iDevice.ro Mini review: HTC One X vs iPhone 4S

  Acum aproape doua saptamani de zile am intrat in posesia unui HTC One X pus la dispozitie de catre cei de la Orange Romania. Am folosit dispozitivul timp de o saptamana in ideea de a vedea daca el este intr-adevar un terminal pentru care merita sa renuntati la un iPhone 4S sau orice alt model al iPhone. Nu fac un review complet al dispozitivului ci voi discuta doar despre experienta mea cu terminalul, totul fiind prezentat exclusiv din punctul meu de vedere.

  HTC One X are un ecran Super IPS LCD2 de 4.7 inch cu rezolutie 1280 x 720, un procesor quad-core Nvidia Tegra 3 de 1.5 GHz, camera frontala de 1.3 megapixeli, camera normala  de 8 megapixeli(capabila sa filmeze Full HD la 30 fps), 1 GB RAM, baterie de 1800 mAh si cam aici se opresc specificatiile pompoase. La primul contact cu dispozitivul veti fi “uimiti” de marimea acestuia dar si de faptul ca doar ecranul sau este aproape la fel de mare precum intregul terminal iPhone si asta spune multe despre felul in care a fost gandit totul. La exterior HTC One X se prezinta destul de bine, singurul aspect care nu m-a impresionat are legatura cu felul in care a ales compania sa evidentieze camera terminalului. Imi plac design-urile subtile si consider ca forma frumoasa a carcasei este nu este complementata de felul in care este amplasata camera, insa decizia celor de la HTC nu poate fi schimbata, deci daca alegeti dispozitivul va trebui sa “traiti” cu decizia.

  Dupa o scurta inspectie a exteriorului deschizi terminalul si esti intampinat de HTC Sense 4.0, o interfata facuta de HTC pentru utilizatorii sai, interfata pe care Android-ul nativ nu o are, o interfata pe care niciun alt producator de telefoane mobile nu o poate implementa. Fiind posesor al unor iDevice-uri, nu pot spune ca sunt un “fan” al Android-ului si ceea ce mi-a oferit HTC-ul nu m-a facut sa ma razgandesc, cel putin deocamdata. Terminalul are “sub capota” hardware puternic, insa Android-ul isi face pe deplin treaba si il ingenuncheaza atunci cand “este nevoie”, dandu-mi impresia ca nu am un smartphone quad-core in mana ci unul single/dual-core. Adaug la experienta nu prea grozava si faptul ca anumite aplicatii nu ofera prea multe optiuni de personalizare, faptul ca One X-ul a avut probleme in afisarea notificarilor si aplicatiile care fie nu erau optimizate pentru rezolutia terminalului, fie rulau extrem de greu din cauze necunoscute mie. Exceptand problemele cu notificarile pe care HTC incearca sa le rezolve, restul problemelor tin exclusiv de Android OS si unele dintre ele le-am intalnit la Galaxy S III-ul pe care il am acum.

  Testand un asemenea dispozitiv m-as fi asteptat sa rulez totul instant pe el, insa din pacate lucrurile nu au stat asa, uneori am simtit chiar ca tin un iPhone 3GS in mana deoarece rularea simultana a mai multor aplicatii s-a dovedit a fi dificila in anumite conditii. Cei de la HTC au implementat un nou sistem de multitasking in One X, astfel ca aplicatiile nu rulau permanent in background, ci erau suspendate si sistemul a devenit enervant cand redeschideam un browser si acesta incarca de fiecare data pagina pe care o lasasem deschisa. Sistemul ar trebui sa fie asemanator cu cel din iOS, ar trebui sa consume mai putine resurse, insa uneori functioneaza mai prost si nu ajuta in vreun fel la imbunatatirea performantelor generale. Acelasi sistem ar putea afecta intr-o anumita masura si autonomia bateriei, insa despre asta voi vorbi mai tarziu.

