Mi-as dori ca Apple sa aiba parte de..

  La sfarsitul anului trecut cei de la Amazon incercau sa “sparga piata” tabletelor lansand un produs cu ecran de 7 inch si un pret extrem de mic pentru un asemenea dispozitiv. Atunci Amazon Kindle Fire se vindea foarte bine in SUA, nu a avut foarte mult succes pe plan international, insa a stabilit un prcedent care avea sa dea curaj altora sa le urmeze exemplul. Amazon a lansat prima tableta interesanta care costa doar 200$ si la jumatate de an distanta Google lansa prima tableta quad-core de 200$, insa deocamdata nu stim cat de bun este acest produs, desi masinaria de marketing a celor de la Google o promoveaza ca fiind dispozitivul extraordinar de bun pentru oricine.

  Va conta foarte mult cat de buna va fi tableta Google Nexus 7, deoarece Google a facut ceva foarte important, a scazut foarte mult asteptarile utilizatorilor, dar asta nu este de ajuns pentrua castiga razboiul cu Apple si a promova restul tabletelor Android. Google a intrat pe o piata a unor tablete care aveau preturi cu cel putin 50% mai mari decat ale Nexus 7 si aici luam in calcul tabletele care sunt intr-adevar utilizabile si nu au problemele Kindle Fire. Google a atacat aceasta piata cu un produs, aparent, foarte bun care are un pret foarte mic, iar clientii fie il vor cumpara, fie vor astepta alternative pentru el. Problema pentru ceilalti producatori este ca Google a stabilit un “prag psihologic” pentru preturi pret, iar care unii consumatori nu vor putea trece peste el si nu vor cumpara un alt produs asemanator mult mai scump, indiferent cat este de bun. Practic Google s-a impus pe aceasta piata cu preturi foarte mici pentru ca nu ii pasa sa obtina profit din vanzari, dar partenerii sai: Samsung, Motorola, HTC, etc, ar putea fi extrem de afectati de aceasta strategie. Chiar daca tabletele Android vor ajunge din nou in atentia lumii, cei de la Google nu au interesul de a deveni producatori importanti si sarcina dezvoltarii si acapararii pietei ramane tot la partenerii lor. Desigur ca Google a facut un pas important prin Nexus 7, insa tableta trebuie sa ofere o experienta mult mai buna decat Amazon Kindle Fire, atlfel va avea soarta acelei tabletei si in 2 luni va fi buna doar pentru stabilirea statisticilor cotei de piata.

  Apple deoacamdata nu a anuntat lansarea vreunui produs asemanator, insa se speculeaza ca iPad Mini sa apara in curand, insa nu va ganditi ca va costa doar 200$. Apple nu isi permite sa vanda o tableta la pret de productie(cunoscut in general drept pret de dumping avand in vedere ca producatorul nu castiga nimic la vanzare) pentru ca ecosistemul sau nu poate sustine asa ceva si compania va avea o mare problema in a se lupta pe aceasta piata. Sunt convins ca Apple va gasi o strategie castigatoare pentru tableta sa, insa nu va asteptati sa o vedeti la pretul de 200$ pentru ca asa ceva nu se va intampla, decat in situatia in care companiei Apple nu ii va pasa de tableta si o va lansa doar pentru a demonstra ca poate, asa cum a facut Google acum.

  In baza aceleiasi strategii sper ca planurile celor de la Amazon sa se indeplineasca deoarece este nevoie de un nou produs care sa “sparga piaga” smartphone-urilor. Cand spun asta ma refer desigur doar la pret deoarece din punct de vedere al specificatiilor Amazonul nu poate produce ceva cu specificatii mai bune decat vreun alt terminal Android disponibil acum pe piata si nici nu ar avea rost. Amazon poate totusi sa reduca substantial asteptarile consumatorilor lansand un smartphone cu procesor quad-core, ecran decent, etc, dar un pret de vreo 250 – 350$, pret la care nu gasiti vreun alt smartphone decat daca il cumparati cu un abonament, sau cu un televizor.

  Imi doresc, ca in viitorul apropiat sa apara pe piata niste competitori adevarati pentru Apple, dar cand spun asta nu ma refer la producatori care sa puna doar ecrane mari si procesoare quad-core in terminale, ci la producatori care sa aiba curajul de a vinde smartphone-uri bune, puternice, populare, la preturi mici. La final, ca sa continui ideea inceputa in titlu, mi-as dori ca Apple sa aiba parte de concurenti curajosi pe toate pietele in care isi desfasoara business-ul, altfel vom vedea iPhone 4S-uri si tablete iPad 2 multi ani de aici incolo.

