iPhone 5, Romania, retelele 4G LTE si o problema de achizitie

Pentru cei care inca nu stiu, Apple a lansat 3 modele diferite ale terminalului iPhone 5, fiecare dintre ele fiind compatibil cu o anumita serie de frecvente ale retelelor 4G LTE. Un model este compatibil cu retelele 4G LTE GSM din SUA, Canada si cam atat; alt model este compatibil cu retelele 4G LTE CDMA din SUA si poate alte retele de pe glob; iar al treilea model este compatibil cu retelele 4G LTE GSM din anumite tari europene si asiatice. Cand am plecat in SUA am luat un iPhone 5 pentru ca este mai ieftin decat in Romania si pentru ca aveam in gand faptul ca in tara noastra operatorii de telefonie mobila nu vor lansa retele 4G LTE pana prin anul 2014, insa ieri lucrurile s-au schimbat.

Orange Romania a anuntat ca anul acesta va lansa o retea 4G LTE in Romania si ea teoretic ar trebui sa fie compatibila cu iPhone 5. Avand in vedere ca eu am un terminal incompatibil cu retelele 4G LTE din Europa, este clar ca nu il voi putea utiliza cu aceasta retea romaneasca, insa nu pot spune ca asta ma deranjeaza. Nu stiu care vor fi preturile abonamentelor 4G LTE, nu cred ca vor fi ieftine la vreun operator, insa as putea trai un an de zile fara 4G LTE deoarece reteaua HSDPA+ are viteze extrem de bune si in acest articol v-am aratat cat de rapid este iPhone 5 pe ele.

Pentru mine nu exista vreo problema din acest punct de vedere, insa poate pentru voi exista, poate unii dintre voi vor sa foloseasca retelele 4G LTE. In acest caz nu achizitionati un iPhone 5 din SUA sau Canada, iar daca il cumparati de la cineva care l-a adus din strainatate, asigurati-va ca pe cutie este inscriptionat codul A1429 GSM, deoarece acesta este singurul compatibil cu retelele 4G LTE pe frecventa de 1800 MHz. In Romania va fi vandut acest model, in Europa este vandut acest model, nu alegeti altul daca vreti 4G LTE pentru ca nu veti putea folosi reteaua.

In final, la mine pretul mic si vitezele bune pe reteaua DC-HSDPA de pana la 43 Mbits au primat cand am ales sa cumpar un iPhone 5, insa daca pentru voi nu conteaza pretul si conteaza compatibilitatea cu retelele 4G LTE, atunci cumparati un iPhone 5 din Europa sau asteptati ca operatorii sa il lanseze oficial. In Romania se spera ca iPhone 5 sa ajunga in octombrie, dar pana acum am aflat ca nu exista vreo data de livrare/lansare confirmata de Apple pentru tara noastra.

50 COMENTARII

  1. @zaone… sa zicem ca am un iphone 5 luat din SUA ..Daca ma duc in Apple Store cu el si ma plang de problema cu senzoru de reglare a luminozitatii ecranului oare nu mi-l schimba cu unu de europa ?

  2. @Traian: 705$, aproximativ 570 de euro.
    @chatagra: Nu. Se schimba un model cu acelasi model. Am vrut sa schimb unul alb cu unul negru si nu au vrut, iar la iPhone 5 e si mai complicat.

  3. Lasa zaone ca daca apar retelele LTE mai mult ca sigur ca iti iei si tu unul compartibil; ca doar n-oi suporta sa am eu net mai bun ca al tau.
    Oricum pe asta cat il forjezi sa aflam si noi una alta de la el, cred ca isi scoate banii in 2-3 saptamani; nu vezi ce puhoi de lume intra pe site-ul tau cu intrebari care mai de care mai intrebataoare.

  4. O sa imi iau din SUA un iphone dar Zaone zi-mi si mie ce cod trebuie sa fie pe cutie ca sa fiu sigur ca functioneaza in Europa pe 3G …………..

  5. @Oancea: Sincer sa fiu nu cred ca voi da bani pe un abonament LTE, vor fi scumpe. N-o sa pot cumpara 3 GB cu 9 euro pe LTE.
    Restul intrebarilor cu: pretul iPhone-ului meu, de unde l-am luat, daca merg cartelele, cum se dcodeaza, au raspuns in articolele scrise de mine in ultimele zile. Am scris articolele alea ca sa nu raspund la fiecare comentariu in parte.

