iOS 7 va avea un design monocrom si plat, ar urma sa contina toggle-uri, noi widget-uri si aplicatii native refacute complet

  Oficial pe 10 iunie vom vedea noul iOS 7 prezentat in cadrul unei conferinte ce urmeaza sa fie organizate de catre compania Apple, insa intre timp aflam detalii noi in legatura cu schimbarile majore pe care le implementeaza Jony Ive. Conform celor de la 9to5mac, schimbarile din iOS 7 vor avea legatura cu design-ul si experienta de utilizare a sistemului de operare, Jony Ive neavand un foarte mare interes in a implementa functii noi, importante, dar ele nu vor lipsi.

  Conform surselor lor, iOS 7 a fost descris ca avand culorile predominante alb si negru si ca fiind plat, acest lucru insemnand ca texturile grafice complicate vor fi eliminate si vor fi implementate elemente de interfata monocrome. Pana in momentul de fata inginerii companiei au regandit design-ul de cateva ori, asa ca tot ceea ce aflam acum s-ar putea schimba pana pe 10 iunie, insa acest lucru pare destul de putin probabil, avand in vedere proximitatea de eveniment.

  Jony Ive nu a fost un fan al elementelor grafice skeumorfice, a tinut sa isi invete echipa sa renunte la ele, afirmand si ca utilizatorii ar putea deveni confuzi din cauza multiplelor design-uri disponibile in aplicatiile native. Avand in vedere ca exista atat de multe elemente skeumorfice diferite in iOS, Ive si-a pus echipa sa modifice fiecare aspect al sistemului de operare, astfel ca intregul iOS 7 va aduce schimbari, ele nefiind implementate doar in anumite parti ale sale.

LockScreen

  Schimbarile lui Ive vor afecta si LockScreen-ul terminalelor, iOS 7 urmand a elimina bara din spatele ceasului pozitionat in partea superioara a LockScreen-ului, intreaga interfata urmand a fi neagra. Sistemul de introducere a unui cod de siguranta a fost refacut pentru a avea un aspect ceva mai placut, iar interactiunea cu notificarile afisate in LockScreen ar putea fi modificata pentru a ne permite sa manipulam mesajele folosind gesturi. Practic Ive modifica LockScreen-ul, insa elementele sale de baza si functionalitatea vor ramane neschimbate.

Notificari

  In ceea ce priveste notificarile, centrul de notificari urmeaza sa aiba un nou design in care culorile negru/gri vor predomina, textele fiind afisate cu culoarea alba. Texturile skeumorfice ale aplicatiei Calendar vor fi date uitarii in favoarea unei combinatii de alb si negru, iar noi am putea avea avea noi widget-uri pentru Notifications Center. Deocamdata doar doua aplicatii au widget-uri disponibile pentru Notifications Center, insa Apple testeaza altele care ar putea afisa informatii din feed-uri si toggle-uri pentru Wi-Fi, Bluetooth, AirPlane Mode, etc.

Home Screen

  Aici veti avea exact aceeasi metoda de afisare a aplicatiilor, insa design-ul iconitelor va fi usor modificat, metoda de potentare a lor suferind aceleasi modificari. Echipa lui Ive a refacut si design-ul majoritatii aplicatiilor native implementand stilul plat, wallpaper-urile panoramice urmand a putea fi setate ca imagine de background, functia fiind implementata in principal din cauza implementarii optiunii de a inregistra imagini panoramice.

  Barele de navigare din aplicatii au fost modificate pentru a elimina texturile gradient si a include un mic efect de blurr, status bar-ul intregului sistem de operare fiind mai putin transparent decat in iOS 7. Partea interesanta este ca tastatura virtuala va fi deasemenea modificata, oferind un nou look, asemanator cu cel de acum, pastrand aceeasi functionalitate.

Aplicatiile native

  Duoa cum s-a spus in repetate randuri, aplicatiile native au un design refacut pentru a elimina elementele skeumorfice si a implementa un design plat, iconitele urmand acelasi tratament. Aplicatia Notes nu va mai avea foile galbene ci albe, aplicatiile Mail, Calendar si Maps au un design uniform si texturi plate, toate urmand a avea butoanele facute in aceeasi culoare pentru a uniformiza experienta de utilizare.

  Aplicatia Weather urmeaza sa afiseze animatii pentru starile vremii, Game Center nu mai are acel background verde asemanator cu mesele de casino, NewsStand nu mai are interfata asemanatoare cu ce a unei biblioteci si cred ca ati prins ideea. Aplicatiile App Store/iTunes vor avea un design ceva mai prietenos, plat, monocrom, iar pentru iPhone-uri am putea avea o aplicatie FaceTime standard prin care vom putea efectua apelurile video.

  In ceea ce priveste functiilor noi, includerea Vimeo si Flicker si suportul pentru Siri dedicat masinilor sunt prezentate ca fiind importante, insa alte noutati pot fi prezentate pe 10 iuni.