iPhone 5 – primele impresii, primele zgarieturi

  Dupa cum stiti deja, de vineri am intrat in posesia unui terminal iPhone 5 pe care am avut ocazia sa il utilizez in ziua petrecuta pe drumul dinspre San Franscisco si Romania. Ati vazut pana acum destule imagini si impresii pe internet, la acestea o adaug pe a mea in ideea ca poate unora li se va parea interesanta sa le va fi de folos. iPhone 5 este cu doar cativa milimetri mai inalt decat iPhone 4S si este cu mult mai subtire, are o carcasa noua, iar acestea sunt primele lucruri pe care le observati cand puneti ochii pe terminal pentru prima oara, insa nu carcasa sau forma terminalului va vor uimi, ci greutatea sa. iPhone 5 este ata de usor incat il veti intampina cu un WOW, iar cand veti pune din nou mana pe iPhone 4/4S veti avea impresia ca treceti inapoi in timp si va intrebati de ce a fost nevoie de sase generatii pentru a se ajunge la asa ceva.

  Veti trece rapid peste aceste sentimente cand veti incepe sa utilizati terminalul deoarece ecranul si rapiditatea cu care faceti totul pe el reprezinta probabil cele mai importante amintiri cu care veti ramane dupa un prim test. iPhone 5 este rapid, este foarte rapid si in testele mele iPhone 4S nu a facut absolut nimic mai rapid, ba mai mult nici macar nu i-a fost egal. De la aplicatiile native la website-uri, inregistrat poze/filme, deschis poze/filme, atasamente din email-uri si orice altceva ruleaza mai rapid pe iPhone 5. Am crezut ca trecerea de la iPhone 4 la iPhone 4S este importanta, insa in cazul acesta diferentele sunt mai mari si in jocuri precum Infinity Blade II, NOVA 3, etc, le veti observa cel mai usor. Nu trebuie uitate nici orice alte aplicatii care vor functiona mai repede si diferenta este sesizabila, chiar notabila in anumite cazuri.

  Desi ecranul de 4 inch va uimi prin calitate si nivelul mai mare de informatii afisate, din pacate veti constata ca experienta nu este pe deplin satisfacatoare si asta din cauza aplicatiilor. Desi o parte dintre aplicatiile din App Store au fost recent actualizate, desi cele native sunt compatibile cu ecranul de 4 inch, multe aplicatii inca nu il suporta si aici este marea problema. Veti deschide multe aplicatii si veti fi intampinati de spatii goale in partea superioara/inferioara a ecranului, iar pentru mine acest lucru a fost dezamagitor deoarece asteptam cu mare nerabdare sa folosesc ecranul mai mare. Veti avea impresia ca, ceva este incomplet si desi Apple a incercat sa mascheze acest lucru, pentru mine nu a fost indeajuns de bine. Chiar si in lipsa unei experiente 100% grozave, ecranul de 4 inch este usor de utilizat cu o singura mana, nu va obliga sa va fortati pentru a atinge colturile, daca nu aveti maini mici, si eu unul sunt foarte multumit de el.

  In ceea ce priveste conectivitatea nu va pot spune nimic deocamdata pentru ca nu am o cartela nano SIM, dar voi reveni cu detalii pe parcursul zilei. La final vorbesc putin despre o problema ignorata de multi, dar foarte importanta, fragilitatea benzilor laterale. Nu stiu cum am reusit, insa am zgariat iPhone-ul pe o banda laterala si am observat ca la una dintre imbinari incepe sa se ia vopseaua neagra de pe el. Nu stiu cu ce anume vopseste Apple terminalele astea, insa nu o face prea bine si trebuie sa aveti mare grija cu ele pentru ca benzile se vor zgaria usor si multi dintre voi vor fi nemultumiti. Daca va e frica de zgarieturi poate ar fi bine sa va luati versiunea alba pe care ele poate nu se vor vedea asa bine, insa daca vreti un terminal elegant, fara 3 senzori pe partea frontala, atunci versiunea neagra este solutia.