  6. Daca eu mi-am luat iPhone-ul din SUA si am scris carnatul ala de articol, oare tu daca il iei din SUA va merge pe retelele 4G din Romania? In legatura cu codul, oare daca am scris in articol si am pus bold pe cod, nu se vede? Haideti ma oameni buni, dati-o naibii de treaba.

  7. Eu, din cate am citit pe tot netu’, cred ca sunt 2 modele. A1429 CDMA si GSM este unul si acelasi. Si de data asta Sprint si Verizon nu au blocat citirea cartelei nano-sim astfel incat se poate folosi si cu cartela GSM din alta retea.

  8. @zaone la raspunsul care l-ai dat lui @ chatagra tin sa te contrazic. In europa nu vor fi livrate modele care nu sunt compatibile cu retelele din aceasta zona. Asa ca poate merge linistit si poate spune ca are probleme cu receptionarea semnalului si il schimba

  9. Pai vreau sa il iau din state, si tu ai spus ca din state nu este compatibil cu 4G, iar in articol zice ca codul este pentru 4 G…..
    Tu ai zis ca telefonul tau nu este compatibil 4G Europa deci inteleg ca trebuie sa fie alt cod la iPhonul 5 luat din state

    Asta este trebuie sa ma asigur ca imi iau un iPhone care sa imi functioneze in tara ……….

  10. @zaone – data tu ti-ai luat A1428 pentru AT&T, nu o sa-ti mearga. Stiu ca asa faceam pana acum cu telefoanele luate din State (luam modelul GSM pentru AT&T), dar de data asta nu mai e asa.

  11. @Trappy: Inseamna ca Apple minte pe website-ul ei si aia care au scris articolele citite de tine au dreptate. Rusine Apple!
    @MarioXXL: Asta nu inseamna ca ii va da un model din Europa.

  12. @Trappy – 4 G a zis ca nu functioneaza la el (oricum nu edte 4g in tare deocamdata) dar tot nu vrea sa zica codul ca in articol zice ca este cod de 4g Europa ……….. dar

  13. Aici sunt cele 3 modele

    1. GSM model A1428*: UMTS/HSPA+/DC-HSDPA (850, 900, 1900, 2100 MHz); GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz); LTE (Bands 4 and 17)

    2. CDMA model A1429*: CDMA EV-DO Rev. A and Rev. B (800, 1900, 2100 MHz); UMTS/HSPA+/DC-HSDPA (850, 900, 1900, 2100 MHz); GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz); LTE (Bands 1, 3, 5, 13, 25)

    3. GSM model A1429*: UMTS/HSPA+/DC-HSDPA (850, 900, 1900, 2100 MHz); GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz); LTE (Bands 1, 3, 5)

    Modelul 1 si 3 sunt GSM ………. si acum care este cel care functioneaza pe 3G romania (4g nu ma intereseaza ???

  14. @zaone – Apple nu minte. Sunt Intr-adevar 3 modele. Dar cipul care e pe A1429 suporta si frecventele 4g pe care le suporta si varianta A1429 GSM.
    Uite citat (dar cred ca ai citit si tu articolul pe ih):
    “Last year, the first shipments of the Sprint iPhone 4S were unlocked and worked on AT&T, but Sprint later issued software updates that turned off that capability.
    Verizon Wireless spokeswoman Brenda Raney said Monday that Verizon does not plan to relock the iPhone 5.”
    But unlocked GSM SIM slot is good news for Verizon customers who travel abroad frequently, as they can put a nano-SIM card from an international GSM carrier to avoid the exorbitant international roaming charges.

  15. @bogdan:pentru note 2 am citit si eu pe net ca vor fi disponibile pentru toate tarile din europa in luna octombrie,acum e in functie de operator…daca esti interesat de abonament/prelungire.