38 COMENTARII

  1. @MHN3A
    gandirea ta este limitata si predispusa la ura,nu te supara ca iti spun
    daca maine samsung dispare ,apple o sa reduca productia pana isi gaseste alt furnizor la fel de bun
    zaone,bun articol,asta sa faca lumea,apple a pus lumea sa gandesca
    si lumea a pus apple sa isi schimbe gandirea

  2. Trebuie sa te gandesti ca daca este concurenta este foarte bine pentru utilizatori. Daca Apple are monopol nu este bine, deoarece pot face ce vor cu produsele lor. In aceeasi situatie este Intel la sectorul top end, unde nu are concurenta si preturile sunt monstru.

  3. Well,cine nu si-ar dorii ,dupa ce au copiat tot ce au facut cei din apple,se asteapta sa-i si depaseasca,un lucru este cert,oricat ar incerca ratatii de la samsung si de la windows niciodata nu o sa poate sa intreaca avantul lui steve jobs oferit lui tim cook,deocamdata nu vad nimik suprinzator pe nicio piata

  4. Interesanta dorinta are individul de mai sus,sa distrua compania samsung,stau asa si ma intreb,oare cata inversunare zace in mintea unora,si de unde ia nastere asa ceva….Eu inteleg ca sa fii fan,impropriu spus fan al unui brand,dar pana la ajunge sa iti doresti ca o companie pe care tu o divinizezi sa o distruga pe cea concurenta deja este aberant de inuman,omule,dorinte din astea asa ai tu?
    Revenind la subiect,Zaone tu spui ca apple nu isi permite sa lanseze o tableta la 200$,oare de ce nu isi permite?Asa prost stau cu bani?Parca sunt cei mai cei mai si eu sute de miliarde de $$$$ rezerve monetare,chiar nu isi permit?
    Eu cred altceva si anume: Nu au cum sa scoata ceva atat de ieftin deoarece apple este cea mai fomista si avida companie dupa bani,atat de avida incat implementeaza si cumparatorului de rand aceasta teorie…
    Amazon si Google prin aceste tablete au facut ceva extraordinar,intr-o lume avida de putere si bani sa vii cu un produs la care nu castigi nimic este ceva de admirat,dar lumea este oripilata si ingrozita,cum draqu sa ne dea cineva ceva bun si ieftin,nu vrem frate,vrem scump scump,cad de prost daca imi iau din aia ieftina(vezi exemplul reclamei dacia duster,doar 9899 euro si toti il iau pe ala la misto ca e ieftina,si pe bune de nu e asa).
    Stau si ma intreb,oare unde o sa ajunga lumea asta,intradevar Steve Jobs avea dreptate,omul de rand este un inapt,el nu stie ce e bine sau rau pentru el,asa ca mai bine ii oferim si gandim noi in locul lui,mare adevar a grait….

  5. Singura chestie care ii tin legati de samsung este productie de hardware,respectiv procesoarele,in primul rand daca reuseau sa isi construieasca ei procesoarele erau departe,in al doilea rand tim cook e un ..angajat gen administrativ nu aduce nicio idee noua ,jobs a adus marea majoritate a designurilor ,pana nu vin un ceo de incredere si cu imaginatie bogata apple stagneaza

  6. @Yoyo: Amazon si Google nu fac altceva decat sa “sparga piata” pentru ca altfel nu au cum sa concureze impotriva iPad-ului. Nu imbraca tu intentiile lor in cele asemanatoare cu salvarea lumii chiar daca esti, dupa cum ai demonstrat si in alte articole, iubitor al Android/Google-ului. Apple traieste din vanzarea hardware-ului, daca ar vinde produse cu 200$ bucata nu ar avea bani de R&D, deci Samsung si Google nu ar mai avea de unde copia si s-ar duce totul naibii. Hai sa fim putin seriosi, Samsung sunt incapabili sa faca ceva, fura de pe unde apuca. Google inoveaza, dar mai mult in alte domenii si Android-ul este partial furat de la Apple, partial de la Nokia, de la Motorola, Microsoft, oracle si altii.

  7. @ zaone: Foarte adevarat,daca si-ar pune cativa mintea la contributie din apple si ar folosi rezervele de bani,atunci ar fii cu mult inaintea oricarei companii de electronice din lume,fapt dovedit si in situatia acutala,tot ce a facut windows android si alti “prieteni” a fost sa copieze sa nu ramana in urma,iti dau un exemple google play de unde crezi a venit? s voice de unde crezi ca a venit? macar sa faca si eu ceva interesant,nu sa ne arate nou ca stiu sa copieze .

