Pretul iPhone 5 in Romania

  Teoretic doar o luna ne desparte de evenimentul de prezentare al iPhone 5, un eveniment pe care zeci de milioane de pe intreaga planeta il asteapta cu foarte mare interes. Pe langa prezentarea dispozitivului si a functiilor sale, un punct cheie al conferintei va fi si anuntul privind disponibilitatea si pretul. Despre disponibilitate am discutat in acest articol, insa despre pretul iPhone 5 voi discuta astazi si va voi spune valoarea la care estimez eu ca va ajunge iPhone 5 in Romania si Europa.

  Pentru inceput va spun ca Apple nu va creste pretul de baza al iPhone 5, iar in SUA dispozitivul va fi disponibil la preturi incepand cu 199/299/399$ in cazul achizitionarii terminalului impreuna cu un abonament pe 2 ani la AT&T/Verizon/Sprint. La liber in SUA terminalul va fi disponibil la preturi de 649/749/849$, adica exact aceleasi preturi pentru care americanii pot achizitiona terminalul iPhone 4S in momentul de fata. In SUA Apple nu va modifica in vreun fel preturile pentru ca nu are un motiv real sa le creasca sau sa le scada, insa in Europa lucrurile ar putea fi putin diferite.

  In Europa iPhone 5 ar urma sa fie disponibil la preturi de 629/739/849€ in Franta, Anglia si Germania, pentru inceput, preturile acestea fiind actualele disponibile pentru iPhone 4S. Nu vad un motiv real in baza caruia Apple ar dori sa reduca preturile din Europa, insa eventuala introducere a unor taxe noi ar putea contribui la cresterea preturilor.

  La final ramane Romania unde iPhone 5 ar urma sa ajunga la preturi ce incep de pe la valoarea de 3000 – 3100 RON si trec bine de 4000 RON daca vorbim despre iPhone 5 cu mediu de stocare de 64 GB. Anul trecut acesta a fost pretul la care magazinele online au adus dispozitivul in tara inaintea operatorilor de telefonie mobila si nu vad de ce anul acesta lucrurile vor fi diferite. Daca Apple ne va include in al doilea val de lansari si iPhone 5 va ajunge in Romania la doar doua saptamani dupa lansarea oficiala din SUA/Europa, atunci exista sansa ca preturile sa fie cu 200 – 300 RON mai mici, dar nu mi-as face mari sperante.

  In concluzie, daca doriti sa cumparati un iPhone 5 decodat dintr-un magazin romanesc, ar fi bine sa pregatiti aproximativ 3000 RON pentru versiunea de 16 GB.

35 COMENTARII

  1. viorel atunci ramai la nokia 1100…nu te pune nimeni sa-ti dai 3 salarii de muncitor in 3 schimburi pe un iphone…logic nu? de-asta ne-a dat dumnezeu liberul arbitru !

  2. Anul trecut un prieten mia adus un 4g neverlocked- 189$. Numai ca la iesirea din tara l-a pus sa-l activeze. Adica a cump o cartela prepay si a bagat-o in telefon ca sa-l folooseasca. Dar l-am luat f ieftin. Il am si acuma si a mers super. Din pacate butonul home imi face probleme. Se poate schimba si sa mearga la fel cum mergea cand era nou? Scuze daca e off topic intrebarea.

  3. @rundown nu te pune nimeni sa iei un iphone dar nici suma asta nu o are toata lumea de jos din romanica(cum ar zice piticu’ pamantului boc care si-a luat si el ipad si zicea ca asa ceva poate fi cumparat de tot romanul).i-device-uri isi pot cumpara doar cei care au peste 5000 de euro salariu sau sa fi furat foarte foarte mult cum o fac astia din tara asta care nu se mai satura dupa urma celor care muncesc pe minim pe economie.cand vom ajunge ca la americani cum majoritatea isi permit telefoane de ultima generatie de la tot felul de firme atunci poate o sa ne cumparam si noi telefoane din-astea.oricum nivelul nostru de trai va fi si mai rau si nici intr-o 100 de ani nu-i vom ajunge macar pe unguri sau polonezi sa nu mai zic de alte tari din europa sau SUA.sa traiti bine………