  In final sunt placut impresionat de iPhone 5, insa cu mai multe detalii vor reveni intr-un review complex, dar pe parcursul acestei saptamana voi mai scrie despre diversele functii ale terminalului.

96 COMENTARII

  1. Sa îl stapanesti sănătos Zaone , îți citesc situl in fiecare zi, dar vad ca tu nu ești deloc interesat sa îmi răspunzi si mie la problema mea. :).

  2. Ok Zaone , doar ca vroiam sa știu ce e de făcut. Adică dacă este ceva stricat la el măcar sa îl duc in garantie… Mai am vreo 2 ani:))

  3. O carcasa sau bumper pe iphone 5 o sa duca la o decojire acelerata a vopselei, nu recomand singura soltutie care cred eu ca este buna sunt foliile de la ishiled . Cred ca e o problema grava cu vopseaua…. mai bine orientati va pe alb.

  4. Nu au dar tot sunt capabile sa te localizeze prin wifi. Apropo de articolul asta, nasol ca in nici o saptamana au aparut zgarieturi pe laterale, nu vreau sa ma gandesc cum rezista dupa un an de folosinta..Chiar arata bine pe negru

  5. Guys, nici-un ipad wi-fi nu au gps incorporat! Au un soft care in functie de reteaua wi-fi la care te conectezi si ip iti localizeaza cat de cat unde te afli. Doar ipad-urile 3G+Wi-Fi au GPS

  6. De rahat problema cu vopseaua, totul superb dar partea asta e de rahat, calitate super mega proasta si spun asta cu regret nu cu bucurie… cu mare regret. Atata cumpara brevete de metale lichide metale solide metale vaporizate si aplica basina asta de vopsea… Oricum o sa-l cumpar dar cu un regret.

  7. Zaone spune rpd cand bagi cartela in telefon ca as cam vrea sa trimit pe cineva in state sa imi ia si mie un iphone …. tre sa fiu 100% sigur ca functioneaza la noi in tara

  8. Cand S3 se cojea toti radeau,eee ia uite ca si apple o da in bara,dar urat de tot…pacat…Dupa 3 luni o sa arate jalnic pe rama….(traiasca marcherul negru:))))

  9. Zaone: mi-am luat 4 (cand a aparut), ca sa astept 5-ul, si uite ca mai e putin si apare si la noi in Romania. Din cate vad… in legatura cu zgarieturile… cam lasa de dorit. Versiunea alba ma intereseaza la acest terminal, crezi ca zgarieturile se vad asa de rau? Ce spui? sa`mi iau iPhone 5 alb?

  10. Imi pare bine ca zaone a inceput sa fie putin mai obiectiv (cel putin de anul asta). Trebuie prezentate si partile mai putin bune ale idevice-urilor. Legat de rapiditate, am citit ca dupa ce bagi cartela de operator in el mai scade, deoarece foloseste acelasi chip pt mai multe operatiuni. sa ne zici daca e asa.

  11. @viorel: versiunea pe alb are marginile la fel ca la 4/4S deci nu are cum sa se comporte la fel ca si versiunea pe negru.

    what a fail this black version!

    eu unul sunt obsedat sa nu am nici cel mai mic semn pe iphone, deci in concluzie daca o sa imi iau iphone 5 100% o sa fie pe alb

  12. am un iphone 4 si ma gandeam sami iau iphone 5…dar cu zgarieturile astea trec la 4s..si cu ios 6:am un iphone 5 mai putin performant:))…si asa astept urmatorul iphone de la anu…

  13. pai au pastrat.. doar pt versiunea pe alb insa… (ma refer la margini bineinteles, ca spatele se stie ca nu mai din sticla nici la vers pe alb)

    incredibil cat de usor se poate zgaria marginea la versiunea pe negru :/

  14. Salut, zi-mi te rog daca a fost nevoie de precomanda pentru a-l achizitiona. Io plec maine pt o sapt in USA si vreau sa stiu daca ma asez frumos la coada pot sa-l iau in ziua respectiva sau e nevoie de comanda inainte? multumesc anticipat pt raspuns

  15. Vad ca in aceasta versiune au rezolvat problema ecranului, care din cate am vazut pe internet pare FOARTE rezsitent, dar apare problema ca se zgarie foarte usor..

