iOS 6 Maps salveaza harti regionale pentru folosirea offline

  V-am spus ca aplicatia iOS 6 Maps este mult mai eficienta cand vine vorba despre incarcarea informatiilor disponibile pentru utilizatori si v-am spus ca sistmul vectorial de incarcare a hartilor este la baza acestei performante. Ei bine tot acest sistem ne permite sa incarcam offline hartile salvate de catre aplicatia Maps, software-ul folosind si un sistem inteligent de cache pentru a face acest lucru. Practic aplicatia iOS 6 Maps salveaza in cache regini mari de pe glob, in functie de ce vizionam noi in acel moment, iar informatiile salvate in cache pot fi revizualizate integral fara a folosi o conexiune de internet, dar si fara a pierde informatii utile.

  Google Maps ofera o functionalitate asemanatoare si mai buna in Android, insa in iOS nu, iar daca ati folosit sistemul, stiti ca pentru fiecare zoom in/out sau schimbare a pozitiei de vedere, trebuie sa incarcati hartile din nou consumand timp si trafic de date. Apple a rezolvat problema intr-un mod elegant, hartile sale vectoriale se incarca rapid si o data ce sunt incarcate afiseaza toate informatiile pe care le au, chiar daca utilizatorul face zoom in/out, sau navigheaza in regiunea respectiva. Acest sistem functioneaza nu doar pentru hartile 2D, ci si pentru imaginile inregistrate din satelit, insa revin si va spun ca totul se bazeaza pe anumite regiuni.

  Testand sistemul, am reusit sa salvez o harta completa a Bucurestiului si a unei parti a imprejurimilor, iar inchizand conexiunea de internet am reusit sa navighez prin ea fara ca la un moment dat sa imi dispara ceva de pe ecran. Desi sistemul nu este acum facut pentru a salva hartile direct in iDevice-uri, ideea hartilor vectoriale ne-ar putea permite sa salvam intregi regiuni in terminalele noastre, insa ramane de vazut cand va decide Apple ca meritam asa ceva.

14 COMENTARII

  1. @padre, nu merge pe iPhone 4.
    Deci pana la urma in ciuda multor minusuri ale Apple maps, are si un MARE plus 🙂
    Pe mine inca nu ma conving Apple maps din cauza lipsei de detalii. Poate intr-un an, poate doi, o sa avem si noi hartile astea mai in detaliu 🙂

  2. poate pana atunci iphone e holograma:)))) si nu o sa m ai avem nevoie de Maps asa cum il stim acum 🙂 sau apple numai e deloc la cum se duc in jos in cadere libera

  3. Localizarea bazata pe triangulatie functioneaza ? Daca da , si hartile raman in cache atunci e super pentru vizitele in strainatate cand nu vrei sa consumu date in roaming . Mereu aveam probleme cu Google Maps si hartile incomplete din cache.

  4. “Acest sistem functioneaza nu doar pentru hartile 2D, ci si pentru imaginile inregistrate din satelit”

    vezi ca imaginile din satelit sunt bitmap nu vectoriale, caz in care la zoom apare aceeasi problema ca la gmaps.

  5. voi testa pe tableta diseara. oricum, in cazul in care nu apare sacadarea inseamna ca amaps incarca harta satelit pe de-a intregul iar gmaps incarca la cerere. chestie de abordare a traficului de date.

  6. nu salveaza nicio harta dar are trafic mai mic… eu l-am trecut pe mod avio si am deschis maps pe care il deschid zilnic in aceiasi locatie sa vad daca apare vreo actualizare si pnm nu mi-a incarcat absolut nicio harta

  7. Test efectuat: satelite pe ipad2 se incarca in acelasi mod ca si satelite de la gmap. La deplasarea afara din ecran intai am caroiaj, apoi, pe patratele, se incarca si bucatile de harta. Oricum, rea evident ca asa se va intampla, cum ziceam, harta satelit este, totusi, bitmap.

  8. Vă salut
    Sunt profesor şi împreună cu elevii am redactat o revista de entomologie. Avem 3 numere şi am dori să obţinem ISSN pentru aceste reviste. Problema noastră este că pentru indicarea locurilor de recoltare a insectelor ar fi foarte bine să putem folosi hărţi. Problema care apare este cea a drepturilor de autor. Mă interesează dacă aveţi informaţii desre cum se poate obţine dreptul de a reproduce (înt-o revistă) diferite hărţi
    Cu stimă
    prof. D. Oprişan