Tim Cook ofera cateva detalii interesante despre strategia Apple sub comanda sa in ultimul an

  V-am pus deja ca Tim Cook a dat un interviu mare pentru Businessweek si ca el a dat de inteles ca Apple dezvolta un televizor, iar acum a venit momentul sa va prezint si alte cateva detalii interesante mentionate de catre Cook. Interviul are 11 pagini, aici aveti doar o versiune rezumata a celor mai importante informatii din el, restul fiind disponibil pe website-ul celor de la Businessweek.

  • despre actiunile de caritate ale Apple, Tim Cook spune, citandu-l pe John F. Kennedy, ca persoanele care primesc mult au in fata si asteptari mari din partea celorlalti, el ghidandu-se in activitatea sa caritabila dupa aceste cuvinte.
  • despre tendinta sa de a sta departe de “lumina reflectoarelor”, Tim Cook spune ca nu a cautat vreodata celebritatea, el fiind concentrat pe munca depusa in cadrul Apple si pe ideea de a ajuta oamenii sa faca lucruri marete.
  • in prima zi la Apple Tim Cook sustine ca a trebuit sa treaca printr-un grup de oameni care facea greva, dar nu vorbim despre angajati ci despre clienti ai companiei, nemultumirea lor avand legatura cu faptul ca Steve Jobs a decis sa nu mai produca Newton-ul. Cook a ramas uimit de atasamentul oamenilor fata de acest produs, un lucru greu de intalnit la multe companii.
  • vorbind despre profitul companiei, Cook spune ca Apple incearca sa imbunatateasca vietile oamenilor si nu sa faca bani, angajatii nefiind concentrati pe producerea de profit, o “povest” pe care probabil el si vicepresedintii sai o cred.
  • referindu-se la Scott Forstall si John Browett, Cook spune ca lor le lipsea capacitatea de a colabora cu oamenii din jurul lor, decizia de a ii condecia fiind luata pentru a imbunatati colaborarea dintre membrii echipei de conducere.
  • decizia de a il face pe Jony Ive responsabil pentru design-ul software-ului a reprezentat o evolutie normala a responsabilitatilor sale, el facand o munca atat de buna cu hardware-ul produselor lansate in ultimii ani. Era nevoie de experienta sa pentru a imbunatati aspectul design-ului software-ului, unul dintre cele mai importante lucruri ale unui produs.
  • raspunzand la o intrebare legata de o posibila combinare a iOS si OS X, Cook a afirmat ca majoritatea clientilor vor iOS pentru iDevice-uri si OS X pentru Mac-uri, iar Apple nu intentioneaza sa le combine.
  • vorbind despre iPad, Cook spune ca tableta Apple este cu mult mai buna decat cea a concurentilor, bazandu-se doar pe statisticile privind utilizarea de internet. 90% din traficul web al tabletelor este facut de iPad, tableta nu are o cota de piata de 90% si asta denota faptul ca ea este mult mai buna decat restul, in aceasta privinta.
  • vorbind despre esecul altor tablete, Cook spune ca existenta mai multor sisteme de operare/UI-uri genereaza confuzie in randul consumatorilor, simplicitatea fiind calea succesului. Apple considera ca utilizatorii vor sa aiba acces rapid la tot ceea ce este important pentru ei, iar pana acum au avut dreptate.
  • vorbind despre preturi, Cook spune ca produsele ieftine nu ofera aceeasi experienta precum produsele care au un “pret corect”, iar in mare el are dreptate, pana acum produsele cu preturi mici lasand foarte multi clienti cu un gust amar.
  • iOS 6 Maps a fost un esec si Cook sustine ca din punct de vedere strategic, pentru Apple a fost important sa renunte la colaborarea cu Google. Apple si-a propus sa ofere clientilor o experienta mult mai buna, a gresit si Cook a recunoscut acest lucru. In momentul de fata Apple incearca sa isi rezolve problemele, are un intreg plan pus la punct, insa el este departe de a fi parcurs.
  • vorbind despre Samsung, Cook spune ca Apple face o separatie a diviziilor coreenilor si asa s-a luat decizia continuarii colaborari cu producatorii de componente, in timp ce divizia mobila continua sa le copieze produsele.
  • vorbind despre Steve Jobs si ziua in care a aflat ca va fi CEO, Cook spune ca a vizitat casa lui Jobs unde Steve i-a spus ca la Apple nu s-a facut vreodata o tranzitie profesionista a pozitiei de CEO. Pentru a trece Apple prin aceasta etapa, Jobs l-a recomandat pe Cook drept noul CEO, el urmand a ocupa pozitia de presedinte al consiliului director, lucru care in final s-a si intamplat.