iOS 6 – primele zile cu noua versiune a sistemului de operare pentru iDevice-uri

  Luni seara am instalat pentru prima oara iOS 6 beta 1, cea dintai versiune a “noului iOS” care urmeaza sa fie lansat public in toamna acestui an. N-as putea spune ca am fost “dat pe spate” de modificarile implementate de catre Apple si asta pentru ca initial m-am “pierdut” prin aplicatia Settings in timp ce incercam sa deslusesc modificarile implementate de catre Apple. Trecand rapid peste aceasta faza, am descoperit ca status bar-ul si dialer-ul pareau “scoase dintr-un film prost”, iar sentimentul specific al unui lucru nou lipsea cu desavarsire. Cand am instalat pentru prima oara iOS 5 am ramas placut surprins sa vad o multime de schimbari in sistemul de operare pentru iDevice-uri, insa la iOS 6 nu am avut parte de acelasi lucru.

  Investingand indeaproape sistemul de operare am descoperit noul App Store, noua metoda de instalare a aplicatiilor, schimbarile din interiorul aplicatiei Phone si functia Do Not Disturb si felul in care sunt aduse in atentia noastra aplicatiile nou instalate. Am ramas placut surprins de integrarea Twitter/FaceBook-ului in Notifications Center si de noua interfata de partajare a aplicatiilor insa lucrurile bune nu s-au oprit aici deoarece am dat peste un Safari care ma lasa sa incarc poze pe website-uri si sa navighez mai rapid in fullscreen mode. Acestea au fost, pentru mine, partile bune ale iOS 6 si le-am coroborat cu o autonomie la fel de buna precum in iOS 5.1.1, dar aici avem doar o parte din tot ceea ce a adaugat Apple.

  Am ramas neplacut impresionat de noua aplicatie Maps care in Bucuresti probabil imi va fi utila, insa in rest devine doar un accesoriu care ocupa un loc fara rost in Springboard. La fel de inutile mi se par si noile functii ale asistentului Siri avand in vedere ca limba romana nu este suportata si nu-mi voi dicta statusurile pe Facebook in engleza. FaceTime-ul prin 3G imi este indiferent, functiile din meniul Privacy nu ma prea ajuta si Photo Stream Sharing-ul nu va ajunge prea departe cand ai Facebook-ul la indemana. Practic lucrurile bune te conving ca ai in terminal un sistem de operare care merita utilizat, insa totul este subiectiv si depinde de felul in care isi foloseste fiecare iDevice-ul.

  Din punctul meu de vedere iOS 6-ul a fost in mare parte “actualizat”, putine functii fiind cu adevarat noi si deocamdata nu am gasit una revolutionara. iOS 5 a adus mult mai multe pentru utilizatori si nu, aplicatia Maps nu reprezinta ceva grozav pentru romani deoarece va trece destul timp pana vom avea harti la fel de detaliate precum cele din Google Maps. Nu sunt dezamagit de iOS 6, insa nu sunt entuziasmat pentru ca prin el Apple nu face un mare pas inainte, asa cum a facut cu iOS 5, ci implementeaza unle functii disponibile deja in terminale Android, probabil in ideea de a nu pierde si mai multi utilizatori in fata sistemelor de operare cu numele unor produse de patiserie, asa cum le-a numit Scot Forstall.

  La final va spun ca nu am avut probleme de functionaliate cu iOS 6, totul a rulat bine si il voi folosi in continuare pentru ca, din punctul meu de vedere, el este mai bun decat iOS 5. Voi ce parere aveti despre iOS 6?