  16. Pacat ca se zgarie usor. Am un iPhone 4 si ma gandeam sa fac trecerea la iPhone 5. Cel pe alb nu ma atrage, deocamdata cred ca voi ramane la iPhone 4.

  17. @zaone Eu am acum un iphone 4 pe negru, dar cred ca un iphone pe alb, este mult mai elegant decat cel pe negru. Cand apare iphone 5, cu siguranta voi alege albul.

  18. @zaone Eu am acum un iphone 4 pe negru, dar cred ca un iphone pe alb, este mult mai elegant decat cel pe negru. Cand apare iphone 5, cu siguranta voi alege albul.

  19. Bai ce intrebari puneti,zaone asa zaone asa.Dar zaone are iphone alb sa va spuna voua daca se zgarie sau nu,sau sa va zica ce culoare sa va luati,alb sau negru….Dar voi nu aveti preferinte,adica ce iti place,nu stii?

  20. O intrebarica pentru voi : In iOS 6 avem posibilitatea la primirea unui apel sa trimitem sms sau sa activam remind me later. Se poate seta valoarea default a acestui reminder? In keynote aparea ceva si de genul “when i leave work” or whatever. Am un 3GS, aceste lucruri sunt functionalitati date de siri?? sau merg si pe 3GS-uri.

    Multam.

  21. @Bogdan: pentru functie “remind me later: in 1 hour, when….” trebuie sa ai la location services functia Reminders activata.
    Dupa ce o ai activata iti da pe langa ” Remind me in 1 hour” si celelalte 2 optiuni: remind me when I leave work si inca una cu when I get home, parca asa erau.

  22. Sa-l utilizeze iphonul cu bumper Jobs acolo unde ii, nu va recomand. Eu l-am cumparat si l-am folosit o saptamana dupa care l-am dat jos, si nu mica mi-a fost mirarea sa constat ca era zgariat in multe locuri, frecat, julit mai bine spus.

  23. Tocmai ce m-am intors din sua si am pus nano simul de la orange!
    @zaone A mers din prima, fara restore sau altceva, chiar daca l-am pornit in sua(AT&T)
    Oricum , trimisesem de acolo imeiul si chitanta pe fax sa fiu sigur!
    Ca prima impresie( posesor de iPhone inca din 2007!) sunt superincantat de el, facand comparatie cu ip4 pe care l-am avut , dar si fata de alte deviceuri asa-zis performante.
    Chiar daca nu pare “revolutionar” este foarte rapid si se pare ca bateria este imbunatatita(eu l-am folosit pe wifi in hotel, aeroporturi, vreo ora joc si standby cam 40 ore, aprox de 1 ora am 3G Si sim si bateria e la 58%. Sa vad de maine cum va fi!
    Sunt super incantat!

  24. Despre zgarieturi- eu am folie de la invisible shield hd pe fata si spatele si lateralele le-am facut intr-un mall in sua, total 55 usd – sper sa-l protejeze o vreme.

  25. Salut. Vreau sa iau din state un iphone5, sa fie luat la liber acolo si apoi adus si folosit in RO.trebuie decodat pt europa sau pt romania? Daca da, crezi ca poate fi decodat in SUA pt romania? Ii afecteaza cumva softul decodarea? Multumesc frumos

  26. Il iei la pret intreg si se decodeaza daca il activezi din Romania. Nu are cum sa-i afecteze software-ul decodarea legala facuta prin iTunes. Daca il activezi din SUA trebuie sa ii faci restore in Romania ca sa se decodeze.