  4. Si daca nu o are toata lumea ce? Asta e si ideea, nu ai suma nu cumperi. Scrie undeva ca trebuia sa ai neaparat idevice? Si-asa din cate observ mai toata lumea are cate un ifone cand circul pe la metrou… Sa mai taie din ei da-i naiba :))

  5. octavian, ce tot spui tu acolo? ce salariu de 5000 de euro?!? sau pate ai gresit – ai vrut sa scrii doar 500 de euro…?!?
    Ai fost vara asta pe litoral? Daca nu, iti spun eu: am vazut atatea persoane, atatia romani cu iPhone 4/4s de nu-mi venea sa cred! Nici in perioada Motorola StarTac nu erau atatia! Iar dupa cum erau imbracati si unde-au venit sa-si petreaca vacanta…. numai a salariu de 5000 de euro nu aratau ei…
    Binenteles, multi le-au cumparat si in rate, la abonamente… Pai in momentul in care multe magazine iti vand (de ex. iPhone) in rate, de la 8 la 12 rate lunare, fara dobanda… fa si tu un calcul cat este rata, ca e mai putin decat te costa tigarile si sucul/berea/vinul pe o luna. Si mai ia in consideratie si oferta celor de la Orange, pentru iPad…

  6. @offtopic Am si eu o problema cu un iPad 3, mai precis dupa ce am vrut sa incerc versiunea iOS 6 beta4, primesc urmatoarea eroare: ” This device is not registered as part of the iphone developer program”. Acuma nu mai pot nici sa revin la versiune anterioara, pt ca tot asa imi apare si in iTunes, si nu pot sa ma inregistrez cu UDID meu. Ma poate ajuta cineva? Multumesc.

  7. zaone stii cumva de ce a diasparut clockwind din cydia?am citit undeva ca omoara procesorul,ce sa fac sa il dezinstalez?ce sfat imi dai?

  8. @nnnnkjuil stiu cum sa dezinstalez, dar ceream un sfat sa stiu il mai tin sau nu…mai foloseste cineva clockwind?scuze de offtopic

  9. vai Julian….tin sa te contrazic…eu am luat iphone prin vodafone la abonament pe 2 ani …
    900 ron avans si inmulteste 24 cu 180 de ron/luna …(undeva la 50 de milioane) ceea ce e cam mult ,parerea mea ,pentru un telefon care oricum dupa 2 ani iese si din garantie si plus de asta devine deja vechi….totusi mi.am dorit sa.l am si muncesc sa platesc luna de luna abonament!!!…macar nu beau…nu fumez…deci mi.l permit fara eforturi prea extravagante 🙂
    fara regrete…nu l.as da pe niciun altul…oricare alta marca renumita ar purta el 🙂

  10. Zaone esti dispus la o prinsoare?Iti dau si cota favorabila! Imediat cum apare in Romania va fi peste 3500 ron.Facem pe ce vrei tu.

  11. iPhone-ul din cate vad incepe sa bata preturile iPad (decodat ma refer) un iPad 3 64GB 4G ajungand la 3800-4000 RON, pe cand un iPhone 5 64GB bate spre 4000 RON !

  12. @25.Linalina: Nu ma contrazici deloc! Ideea era alta: ca nu-ti trebuie salariu de 5000 de euro sa sa-ti cumperi un iDevice, oricare al fi el din cele actuale pe piata. Mai sus am dat un exemplu, era acea oferta la eMAG, parca… cu 8 – 12 rate lunare si fara dobanda…
    Cum ai scris si tu – muncesti pentru el si-l platesti, pentru ca iti place, ti l-ai dorit si-l consideri cel mai potrivit pentru tine!

    P.S. :Banuiesc ca nu ai un salariu de 5000 de euro, si cu toate acestea ti l-ai permis 🙂 … Felicitari!

  13. Pai iar i-au schimbat carcasa? parca acum cateva articole era sigur 100% confirmat ca e cea in doua culori, acum vad ca e altceva sigur confirmat….ce naiba sa mai intelegem? Intelegem doar ca zvonistica e la mare moda.

  14. @caribbean zaone ascunde pretul pentru ca a dat peste 1000 de euro pe el si probabil, dandu-si seama ca a luat teapa (si nevrand sa recunoasca) ii este rusine si se oftica.