Apple incearca sa lanseze un competitor pentru Pandora, nu se intelege cu Sony pentru licentierea muzicii

  In urma cu cateva saptamani de zile v-am spus ca Apple este interesata sa lanseze un competitor pentru celebra aplicatie Pandora, dar si ca negocierile cu marile case de discuri din SUA pun in pericol proiectul. Apple pare sa fi negociat cu succes cu unele case de discuri, insa cei de la Sony/ATV se dovedesc a fi foarte dificili si cer mai mult decat Apple este pregatita sa ofere, negocierile pentru licentierea muzicii fiind deocamdata departe de a fi incheiate. Desi in mod normal Apple putea incheia licente cu asociatiile care administreaza drepturile de autor ale marilor case de discuri, cei de la Sony/ATV intentioneaza sa paraseasca asociatiile care se ocupa de asa ceva, iar Apple trebuie sa negocieze separat cu ei pentru a se asigura ca nu va avea probleme pe viitor.

Apple’s plan to have its own music-streaming service built into the iPhone 5 was dramatically dashed when talks between the tech giant and Sony/ATV hit a last-minute snag, The Post has learned. Sony/ATV, the world’s largest music publisher, and Apple couldn’t agree on a per-song rights fee, sources close to the situation said. Those rights are usually tenths of a penny per stream, sources said. Sony/ATV was looking for a higher rate. At the same time, Sony/ATV is about to set the musicstreaming sector on its ear as it will pull out of the two main copyright associations, Ascap and BMI, in January, executives close to the matter said.

  Serviciul pregatit de catre Apple ar fi trebuit sa ajunga in iPhone 5 inca de la lansarea terminalului, insa din pacate problemele de licentiere cu Sony/ATV au fortat Apple sa amane lansarea sa. Pentru Apple serviciul ar fi fost extrem de important, ar fi facut noul iPhone mult mai interesant, chiar daca initial ar fi functionat doar in SUA, insa deocamdata cei de la Sony nu sunt de acord cu termenii impusi de Apple. E putin probabil ca negocierile sa se intinda pe o perioada foarte lunga de timp, iar daca Apple va reusi sa incheie rapid negocierile, atunci probabil in iOS 6.1/iPad 4 vom avea disponibil noul serviciu.