  16. De ce nu imi apar comentariile? Ca n-am mai pus linkuri…
    @zaone – Apple nu minte, sunt 3 modele. Dar cipul de pe A1429 CDMA merge pe aceleasi frecvente 4g (LTE) ca si A1429 GSM. Si A1429 CDMA are slot de nano-sim care nu mai este blocat (din soft) ca si pana acum.
    Deci daca vreti telefon din State trebuie sa va cumparati A1429CDMA (varianta Verizon), si nu varianta AT&T ca si pana acum.

  17. Salut ZAONE. Imi zici si mie te rog procedeul prin care ai achizitionat iPhone 5 din state ca eu tot m-am uitat pe site si inca nu apar la liber doar sub abonament. As vrea sa-mi cumpar si eu unul acuma din SUA ca am pe cineva acolo dar nu vreau sa fac abonament. Mersi mult!

  18. @mmuntean – cu completarea ca modelul Sprint se vinde codat si se decodeaza tot de catre Sprint la cerere. Daca nu ti-l decodeaza Sprint nu-ti merge la noi.

  19. eu am facut azi o precomanda la orange pt iphone 5, au spus ca nu stiu data de lansare si ma vor suna cand vine telefonu, e bine ca l-am comandat. Intrebare: zaone, modelul negru crezi ca va rezista la “timp” sa nu se ia culoarea de pe marginea neagra?

  20. @mmunteanu este un individ care se vede ca se pricepe la teste radio.El a observat prin teste repetate in diverse teste repetate ca viteza nu ii trece mai mult de 7mbps 🙂 .
    Pentru cei ce nu se pricepdeloc la radio aceasta gogoasa comerciala cu 4g lte ii va face pe multi sa se calce in picioare sa cumpere un dispozitiv 4g lte.
    Pentru ce? Pentru torente ? Vrajeala de autobaza , insa multi nu pricep asta si ca urmare nici eu la mine in oras(nu dau nume de retea ca nu e cinstit pt cititori si operatori nu am scos mai mult de 7 megabit ziua si 9 dimineata la 3.
    Si la ce iti trebuie viteza asta ?
    Sesizati aspectul? Nu trebuie sa fiti un inginer radio ca sa realizati slabiciunea…
    De aceea operatorii nu se omoara prea tare cu 4g lte, au realizat rapid ca trebuie sa bage rapid o groaza de bani pt aproape nimic…
    Un hot spot wireless bate la fund orice viitor 5g lte 🙂

  21. @zaone – ala cdma n-are treaba cu ala at&t. Cipul din ala cdma merge si pe frecventa 1800 a lte ( una din cele 4 care vor fi in Romania). Vezi si tu ce zic aia pe afara. Sigur ca nu o sa vorbeasca nimeni de Romania, dar vezi ca ala cdma merge pe lte in Europa. Deja unii zic ca varianta asta e un fel de “world phone” din cauza asta, si ca este baza unui viitor iPhone universal.

  22. Salut vreau sa imi iau si un iphone 5 din sua.o sa mil ia cineva,deci ce sa ii zik sa imi cumpere ca nu inteleg prea multe:p si se gaseste nanosim in romania?..

  23. Pe internet se face referire la articole scrise de reviste serioase despre iPhone5 CDMA+GSM, care functioneaza oriunde. Care-i adevarul ?

  24. Salut. As vrea sa-mi iau un iphone 5 din usa, tocmai vine un prieten de acolo. ce ar trebuii sa intrebe? trebuie sa scrie pe cutie A1429 GSM? binenteles ca o sa-l ia la liber, dar nu as vrea saam vreo surpriza si sa nu mearga. Sunea ca e 780$ la liber de 16gb. ce imi recomanzi?

  25. fratilor spunetimi si mie cum activez un iphone5 care lam cistigat la kent la orange vede semnalel dar nu recunoaste reteaua la vodafon nimic

  26. salut.am o problema.am cumparat iphonul 5 in vara din romania si tot aici l-am activat,puteam activa sau dezactiva LTE.acum am revenit in germania la munca si observ ca nu mai a activare LTE doar activare 3g.mentionez ca sunt pe reteaua eplus si prietenii mei de aici pe eplus au functia de activvare LTE.am inteles de la cineva ca nu merge LTE decat in tara in care ai activat telefonul.introduc cartela de orange romania in el si apare activare LTE.o idee ceva?orice sugestie e binevenita.