  In aceeasi idee ma astepta ca HTC One X sa fie mai rapid ca iPhone 4S la toate task-urile intreprinse de mine si diferenta sa fie mare, dar realitatea mi-a demonstrat contrariul si lucrul acesta nu se rezuma doar la One X. HTC One X face poze mai repede decat iPhone 4S, deschide camera mai reped decat el, incarca clipurile video de pe internet ceva mai repede, insa nu incarca paginile web mai repede, lucru extrem de important pentru orice utilizator al unui smartphone. Nu, nu am folosit flash-ul pentru a naviga pe internet cand am testat cele doua dispozitive, am folosit browserele native, iar diferentele au fost minore. Testand Google Chrome sau Firefox din Google Play am avut rezultate similare, insa partea buna a stat in faptul ca experienta de navigare in pagina a fost mult mai buna decat ma asteptam. Pentru mine navigarea pe web este foarte importanta si ma asteptam ca acel quad-core sa isi faca simtita prezenta, insa acest lucru nu s-a intamplat, iPhone 4S-ul fiind egal cu One X-ul fara flash activat. Acelasi lucru poate fi spus si despre performantele in jocuri unde cele doua terminale au fost egale, insa trebuie mentionat faptul ca deocamdata lipsesc cu desavarsire jocurile care sa foloseasca la adevarata lor valoare toate cele 4 nuclee.

  Trecand de la performante la camera va spun ca ea s-a dovedit a fi ceva mai buna decat cea din iPhone 4S, aveti destule comparatii pe net si eu nu sunt expert in asa ceva, deci nu am cum sa va plictisesc cu detalii tehnice. Mai interesante decat camera mi s-au parut difuzoarele Beats By Dre care redau mult mai fidel, decat pe iPhone 4S, sunetele continutului multimedia rulat de sistemul de operare, insa nu uit nici castile care pentru mine s-au dovedit a fi mai “fidele” decat cele ale iPhone 4S.

  Lasam camera si trecem la ecran care pentru mine s-a dovedit a fi “prea mult”. Cred ca ecranul de 3.5 inch al iPhone-ului trebuie sa “creasca”, sper ca Apple sa implementeze unul de 4 inch in iPhone 5, insa sper ca ea sa nu faca vreodata greala de a implementa un ecran de 4.7 inch. Cand folosesc un smartphone vreau sa am posibilitatea de a il utiliza cu o singura mana, pentru ca il folosesc cand ies din casa, cand ma plimb, cand ma aflu in spatii publice si nu cand stau acasa pe scaun. Cand stai pe loc ecranul de 4.7 inch iti ofera mai multe decat cel de 3.5 inch, din punct de vedere al afisarii continutului, insa cand vine vorba de utilitatea in lumea reala, lucrurile se schimba. Nu am 2 m inaltime si o palma de 5 inch, iar cu degetul(opozabil) nu ajung dintr-un colt al altul al ecranului si scrierea unei adrese web, a unui mesaj sau apasarea unui buton din partea opusa degetului s-a dovedit a fi o adevarata aventura. Din punctul meu de vedere ecranele de acest gen nu au ce cauta in smartphone-uri care trebuie sa poata fi utilizate usor, cu placere, si spun asta pentru ca eu aveam mereu impresia ca voi scapa HTC-ul din mana de fiecare data cand il scoteam din buzunar si il utilizam afara.

  Pentru mine singura problema a ecranului a fost marimea, deoarece din punct de vedere al calitatii este cel putin la fel de bun precum al iPhone-ului, reproduce fidel culorile, insa in lumina directa a soarelui nu se descurca mai bine decat Retina Display-ul. Partea buna este ca nu vedeti pixelii pe ecran atunci cand il utilizati, iar clipurile video si pozele se vor vedea extrem de bine pe toti cei 4.7 inch ai sai, insa trebuie sa fiti in casa pentru a va bucura de imagini pentru ca afara nu veti vedea prea multe. Per total am ramas foarte placut impresionat de ecranul One X-ului si cred ca Apple trebuie sa vina cu ceva nou in viitorul apropiat deoarece din Retina Display-ul iPhone-ului a ramas doar marketing-ul, concurenta ajungand din urma tehnologiile celor de la Apple.

