iOS 6 – problema internetului si cum te poti feri de o factura de cateva sute de euro

  Aseara v-am spus ca o problema ce afecteaza operatorii de telefonie mobila si utilizatorii din SUA ar putea afecta utilizatori din Romania, iOS 6 fiind principalul vinovat. In SUA s-a descoperit ca iDevice-urile cu iOS 6 instalat folosesc o conexiune de date a operatorului de telefonie mobila chiar si atunci cand sunt conectate la retelele Wi-Fi, operatorul de telefonie mobila Verizon lucrand cu Apple pentru a rezolva problema si luand decizia de a nu taxa utilizatorii care au fost afectati. La AT&T pare sa se intample acelasi lucru, acolo nimeni nu a confirmat ceva, insa eu am observat ca in Romania am putea avea aceeasi problema.

  In articolul de ieri multi dintre voi au raportat o crestere anormala a traficului de internet consumat dupa instalarea iOS 6, deocamdata nimeni nu poate spune ca totul are legatura cu tot ceea ce se intampla in SUA, insa pana se descopera sursa problemei s-ar putea sa va treziti ca aveti cost suplimentar de cateva zeci/sute de euro. Daca Verizon nu taxeaza acest trafic suplimentar pentru ca iOS 6 este de vina, nu cred ca operatorii nostri vor lua aceeasi masura, chiar daca se dovedeste contrariul, asa ca este bine sa va feriti de facturi pe care nu le veti putea plati prea usor.

  La baza problemei din iOS 6 poate sta fie functia Wi-Fi plus Cellular(desi este dezactivata teoretic de Apple) care activeaza automat o conexiune de date cand conexiunile Wi-Fi nu sunt indeajuns de bune, fie faptul ca in momentul in care iDevice-ul este blocat, el se deconecteaza de la retelele Wi-Fi si ramane activ pe retelele de date. Am observat ca iOS 6 se deconecteaza frecvent de la reteaua Wi-Fi cand blochez terminalul, iar daca voi descarcati ceva in background sau aveti activate serviciile de sincronizare constanta cu iCloud, atunci puteti consuma cateva sute de MB in cateva minute/zeci de minute, in fuctie de conexiunea de internet.

  In aceasta ideea va recomad sa :

  • Folositi aplicatia Onavo pentru a va conecta la internet, ea redirectionand traficul vostru prin serverele unei companii care reduce numarul de MB consumat de voi in timpul utilizarii internetului;
  • Sa inchideti internetul cand sunteti conectati pentru perioade lungi de timp la retele Wi-Fi, iar pentru a face acest lucru accesati: Settings>General>Cellular si dezactivati optiunea Cellular Data.
  • Sa lasati activa doar reteaua EDGE/GPRS cand sunteti conectati la retele Wi-Fi, asta in ideea in care nu doriti sa deconectati complet internetul, deoarece o retea EDGE consuma mult mai putin trafic de internet decat o retea 3G.

  Sfaturile probabil le stiati, ele nu sunt “revolutionare”, insa va ajuta sa evitati un trafic suplimentar consistent. NU va recomand sa utilizati aplicatii care monitorizeaza traficul vostru de internet deoarece ele NU prezinta consumul asa cum il inregistreaza operatorii de telefonie mobila si NU va ajuta in vreun fel.