  27. @zaone: imi poti confirma daca atunci cand esti pe silent/vibratii cu butonul harware mai este vopseaua rosie sa iti confirma acest lucru?

  28. astia de la apple cred ca au niste retardati la departamentul de design…desi le apreciez calitatea si constructia ma intreb telefoanele astea nu au fost testate inainte de a iesi pe piata? Deci nu inteleg ma jur…de ce se incapataneaza sa utilizeze vopsele si suprafete ce oricum nu rezista in utilizarea normala. Totusi le-au trebuit nu stiu cati ani sa scoata “oglinda” de pe spatele ipod-ului si desi am fost impresionat de faptul ca apple a renuntat la sticla din spate de la iphone care se spargea dupa ce scapai telefonul din greseala de doua ori pe jos, au pus acel metal cu vopsea de 2 bani…unde e calitatea?/:) da stiu softul e bun, nu scartaie cand il butonezi si manevrezi dar nu inteleg de ce dumnezeu se zgarie asa de usor…

  29. singurul lucru si defect care il gasesc la acest telefon pana in momentul de fata , este ca desi folosesc materiale mult mai ok fata de restul , tot nu este foarte calitativ pentru un asemenea pret ..adica , nici macar nu este scapat si a trecut cateva zile de cand iphone 5 s-a vandut si deja sunt sute de plangeri pe tema aceasta…vopsea sarita, se zgarie repede , raman urme pe el..sa zicem ca aplicam folii fata ,spate dar pe margini ce ne facem?? ..nu spune nimeni ca trebuie tinut bibelou si e normal ca in cursul a un an doi sa se zgarie dar daca se intampla asa din prima sapt nu vreau sa stiu la anu pe timpu asta ce se alege de el…

  30. Zaone, felicitari pentru noua achizitie! Este o acadea pe care multi si-o doresc…
    Ce am remarcat in articol:
    “iPhone 5 este cu doar cativa milimetri mai inalt decat iPhone 4S si este cu mult mai subtire”
    Ooook…
    iphone 5 = 124 mm inaltime si 7.6 mm grosime
    iphone 4S = 115 mm inaltime si 9.3 mm grosime

    Adica 124-115 = 9 mm inseamna “cu doar cativa milimetri mai inalt”, in vreme ce 9.3-7.6 = 1.7 mm inseamna “cu mult mai subtire” 😀

    Am mai remarcat si lipsa de subiectivitate in prezentarea zgarieturilor produsului. Nota 10 pentru profesionalism!

    Parerea mea este ca iphone 5 este superb, finut, elegant. Pacat ca au sfeclit-o cu: Maps, calitatea vopselei pe carcasa, calitatea carcasei la inchiderea superioara, fragmentarea ecosistemului de aplicatii, inclusiv cu redarea imaginilor in format letter-box.
    Din pacate produsele Apple nu mai au calitatea pe care o aveau in trecut, iar daca iphone 3 reprezenta un produs cu adevarat exceptional prin faptul ca avea un ecran gigantic (la vremea aceea) de 3.5 inci si un singur buton, telefon pe care puteai face pinch-to-zoom, navigare pe internet etc, astazi… din pacate, si repet DIN PACATE, iphone nu mai prezinta senzatie…

