Stocurile de terminale iPhone 5 au impiedicat-o pe Apple sa inregistreze vanzari mai mari

  In fiecare an Apple stabileste vanzari record pentru propriile terminale si in fiecare an compania se plange din cauza faptului ca nu are indeajuns de multe unitati pentru a acoperi cererea de pe piata. Desi anul acesta Apple a vandut 5 milioane de terminale iPhone 5 in doar 3 zile, analistii spun ca mult mai multe s-ar fi vandut daca Apple ar fi avut indeajuns de multe unitati in magazine. Multe tari, in care terminalul este disponibil, au avut probleme cu acoperirea cererii si se estimeaza ca 8 milioane de terminale iPhone 5 ar fi ajuns la utilizatori daca ar fi existat stocuri suficiente.

We believe there are two factors that negatively impacted the number. First, our sales expectation assumed that Apple would include all phones pre-ordered online. We believe that this may have been up to 1 million additional units as units pre-ordered after the middle of the first day were projected to be available in October. Second, we noted 1.25 days of Apple Retail inventory compared to 2.5 days during the 4S launch. Our 8 million estimate assumed full weekend availability and the counting of all online pre-orders. We believe that if supply were not a constraint and Apple included all pre-orders, the launch weekend number would have been closer to 7-8 million, assuming ~1 million October pre-order sales and an additional 1-2 million units at retail.

  Pe langa problema stocurilor, se pare ca Apple nu ar fi luat in calcul nici terminalele precomandate dar inca nelivrate catre clienti si se estimeaza ca aproximativ 1 milion de terminale ar fi in trazit catre clienti in momentul de fata. Adunand aceste cifre, analistii americani sustin ca aproximativ 6 milioane de terminale ar fi putut ajunge in mainile utilizatorilor in cele 3 zile care au trecut de la lansarea terminalului, insa nici recordul anuntat acum de Apple nu este chiar rau.

  Spre deosebire de alte companii, cei de la Apple anunta exact cat vand catre clienti si nu cat vand spre magazine sau ce mai au in productie.

12 COMENTARII

  1. Asta e marketing curat. Niciodata nu au suficiente stocuri. Bull$$$t

    Asta ii ajuta ca o scuza pentru analisti atunci cand vanzarile nu sunt exact cum sperau si totodata atrage atentia persoanelor care inca nu erau decise sa cumpere telefonul.

    Un lucru e cert, Apple este as la marketing, cel mai tare.

  2. da… cum sa nu
    sa ne amintim ce cozi kilometrice erau cand a fost lansat 4 sau 4S?
    anul asta nu s-a mai repetat…
    cum am anticipat inainte de lansare cand toti ziceau ca o sa fie record de vanzari si cand am zis ca mai vorbim peste cateva saptamani ca acum la inceput e doar euforia apple funboy-lor: iata ca 5-ul nici macar nu a egalat 4S…

    faza cu stocurile insuficiente e deja veche si nu s-a intamplat doar anul asta (asta in caz ca e adevarat si nu e doar politica apple)

    iphone 5 se va vinde destul, dar “boom” nu o sa mai fie ca in anii precedenti

  3. @Th3Dog: Corect, e un fiasco, s-au dus prostii la luat repede, n-o sa se vanda deloc, dap. Asta aud de vreun an, ai tot ars-o pe aici cu diverse lucruri doar ca sa fii gica contra, ai avut dreptate de-ai rupt recordurile, every single time.

  4. Daca lumea nu mai sta la coada, asta inseamna ca a luat online si vanzarile dovedesc asta, da e mai greu sa gandesti in perspectiva, e mai usor sa trollezi aiurea.

  5. da zaone, vanzarile online s-au inventat anul asta…
    s-a stat mai putin la coada ca in alti ani asta e clar, poate s-au facut mai multe comenzi online ca in alti ani, dar contrar prezicerilor tale, din graficul pus chiar de tine, 5-ul e sub 4S.
    that’s all i’m saying
    end of story

  6. Ia uita-te mai bine, 7 tari la iPhone 4S x vreo 580.000 de unitati per tara = 4.060.000 de unitati. 560.000 unitati * 9 tari la iPhone 5 = 5.040.000 unitati. Cam merge cu 4 milioane 4S-uri vandute in 3 zile si 5 milioane iPhone 5-uri vandute in 3 zile, nu?

  7. Daca si cu parca. Vorbim aici de trecutul care nu se poate schimba? El a spus ceva, in tabel e altceva. iPhone 5 a avut mai putine unitati in mai multe tari, s-a vandut in mai multe unitati, restul e doar trollareala aiurea ca sa spuna ceva rau de iPhone 5, cum face el de obicei.

  8. Din pacate nici unul nici celalalt nu aveti dreptate aici….Ceea ce a fost publicat si ceea ce s-a intamplat in aceste 3 zile nu e decat o euforie de a cumpara primul un iphone 5… nu cred ca este prea relevant ceea ce au stabilit in 3 zile chiar daca au batut x recorduri…parerea mea hai sa asteptam sa vedem ce cifre ofera apple la sfarsit de trimestru….acolo cred eu ca este cu adevarat relevant pentru vanzarile obtinute…cat despre conceptul ca “e doar o scuza asta cu nu le-au ajuns terminalele” pai au vandut 5 milioane de bucati in primele 3 zile….cat mai multe sa fi produs astia?