Apple economiseste miliarde de dolari prin evitarea sistemelor de taxe si impozite din anumite tari

  Compania Apple are o rezerva monetara de 110.2 miliarde de dolari in momentul de fata, 74 de miliarde de dolari fiind disponibili in banci si investitii din afara teritoriului american. Pentru ca Apple are foarte multi bani la dispozitie si pentru ca a cazut din gratiile companiei americane, New York Times a publicat un articol in care detaliaza modul prin care Apple evita sistemele de taxe si impozite ale unor tari. Totul are la baza asa-zisele “paradisuri fiscale” precum: Irlanda, Luxembourg, statul Nevada din SUA si Insulele Virgine, locatii in care Apple aduna banii si beneficiaza de impozite mai mici pentru ei.

  In Europa, Apple foloseste birourile din Irlanda pentru reteaua sa de distributie europeana, dar si birourile din Luxembourg pentru platile facute prin iTunes, si astfel se pare ca reuseste sa plateasca impozite mici sau sa scape total de ele. In SUA, Nevada este statul in care Apple nu plateste impozitul pentru corporatii si astfel economiseste milioane sau zeci de milioane anual. Desigur ca aceasta strategie nu este aplicata doar de Apple, ci de toate marile companii din lume pentru ca toti vor sa faca profit rapid si mare, insa fara sa plateasca prea mult la stat.

  In urma publicarii articolului celor de la New York Times, un reprezentant al Apple a declarat ca toate actiunile companiei sunt in concordanta cu legea, dar sunt si in concordanta cu standardele etice aplicate in industrie. Desigur ca intr-o industrie care face tot ce poate pentru a evita taxele, standardele etice sunt mici, insa aici nu poate da cineva vina pe Apple pentru ca nu face ceva diferit de restul. Intregul articol al celor de la New York Times il puteti citi aici.

Apple, in a statement, said it “has conducted all of its business with the highest of ethical standards, complying with applicable laws and accounting rules.” It added, “We are incredibly proud of all of Apple’s contributions.”

Apple “pays an enormous amount of taxes, which help our local, state and federal governments,” the statement also said. “In the first half of fiscal year 2012, our U.S. operations have generated almost $5 billion in federal and state income taxes, including income taxes withheld on employee stock gains, making us among the top payers of U.S. income tax.”