Apeluri voce 4G – cand le vom putea efectua?

  Apeluri voce 4G sau voice over LTE reprezinta practic posibilitatea de a efectua apeluri telefonice chiar si atunci cand suntem conectati la o retea 4G. Daca utilizati o retea 4G de ceva vreme, atunci stiti cu siguranta ca in momentul in care initiati sau primiti un apel telefonic, terminalul vostru trece automat pe reteaua 3G a operatorului de telefonie mobila. Aceasta schimbare este facuta deoarece deocamdata niciun operator din Romania nu permite efectuarea de apeluri voce 4G si nici nu va permite in viitorul imediat.

  In baza afirmatiilor lui Ştefan Slavnicu, noul CTO al Orange Romania, suportul pentru apeluri voce 4G va fi implementat in momentul in care vor exista destule terminale compatibile cu acest standard. Desigur ca nu a fost oferita o data pentru implementarea sa si e putin probabil ca operatorii de telefonie mobila sa stie de pe acum cand vor putea oferi publicului larg acest sistem, insa ei testeaza cu siguranta terminale capabile sa efectueze apeluri voce 4G, terminale care vor fi disponibile in viitor.

  Acum probabil veti spune ca nu pierdeti nimic daca nu efectuati apeluri voce 4G, insa exista un dezavantaj major al sistemului actual. Comutarea conexiunii din 4G in 3G se face rapid in momentul primirii sau initierii unui apel telefonic, insa procesul invers reprezinta problema. Dupa terminarea unui apel telefonic, reconectarea la reteaua 4G poate dura pana la cateva zeci de secunde, in unele cazuri acest proces lasandu-va fara conexiune de internet, de exemplu. In alte cazuri este necesara o activare si dezactivare a Airplane Mode, iPhone-urile avand cele mai mari probleme cu acest sistem.

  Ca sa fiu sincer, nu stiu cat va dura pana cand vom avea VoLTE, insa sper sa vina cat de curand. In cazul in care sunteti interesati, aici gasiti detalii despre acoperirea 4G a noilor retele ale: Orange, Vodafone si Cosmote.

4 COMENTARII

  1. Pe iPhone 5S nu am avut nicio problema cu trecerea de pe 4G pe 3G pentru apel si invers dupa terminarea apelului. Singura problema e ca comutarea intre doua retele, doua standarde diferite, consuma din baterie…

  2. E mai bine asa decat in anglia unde parca ne-am intors la tehnologia Edge cand faci un apel folosing 4g iti moare conexiunea de date nu stie si voce si date simultam si cum vorbesti la telefon te deconecteaza de pe viber facebook tot ce ai … nu e prea bine … partea buna e ca la inchiderea apelulului se reconecteaza foarte repede toate. Asa ca sa nu se grabeasca cu voce pe 4g … operatoul e EE nu stiy la ceilalti daca e la fel