iOS 6, Facebook si o problema mare de securitate

  In iOS 6 Apple a implementat API-urile Facebook direct in sistemul de operare pentru iDevice-uri, simplificand metodele prin care noi putem partaja continut pe reteaua de socializare. In iOS 6 au fost implementate si cateva parghii care au rolul de a creste securitatea utilizatorilor, insa se pare ca daca nu esti foarte atent risti sa le ai degeaba in iDevice. De ce spun asta? Ei bine pentru ca ieri m-am trezit din senin cu o intrare in Calendar care a fost facuta de catre Facebook, insa fara ca eu sa aprob/resping vreo cerere de includere a acelui eveniment in calendar. Practic Facebook-ul mi-a publicat acolo un eveniment despre care nu stiu nimic, si a carui nume nici macar nu il inteleg, insa Facebook-ului nu ii pasa si considera ca, fara acordul meu, trebuie sa introduca acea intrare acolo in speranta ca eu, probabil, sunt interesat de ea.

  Vizitand noua sectiune Privacy a iOS am realizat ca aplicatia Calendars nu are setate permisiuni pentru adaugarea de contiunt de catre aplicatii terte, insa Apple a avut grija sa puna aceasta optiune chiar in meniul Facebook-ului din aplicatia Settings>Facebook. Acolo aveti optiunea de a oferi acces Facebook-ului la Contacte, Calendar si App Store, iar rezultatul este cel din imaginea de mai sus, adica Facebook-ul introduce de unul singur intrari in Calendar si dupa aceea va anunta in legatura cu disponibilitatea lor. Desigur ca dezactivarea accesului este posibil, insa nativ iOS-ul ofera acces si problemele nu se opresc aici pentru ca Apple si Facebook au ceva mai interesant pregatit pentru noi.

Never miss another birthday or get-together, since Facebook events are integrated into Calendar. And your Facebook friends’ profile information is integrated into Contacts, so when they update an email address or phone number you automatically stay up to date. Now that’s something to post about.

  Conform informatiilor de pe website-ul Apple, Facebook-ul scaneaza intreaga agenda de contacte, va incarca informatiile pe propriile servere si apoi le transfera in agendele altora. Daca voi aveti setate ca fiind publice: numarul de telefon, adresa de email sau adresa de acasa, etc, atunci prietenii vostri le vor vedea direct in aplicatia Contacts. Desigur ca exista optiunea de a bloca aceste sincronizari, ea se afla tot in meniul Settings>Facebook, insa nativ optiunea este pornita, deci daca o ignorati va treziti cu telefoane de la oameni pe care probabil nici amcar nu ati dori sa ii cunoasteti vreodata.

  Practic ceea ce a facut Apple in iOS 6 este dincolo de  limitele normalului, optiunile nu intaresc securitatea ci fragmenteaza modul in care va puteti proteja impotriva incarcarii, fara voia voastra, a datelor cu caracter confidential pe serverele Facebook si trebuie sa aveti mare grija cum utilizati totul. Subiectul il voi relua in toamna cand iOS 6 va fi lansat public.