iPhone 5, internetul 4G al Orange, compatibilitatea si imposibilitatea de a dezactiva 3G-ul

  Aseara Orange Romania a anuntat oficial ca terminalele iPhone 5 model A1429 se pot conecta la propria retea de internet 4G in baza unui abonament special. Dupa anunt multi dintre voi au facut un Carrier Bundle Update trimis de cate Apple si v-ati asteptat sa puteti utiliza internetul 4G al operatorului. Din pacate multi dintre voi nu au citit cu atentie comunicatul de presa al Orange publicat de mine aseara, deoarece acolo scrie foarte clar ca numai clientii care isi activeaza, incepand de ieri, una dintre optiunile de aici(sau fac fidelizare) vor putea utiliza reteaua 4G LTE. Cei care au alte optiuni, sau au chiar acele optiuni dar activate inainte de 8 aprilie, nu vor putea accesa reteaua 4G LTE a Orange Romania.

  Am lamurit problema conectarii, acum sa lamurim problema compatibilitatii. La reteaua 4G a Orange Romania se pot conecta doar terminalele iPhone 5 care au modelul A1429 inscriptionat pe carcasa. Acum va veti intreba de ce. Ei bine, pentru ca Apple a facut doua modele ale iPhone 5, un model A1428 care este compatibil NUMAI cu retelele 4G LTE din SUA si Canada si un model A1429 care este compatibil cu retelele 4G ale Verizon/Sprint din SUA, dar si cu cele din Europa, Asia si alte zone de pe glob. Daca aveti modelul A1428 nu veti putea accesa reteaua 4G LTE sub nicio forma, cu nicio modificare software pentru ca nu exista.

  In final ajungem la problema imposibilitatii de a mai dezactiva conectivitatea 3G dupa instalarea Carrier Bundle-ului care activeaza toggle-ul LTE in aplicatia Settings. Din pacate Apple a conceput aceste Carrier Bundle-uri intr-un asemenea fel incat utilizatorii nu mai pot renunta la 3G cand nu vor sa il utilizeze si aici intervine o foarte mare problema. In primul rand terminalele pierd mult din autonomie, deoarece utilizarea constanta a 3G-ului, mai ales in zone cu semnal slab, reduce semnificativ autonomia bateriei, iar in plan secund ramane traficul de internet care se va consuma extrem de repede daca nu il blocati. Practic fara jailbreak nu veti putea dezactiva 3G-ul, iar daca aveti jailbreak lucrurile nu sunt simple pentru ca modificarea Carrier Bundle-ului se face doar cu un CommCenter patched si numai daca stiti codurile pentru excluderea butonului LTE si includerea celui pentru 3G. Alternativ puteti utiliza o versiune veche a (BatteryDoctorPro), cea mai recenta din Cydia neavand toggle-url 3G.

  In Romania retelele 4G LTE sunt noi, in cazul Orange reteaua acoperind doar o parte a Bucurestiului si Valea Prahovei, in cazul Cosmote ea fiind inexistenta daca nu locuiti in zona Baneasa din Bucuresti, iar in cazul Vodafone aveti 4G in Bucuresti, Iasi, Brasov, Arad, Timisoara, Craiova, Galati, Constanta si Bacau.