BlackBerry Z10 – primele impresii

  Saptamana trecuta v-am spus ca BlackBerry Z10, cel mai nou smartphone al producatorului canadian BlackBerry, a ajuns la iDevice.ro prin intermediul programului Orange Smartphone Tester. V-am spus atunci ca am avut cateva probleme cu sistemul de update, insa din fericire acestea au fost singurele probleme pe care le-am intampinat in aceasta saptamana de utilizare a terminalului si ma asteptam ca un sistem de operare matur sa functioneze fara probleme, mai ales ca are in spate o reputatie atat de buna.

  Cu BlackBery OS 10 canadienii spera sa recupereze o parte din clientii pierduti in ultimii ani si eu cred ca pot face acest lucru, terminalul fiind competitiv din multe puncte de vedere, oferind acelasi set de functii precum majoritatea smartphone-urilor high-end, iar design-ul si formatul il ajuta fara discutie. Design-ul este primul lucru pe care il observi la orice smartphone, iar terminalul Z10 impresioneaza, in special prin carcasa facuta dintr-un material cauciucat ce, din fericire, nu se zgarie precum sticla terminalelor iPhone. Panoul frontal este gandit pentru a se diferenta intr-o oarecare masura de ceea ce exista pe piata, insa marginile mari si diferenta de material/culoare dintre ecran si carcasa strica usor aspectul premium la dispozitivului.

  De la design trec la OS care este gandit in principal pentru mediul business, insa este adaptat cerintelor pietelor de astazi. Utilizarea unui touchscreen atat de mare poate parea nepotrivita pentru cei care sunt obisnuiti cu tastaturile fizice, insa BlackBerry reuseste sa pastreze o parte din feeling-ul utilizarii unei tastaturi fizice, experienta de scriere fiind diferita fata de cea din iOS sau Android OS. Sistemul de operare functioneaza fara erori, are implementate cateva efecte interesante pentru deblocare, trecerea de la o pagina la alta, iar ideea de a face swipe-uri pentru a vedea aplicatiile deschise in background mi se pare a fi ideala. Imi place modul in care e gandit UI-ul, imi plac efectele implementate de BlackBerry, imi place ca totul functioneaza fara erori, si as vrea sa vad cateva lucruri implementate inclusiv in iOS.

  Desi sistemul de operare functioneaza fara probleme, din pacate lipsa multor aplicatii este o mare, mare problema pentru BlackBerry. Probabil stiti deja ca multe aplicatii pentru social messaging, jocuri, aplicatii utilitare, etc, nu sunt disponibile in BlackBerry World, aceasta este o problema destul de importanta pe care canadienii incearca sa o rezolve, insa pana atunci un utilizator obisnuit ar avea probleme cu aceasta platforma. Avand in vedere ca ea a fost gandita in special pentru mediul business, nu cred ca o persoana axata pe productivitate, trimitere email-uri/editare documente/efectuare de apeluri telefonice/efectuarea de conferinte audio, etc, va avea probleme cu Z10, ba mai mult il va iubi pentru ca reprezinta un pas inainte fata de vechile terminale ale canadienilor.

  Imi place sa vad ca exista sisteme de operare ce functioneaza fara lag la utilizare, imi place sa vad ca se pot face unele lucruri diferit fara a “imprumuta” cate ceva de la Apple si cei de la BlackBerry merita laudati pentru acest lucru, trebuie sustinuti pentru ca este nevoie de ei pe piata, iar Z10 ii poate ajuta sa inceapa o noua perioada de crestere. Cu mai multe detalii voi reveni intr-un review separat, insa pana acum sunt placut impresionat de creatia celor de la BlackBerry.