasta nu este singura explicatie oferita de catre analistul chinez deoarece el sustine ca Apple ar urma sa lanseze un nou model de MacBook care ar oferi performante asemanatoare cu cele ale Pro-ului insa ar oferi portabilitatea Air-ului. Cu vanzari estimate de 1.1 milioane de unitati in Q2 2011, MacBook Air-ul se situeaza pe locul al doilea in topul preferintelor clientilor Apple, iar lansarea unui model intermediar ar atrage cu siguranta serie de clienti care nu doreau un Air pentru ca nu oferea performante bune, insa nu isi permiteau sa cumpere un Pro mai scump.

  Scoaterea din vanzare a versiunii de 17 inch este oarecum logica avand in vedere ca laptop-ul este scump si era cumparat in principal de cei care lucreaza cu software pentru editare audio/video, deci nu era destinat marei mase de oameni. Desigur ca nu se stie daca Apple va lua in final decizia de a scoate produsul din oferta sa, insa teoria prezentata de analist este interesanta.