iPhone 5S, Apple si incarcarea prin inductie

  Saptamana aceasta a aparut un zvon care ne dadea de inteles ca Apple ar urma sa implementeze un sistem de incarcare prin inductie in iPhone 5S. Zvonul contrazicea afirmatiile de anul trecut ale lui Phil Schiller, care afirma ca tehnologia actuala a incarcarii prin inductie este ineficienta, ea necesitand conectarea dispozitivelor la un charging pad pentru a face transferul de energie. Practic fie conectezi un terminal mobil la calculator/prinza intr-un cablu, fie il pui pe un charging par, nu usurezi procesul de incarcare.

  Chiar daca Apple respinge ideea utilizarii actualelor sisteme de incarcare prin inductie, compania americana lucreaza de cativa ani la un sistem propriu care ar permite incarcarea produselor Apple fara a utiliza un charging pad. Practic Apple isi imagineaza ca poate dezvolta asa-zise dispozitive care ar genera o zona de incarcare in apropierea sa, orice dispozitiv adus in acea zona putand fi incarca automat. Zona de incarcare ar avea un posibil diametru de cativa metri, deci nu ar fi necesar sa plasezi dispozitivul electronic in imediata sa apropiere.

  Deocamdata tehnologia Apple este in proces de dezvoltare si nu stim daca exista macar un prototip de iPhone sau tableta iPad care sa poata fi incarcat cu ajutorul ei, insa mai mult ca sigur exista cativa ingineri Apple care incearca sa perfectioneze sistemul. Practic singurul mod in care ar putea implementa Apple tehnologia incarcarii prin inductie ar presupune generarea unui camp de incarcare in casele utilizatorilor, ideea de a utiliza charing pad-uri fiind respinsa din start.

  Stiu ca multi dintre voi si-ar dori o asemenea tehnologie in iDevice-uri, asa ca nu are rost sa va intreb cat de interesati ati fi de ea.

12 COMENTARII

  1. nici wirelessul nu-i sanatos dar probabil ca ca acel camp de incarcare este mult mai nociv (mai ales daca poate face asta de la cativa metri)

    plus ca va dati seama cata energie se pierde din moment ce ala trebuie sa emita ‘ceva’ pe o arie atat de mare?

    daca ar exista prostia asta, as folosi-o doar o data sau de 2 ori sa vad cum functioneaza dar nu l-as incarca asa deloc.

  2. Misto daca exista o zona de 1 metru in care sa-ti pozitionezi idevice-ul. Gen, pe birou, also, ar putea faca un niste charging bars(?) sa delimiteze spatiul

  3. @bogdanstefan
    Ceea ce “emite” este magnetism, procesul de încărcare numindu-se “încărcare prin inducţie elctromagnetică”. Pe scurt, un electromagnet (în principiu, o bobină, deci “o papiotă de liţă”, care se transformă în magnet cand este străbătută de curent electric) este ataşat iMac-ului, curent este trecut prin el ca prin orice altă componentă a unui circuit electronic (deci nu e un consum mare de energie, cum crezi), iar el “emite” magnetism. În momentul în care un conductor electric “asemănător” intră în câmpul emis de elctromagnet, se magnetizează, în el generându-se curent elctric, care mai departe este stocat în baterie. Asta este inducţia electromagnetică.

    Să ştii că orice conductor electric, ORICE CONDUCTOR ELECTRIC (orice cablu de alimentare, inclusiv al telefonului, căştile, firele de prin pereţi care alimentează becurile din casă, toate cablurile de pe stradă etc) în momentul în care e străbătut de curent elctric, generează câmp electromagnetic în jurul lui. E valabil şi viceversa, de aici principiul inducţiei. Ai cămpuri de zece ori mai “periculoase” decât încărcătorul despre care discutăm oriunde în jurul tău, aşa ca stai calm, e safe!

  4. o idee proasta , un inginer stie ca energia necesară antene i radio este infinit mai mica decat energia necesară pt a incarca bateria mobilului. Cine lucrează in radio stie ca cele doua mărimi nu suporta comparatie…