iPhone 5, viteza de navigare pe internet si dezamagirea multor romani

  Luni am publicat imaginea de mai sus dupa ce am facut un prim test de viteza pe terminalul iPhone 5 si deocamdata nu am reusit sa depasesc acea viteza in alte teste. In metroul din Bucuresti veti obtine cele mai mari viteze pentru navigare pe internet cu o cartela a unui operator de telefonie mobila, in oras viteza variaza, insa media este undeva pe la 14  – 20 Mbits in timpul zilei, dar depinde cat de aglomerata este zona in care folositi internetul. La o prima vedere vitezele de download sunt mari, insa multi dintre voi nu le vor atinge vreodata pe propriile terminale iPhone 5, iar optiunile de internet sunt vinovate pentru acest lucru.

  Majoritatea optiunilor de internet mobil nu ofera posibilitatea de a naviga pe internet la viteze mai mari de 21.6 Mbits folosind un smartphone, deci ceea ce vedeti voi in imaginea de mai sus s-ar putea sa nu intalniti vreodata, indiferent unde faceti testele. Operatorii au limitat, in general, optiunile de internet mobil la viteze de 7.2/14.4 Mbps, unele au limita superioara la 21.6, altele au limita la 3.6. Fiecare optiune este gandita diferit, fiecare operator are propriile standarde si numai prin apeluri la serviciile pentru relatii cu clientii veti afla daca puteti folosi un iPhone 5 la adevarata sa capacitate.

  Cand iPhone 5 va fi lansat pe piata cred ca vor fi disponibile si abonamente cu viteze de pana la 43.2 Mbps, nu cred ca ele vor fi ieftine, insa va vor da posibilitatea de a utiliza terminalul la viteze maxime pana la lansarea retelelor 4G LTE. Orange va lansa prima retea anul acesta, teoretic ea ar trebui sa ofere viteze duble fata de cele din imaginea de mai sus, insa ramane de vazut cum va functiona de indata ce va fi disponibila publicului larg. Vodafone va ofera viteze de navigare pe internet de pana la 43.2 Mbps, Cosmote-ul este mai sarac si ofera doar jumatate, iar RDS-ul ii este egal.

  In final trebuie probabil sa va orientati catre optiuni de internet noi pentru a putea naviga pe internet la viteze mari, sau puteti ramane cu ceea ce aveti.