Sense.ly DocPal – asistenta virtuala care te va ajuta sa-ti rezolvi problemele de sanatate(Video)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-HFRJGudOT0[/youtube]

  In cadrul Bloggers Bus Tour-ului organizat de Orange, am avut ocazia de a participa la o demonstratie a sistemului Sense.ly DocPal dezvoltat in cadrul Orange Labs. DocPal este un sistem de diagnosticare si analiza care va ajuta sa obtineti rapid si eficient un diagnostic, corect pentru multe probleme de sanatate. Sistemul functioneaza cu ajutorul unui senzor Kinect, a realitatii augmentate, a unui sistem de recunoastere a cuvintelor vorbite, a unui sistem de recunoastere a anatomiei umane, dar si a unei interfate speciale, rolul sau fiind de a diagnostica rapid o problema, dar si de a ajuta doctorii sa monitorizeze starea unui pacient pe care il au sub tratament. DocPal poate fi utilizat atat ca si sistem de triaj a pacientilor care nu ajung direct la un spital sau la medicul de familie, insa poate fi utilizat si pentru a mentine o legatura cu doctorul care monitorizeaza evolutia unei boli aflate sub tratament.

  Sistemul facut de cei de la Orange este practic un fel de doctor virtual cu care vorbiti si interactionati pe baza de gesturi si cuvinte rostite, el preluand de la voi informatii cu privire la probleme de sanatate, analizand informatiile, oferindu-va detalii in legatura cu ele, posibile exercitii care va ajuta sa le remediati si la final o legatura la un medic de specializate sau chiar la spital. DocPal foloseste senzorul Kinect si gesturile pentru a localiza sursa unei dureri, prin intermediul sistemului de recunoastere a cuvintelor incearca sa inteleaga exact ce simptome aveti, iar in baza lor sa caute informatii relevante pentru un diagnostic pe care il va trimite automat unui medic, care se ocupa de rezolvarea eventualei probleme de sanatate pe care o aveti.

  DocPal interactioneaza cu diverse accesorii disponibile in casa voastra, poate prelua informatii direct de la ele si le poate trimite la doctorul vostru/la un doctor nou sau chiar la un spital. DocPal contine informatii detaliate despre anatomia umana, simptomele diverselor boli, dar si posibile remedii pentru ele, utilizatorilor fiindu-le aratate clipuri video sau materiale text cu toate informatiile necesare. Interfata special aleasa de Orange pentru DocPal are rolul de a simplifica interactiunea utilizatorilor cu robotul virtual si stim cu totii ca un asemenea sistem avea nevoie de o fata umana. Pentru terminale mobile DocPal va fi disponibil intr-o versiune ceva mai simpla, incapabila sa preia gesturi, insa capabila sa va asculte durerile si sa va ajute sa obtineti ajutorul de care aveti nevoie.

  DocPal a fost prezentat deja unor doctori din SUA, unii sunt interesati de el si practic aici vedem medicina viitorului. Peste cativa ani vom putea face asemenea lucruri direct in casa noastra si sincer sa fiu era de mult nevoie de asa ceva si sper ca in SUA sistemul sa fie adoptat la scara larga, pentru ca mai apoi el sa a junga si in Europa.