  31. @zaone Si daca il tii in mana ce? Sa ma uit la zgarieturi?! E mai usor, mie imi placea mai greu, da impresia de calitate. A zis bine bau. Chiar f bine. Nu mai e senzatie. Se pare ca senzationalul acum e dupa lansare, cand se constata problemele.
    Si aviz amatorilor de folii. Pai va luati de Androide ca sunt facute din plastic, dar voi tot cu asta va protejati telefonul sa nu se zgarie la cea mai mica atingere ( in special pe marginea aia mult laudata in keynote-ul de prezentare ).
    E telefon premium cu materiale scumpe! Cum sa il tii in plastic? E oribila senzatia. Se zgarie repede, e neplacuta la atingere. E mai nasoala orice folie decat plasticul de pe un telefon concurent. Ai masina de piele si ii pui huse ca sa nu se uzeze tapiteria? Iti iei telefonul nu cu gandul sa il protejezi sa scoti peste 1 an cu 1-2 milioane mai mult second. Mi se pare penibil sa pui folii pe telefon! Sa il protejezi de tine, de utilizator! Si mai dai si 55 de dolari pe un plastic invizibil… Adica fix cati scoti in plus pe un Iphone 10/10 tinut in folii si bumpere si huse care il aduc la 15 mm grosime.

  32. @bau cum spunea un mare om odata, totul este relativ. Trebuie sa vezi mai in ansamblu ceea ce a spus, nu sa privesti doar acele diferente. Da, 9 mm e mai mult decat 1.7, dar trebuie sa te gandesti si la diferenta dintre lungime si grosime care e considerabila, si poate cel mai bine ar fi prin procente, care cu ajutorul la niste simple calcule matematice ne da:

    iphone 4 este mai mic in lungime cu 7,25% decat iph5
    iphone 4 este mai gros cu 22.36 decat iph5

    Privit asa, eu spun ca e o diferenta considerabila. Dar, totusi, dupa toate astea, pana cand nu il tin in mana eu inca consider ca nu e ceva wow, care sa faca diferenta.

  33. Si Wow-ul dupa parerea mea este tot relativ. Wow pentru unii poate sa reprezinte o camera de 50Mpx, pentru altii un proc la 5Ghz, unii ar spune Wow la conexiuni de un Gb/s si sunt convins ca multi ar fi innebuniti daca telefonul ar avea si tunner tv/fm incorporat.
    Este destul de greu sa apara in ziua de azi un telefon cu stiu eu ce alte chestii noi nemaiauzite si la care alti producatori nici nu s-au gandit inca, o perioada de acum inainte vor fi doar improvment-uri. Eu cred ca va face diferenta daca comparandu-l, intr-un magazin, cu Iphone 4S, Galaxy S3 si HTC One X, el va fi cel pe care vei da banii.
    Eu cred ca iPhone 5 a fost proiectat la cererea hotilor de buzunare :)), mai lung si mai usor, sa nu simti cand te executa pe la metrou.

  34. Folia de la iShield e oribila,am avut-o pe 4.vreau sa zic ca lateralele se murdaresc dupa o saptamana.din punctul meu de vedere nu merita nici 5 bani acea folie.steinheild e mult mai ok!

  35. Wow pt mine e cum au reusit sa faca un device la fel sau mai bun decat altele carora lea trebuit aproape inca jumatate din spatiul folosit in iphone 5 si cum au redus din greutate si alte chestii de engineering maxim

  36. Momentan nu, dar peste 3 ani cumva nu or sa mai fie applicatii noi pt iphone 3.5″. Acuma inca cred ca se fac in paralel pt ca inca se vand iphone 4/4s dar cum 3GS a iesit…e clar managementul apple

  37. Nu se merita schimbarea de la 4s la 5… Nanosim, mufe diferite, au fost jefosi la treaba asta, acum chiar sunt unicati, nu poti sa conectezi nimic cu telefonul asta!

  38. @Oanacea … nu imi apare Reminders la Location Services… apare ceva mai jos dar e gol ca nu am nicio aplicatie care a solicitata acces.

    @All … are cineva idee care-i faza cu “remind me when i get home” la respingerea unui apel?

    Multumesc

  39. Eu nu inteleg din moment ce stiati deja de problema, de ce inainte sa il cumparati nu l-ati desfacut sa va uitati la el..pt ca la banda aceea nici macar folia de pe telefon fata sau spate nu o dati pt ca e problema cu lateralele