  8. Punctul de vedere este total greșit. Samsung e de apreciat pentru ca incearca sa concureze cu Apple pt cat privește calitatea si inovatia, celelalte nereusind sa fie la înălțime in direcția asta se axeaza pe preț. Cu ce ma încălzeaște pe mine ca scot ei un produs care este cel mai ieftin din moment ce e inutilizabil???
    E același lucru ca si cu procesoarele quad core , le-au implementat in toate noile smatphone-uri dar problemele androidului rămân aceleași.
    Companiile care încearcă șiretlicurile astea sunt comparabili cu politicienii de pe la noi care cumpara voturile. BLEAH!!!

  9. Cristi stii cu ce te incalzeste spre exemplu un procesor quad core,uite tot spre exemplu s-a demosntrat practic ca acel procesor este mult mai puternic si econom decat cel dual core,acum tu vezi tot un siretlic in asta?
    Cum ar fi fost daca iphone 4 ar fi avut si el 1giga de ram si dual core cand a fost lansat,exact cum a avut majoritatea concurentei,oare nu era bine?
    Eu la iphoneul meu 4 deja am lag excesiv,sacadari,etc,de ce?Pentru ca hardware-ul lui nu mai face fata,daca avea dual core si 1 giga de ram garantat mai ma bucuram de el inca 2-3 ani de acum incolo,dar asa sunt obligat sa trec la urmatorul….
    Am acasa 2 iphone 3g aruncate in sertare,ghici de ce?128 ram doar,nu pe bune acum,au ios 4.2.1 pe ele,doamne groaznic,oribil,de neimaginat,dau cu degetul pe ecran,dupa 10 secunde executa comanda,de ce oare?stiu politica nesimtita a concurentei de a baga hardware potent,cand de fapt nu e asa,nu ne trebuie frate noua,noi vrem putin da scump.

  10. zaone tu spui ca Samsung si Google nu ar mai avea de unde copia si s-ar duce totul naibii.
    it reamintesc (dealtfel stii) ca apple a reinventat telefonul (smartphonul)
    marii producatori erau inainte la apple producatori de telefoane si alte cele,fara sa fure de la apple
    asa cum poate spune lg ca apple a copiat lg prada ( hai sa fim seriosi si realisti)

  11. @anonim ,apple e in fata multor companii si in scurt timp a ajuns un lider pe piata
    daca si-ar pune cativa mintea la contributie din apple si ar folosi rezervele de bani,atunci ar fii cu mult inaintea oricarei companii de electronice din lume ,ce ar mai trebui sa faca in momentul asta????mintea la contributie si-au pus-o .dupa tine sa cumpere samsung si sa scoata din circulatie numele,pt unii asta ar fi solutia
    monopolul (demonstrat in trecut) nu face bine la nimeni

  12. imi place raspunsul,,dar asta nu ai cum sa o stii
    nu pune nimeni in dubiu ce a facut apple cu multitouch-ul,,doar ca ,,anyway

  13. Orice produs Apple vine la pachet cu multa ura. Un mar copt si frumos, dar otravit. Mesajul lasat de Steve Jobs, bolnav fiind, a fost “Moarte Concurentei”.

  14. Invata sa vorbesti frumos si revino. Ai jignit niste oameni la sfarsitul comentariului dar nu te deosebesti deloc de cei a carora categorie ai jignit-.

  15. Nu e adevarat.Ce am spus era corect. Ma dezamagesti si la sfarsitul comentariului ma si ofensezi desi nu ai argumente. Publica macar restul comentariului fara ce am spus de o parte din public si raspunde-mi la intrebare te rog.

  16. Nu, nu ti-l public, ti-am publicat astea ca sa intelegi ca un comportament suburban nu are ce cauta aici. Daca vrei inventii de-ale Apple, cauta-le portofoliul, o sa vezi destule. Eu nu am spus ca Apple a invatat ecranul capacitiv, Apple a perfectionat multitouch-ul.

  17. Zaone, plecand de la premiza asta, care este atunci problema ca orice companie din lume sa ia un produs ca Siri si sa incerce sa il perfectioneze? Sau logica asta se opreste in momentul cand devine patent Apple?

  18. Mi as dori ca apple sa aiba parte de sist nfc sau cum se numeste in asa fel incat sa poti sa ai toate documentele de care ai nevoie intr un singur loc sa iti poti incarca calatorii abonamente etc direct de pe net. In rest e perfect.

  19. De ce spun ca este perfect. Fluiditatea aplicatiilor care ruleaza pana si pe un hardware mediocru. Calitatea executarii atat a aplicatiilor cat si a deviceurilor.

  20. Cand Apple a incalcat tehnologiile altora a platit. Cand altii incalca tehnologiile ei, sa plateasca. Google are nenumarate procese pentru ca a furat aproape toate tehnologiile din Android.

