Steve Jobs : 24 februarie 1955 – 5 octombrie 2011

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rGEry6ChtY0[/youtube]

  In dimineata zilei de 5 octombrie 2011 ma trezeam cu un inbox plin de email-uri ce anuntau decesul omului care a stat la baza fondarii si popularizarii companiei Apple, Steve Jobs. Initial am crezut ca e vorba de vreo celebra gluma a internetului, insa rapid am realizat ca stirea este disponibila pe toate canelele media si abia atunci a prins contur gandul ca vizionarul Steve Jobs a incetat din viata. Nu voi fi ipocrit si nu voi spune ca aceasta a fost cea mai trista zi din viata mea, insa un puternic sentiment de tristete s-a instalat in inima mea pentru cateva zile. Steve Jobs nu a fost pentru mine o persoana pe care o idolatrizam, insa trecerea sa in nefiinta m-a afectat intr-o anumita masura si stiu ca in lumea intreaga multa persoane au resimtit-o mult mai dur.

  Imediat dupa decesul lui Jobs au inceput sa apara si teoriile conform carora Apple va intra intr-un declin, va da faliment, si cred ca stiti continuarea, insa ca de obicei gurile rele au facut ceea ce stiu ele mai bine… Steve Jobs parasise functia de CEO al Apple cu doua luni inainte de tragicul eveniment, insa asta nu l-a oprit din a supraveghea tot ceea ce se intampla acolo si acest lucru inca se vede. Apple nu a lansat vreun produs pe care Jobs sa nu il fi supervizat pana intr-un anumit punct si era normal sa fie asa, deoarece produsele Apple sunt dezvoltate cu cel putin un an inainte sa ajunga pe piata.

  iPad 3, OS X Mountain Lion, noile Mac-uri, iOS 6 si iPhone 5 sunt ultimele produse Apple la care Jobs a lucrat si care au fost lansate dupa decesul sau, iar ele s-au dovedit a fi un real succes. Intr-un an fara Jobs, Apple a crescut extrem de mult, atat in ceea ce priveste incasarile/profitul, cat si in ceea ce priveste pretul actiunilor sau rezerva monetara. Intr-un an fara Jobs Apple s-a descurcat de minune, insa influenta fostului CEO inca se resimte in Cupertino si abia peste un an de zile vom vedea ce poate Apple sa faca fara ghidarea  celebrului sau lider. Apple poate sa devina si mai puternica sau sa intre in rolul companiilor Nokia ori RIM, insa timpul le va decide pe toate si nu analistii care rareori prezic vreun lucru adevarat.

  Lasand la o parte lucrurile tehnice, Steve Jobs construise o cultura in jurul Apple, Steve Jobs avea milioane de fani in intreaga lume si asta ajuta Apple sa vanda, Steve Jobs transformase Apple intr-o companie cool, cu produse scumpe dar dorite, iar acest lucru ar putea sa dispara in timp. In momentul de fata nu exista un alt Steve Jobs la Apple, conferintele companiei au devenit monotone, seci, iar fara un alt lider puternic, nu stiu cat de multi vor mai crede marketing-ul din spatele produselor companiei americane. Steve Jobs a fost un vizionar, un inovator, un spirit liber, diferit, care a facut ce a vrut el si a reusit sa schimbe lumea care nici macar nu stia ce dorea, iar acestea sunt lucrurile care din pacate au disparut impreuna cu el.