  Ecran mare, procesor quad-core, camera buna, baterie de 1800 mAh, autonomie mare? Desi v-ati astepta ca smartphone-urile anului 2012 sa aiba autonomie mare, realitatea este ca acest HTC nu va ofera asa ceva, in cazul meu el functionand chiar mai putin decat iPhone-ul si asta in conditiile in care nu avea notificari active. HTC nu a optimizat chiar atat de bine hardware-ul si software-ul din HTC One X, iar cele 6 ore de utilizare ale iPhone 4S s-au transformat in 5 ore pe HTC One X, dar asta fara notificari pornite. Sa nu va imaginati ca ascult muzica timp de 6 ore pe zi deoarece folosesc smartphone-ul pentru apeluri, navigat web prin 3G/Wi-Fi, jocuri, GPS, etc, iar autonomia One X-ului nu rezista chiar atat de bine la asemenea task-uri. Nu am rulat timp de x ore filme video ca sa vad cat tine bateria pentru ca nimeni nu face asa ceva in viata de zi cu zi, insa va pot spune ca 3G-ul( ca si in cazul iPhone-ului), impreuna cu ecranul sunt cei mai mari consumatori de energie, informatiile venind din meniul dedicat al Android-ului. Desigur ca HTC poate imbunatati in timp autonomia, insa trebuie sa asteptati update-urile lansate de companie.

  Am vorbit despre bune si rele si cred ca ar fi util sa va prezint o lista cu punctele forte si cele slabe ale HTC One X :

  1. design placut si original, un aspect foarte important intr-o piata in care producatorii se actioneaza in judecata pentru cea mai mica incalcare a unui brevet de inventie;
  2. greutatea redusa si profilul subtire atenueaza impactul folosirii unui smartphone cu dimensiuni atat de mari;
  3. calitatea imaginilor afisate pe un ecran cel putin la fel de bun precum Retina Display-ul din iPhone 4S;
  4. difuzorul Beats by Dre si castile care reproduc fidel suntele;
  5. posibilitatea de a adauga in Homescreen widget-uri pentru aplicatii, insa laud aceasta optiune cu rezerve deoarece acele widget-uri nu au o functionalitate 100% corecta;
  6. rapiditatea cu care sunt inregistrate pozele folosind camera inclusa.
  1. ecranul mare, greu de utilizat cu o singura mana;
  2. problemele in afisarea imaginilor pe ecran in lumina directa a soarelui;
  3. HTC Sense-ul care inca mai are nevoie de imbunatatiri;
  4. autonomia bateriei;
  5. probleme in rularea si afisarea anumitor aplicatii disponibile in Google Play;
  6. design-ul ambalajului(ambalaj cu un design net inferior celui gnadit de Apple pentru iPhone, un ambalaj care nu iti da impresia ca ai achizitionat un smartphone high-end ci un telefon mobil ieftin); – pentru ca multi nu inteleg de ce am pus accent aici o sa fac o mica explicatie. Uitandu-ma la ambalajul pentru iPhone 4S si la cutia din pilistiren expandat al One X-ului parca nu-mi vine sa il mai cumpar. Cand tineti cutia in mana realizati ce vreau eu sa spun si asta conteaza foarte mult pentru un cumparator. Practic ai senzatia ca tii in mana un produs facut pe un vapor din China si un iPhone 4S. Da, in interior se gaseste altceva, dar pana sa ajungi la el te izbesti de cutia lipsita de expresie si facuta dintr-un material extrem de ieftin.
  7. imposibilitatea de a afisa procentajul bateriei fara a face root.

  HTC One X este un terminal foarte interesant, unul dintre cele mai bune smartphone-uri Android lansate anul acesta, insa merita schimbat un iPhone 4S cu acest dispozitiv? Pentru mine nu va exista o asemenea schimbare si asta din cauza ecranului foarte mare pe care nu il pot utiliza cu usurinta si cu care nu m-as obisnui vreodata. E placut sa vezi mai mult continut pe ecran, insa nu e placut sa te chinui sa folosesti un dispozitiv care ar trebui sa iti permita sa faci atat de multe task-uri. Lasand ecranul, nici performantele One X-ului nu ma fac sa cred ca as trece la un smartphone mai potent, deci o schimbare as face-o doar in ideea de a incerca ceva diferit, sau de a achizitiona One X-ul ca si terminal secundar.

  Daca ar fi sa compar cele doua dispozitive as spune ca ele sunt la egalitate, software-ul nefinisat, ecranul mare, problemele privind autonomia si problemele privind rularea aplicatiilor tinand HTC-ul in loc. One X-ul este un terminal interesant, merita sa mergeti intr-un Orange Shop macar pentru a il testa si la final pot spune ca el este mai bun decat iPhone 3GS si iPhone 4.

  HTC One X poate fi achizitionat de la Orange Romania si cu aceasta ocazie le multumesc din nou celor de acolo pentru oportunitatea de a testa acest smartphone.