  21. Plus mobilitatea cu un iphone plus mcbook air ai un sistem informatic complet la 1,7 kg total cu tt cu incarcatoare la o calitate premium. Multi poate zic ca pup in fund apple ,folosesc si samsung android si alte laptopuri insa imi spun parerea sincera pe care o am folosind aceste produse.

  22. mha oameni buni,lasati-o mai moale cu injuriile
    fiecare are dreptul la o parere,dar degenereza in altceva
    inteleg frustrarea unora ca apple in sus si in jos,dar vedeti si parte buna a lucrurilor
    au reinventat smartul chiar daca nu va place
    au si ei punctele slabe,nu posti avea tot in viata

  23. Eu sunt curios de un singur lucru. Cei care zic ca produsele apple nu sunt bune ca mai bun e altceva etc etc au avut macar acasa vreo luna de zile tipul de produs apple despre care zic ca nu e bun? Daca cineva totusi iubeste alt tip de produse o poate spune obiectiv cu argumente nu cred ca trb sa jignim pe nimeni. Iar zaone sincer face o treaba super cu forumul asta care cere parerea mea f mult timp iar castigul lui financiar eu sincer nu il vad . Deci cred ca ar trebui putin respect.

  24. daca folosesti un laptop pentru facebook ,poze ,filme si muzica iti recomand sa ramai la apple valy,daca mai vrei si altceva trebuie sa te uiti spre windows.
    Exista persoane care folosesc un pc /laptop si pentru altceva decat facebook :))
    ciudat nu?:))

  25. Am si cu windows insa apple ma multumeste cam la tt capitolele. Nu vad ce poti face cu windows si nu poti face cu apple.. Imi merg o gramada de jocuri de pe steam pe air.. Iar daca e neaparata nevoie pot pune win si pe air nu. Iar problema de hdd se rezolva cu hdd extern in cazul in care e neaparata nevoie. Deci pt mobilitate e excelent si face fata cam tuturor cerintelor pe care eu le am plus ca senzatia avuta cand il folosesti e super ok.

  26. E clar Valy – in afara de Facebook, poze si filme. mai faci si altceva cu un laptop – te joci !
    Ramai linistit la Apple – forta este cu tine !

  27. Prietenas, asta fara nume, vad ca ti-e cam putintica frica sa-ti dezvalui numele. Se pare ca esti printre haterii care comenteaza fara sa-si dezvaluie identitatea. Si se pare ca tu, ca utilizator Windows, il folosesti doar ca sa stai pe Facebook. Fiecare are o parere, dar se pare ca tu vrei sa-i iei dreptul asta. Fiecare foloseste ce vrea el, cum vrea el.

  28. Apropo de ce nu zice nimeni nimic despre incalzirea excesiva al lui S3 ? il am de o saptamana si bateria ajunge la 46 de grade in 15 min… Dar daca se incalzeste putin iPad-ul , gata apple e de rahat…

  29. Raspuns pentru 31. Da ma joc nu e nimic rau in asta nu? Editez anumite documente. Imi tin pozele filmele aplicatiile. Folosesc si facebook nu ?ca toti il folosim pana la urma. 90% ca inteleg ca nu este cazul la tine. Editez anumite filme sau fac prezentari. Ma mai uit la cate un serial. Ce ar trebui sa fac mai mult?

  30. Pt djcata. De ce nu iti place djcata. Am vazut tt copiutele dp air si nu se compara nici una. Pt mine personal un laptop trb sa fie si un pic de piece of art nu numai hardware. Singurele care mai imi plac sunt vaio c pe verde de la sony dar sunt grele plus ca incarcatorul arata ca naiba si e greu. La air 1 kg si100 grame incarcator si laptop plus ca imi place la nebunie mouseul.

  31. Nu zic asta fiindca is fan Windows dar sincer vara asta am folosit Un mac X lion avea imi pare (nu prea ma pricep in pc apple) si ma enervam e atat de greu de folosit .. pana gasesti un film .. pana printezi ceva.. nici nu poti sa iti aranjezi fisierile la fel de bine ca in Windows .. la mine am intrat in Discul D / Filme si gasesc filmele acolo era asa o incurcatura ca nici macar matusamea care il folosea de un an nu sa deprins sa il foloseasca ,iar tastatura .. cea mai prasta inventata vreodata .. de mouse nici nu mai vorbesc nu ma mult la un Apple PC nici mort .. chiar sa mil dea gratis ca tot la HP raman

  32. nu imi place designula ala tampit de la Air , nu faptul ca e usor aia imi palce ca e usor , dar designul nu imi place , dar asta e o chestiune de gust personala nu inseamna ca nu e bun ,si nu imi plac pana acum nici “clonele” ,mie deocamdata imi plac Samsung Series 9 si Sony Vaio S , pt mine nu exista momentan nimic mai bun ca Vaio S