iOS 8 – widget-uri in Notifications Center, QuickType, tastaturi terte, Healthkit iCloud Drive si TOATE NOUTATILE!

UPDATE: Aici gasiti ABSOLUT TOATE NOUTATILE despre iOS 8!

  Dupa cum probabil va asteptati deja, iOS 8 a fost anuntat de catre compania Apple in aceasta seara in cadrul keynote-ului din Cupertino, noua versiune a sistemului de operare fiind disponibila pentru unele iDevice-uri ale celor din Cupertino.

Notifications Center

In iOS 8 avem in sfarsit posibilitatea de a raspunde oricarui tip de mesaje prin simpla selectare a lor, a scrierii unui mesaj si avem apoi optiunea de a trimite mesajul. Aceasta noua functie este disponibila in orice alta aplicatie, dar si in LockScreen, dupa cum puteti vedea din imaginile acestui articol. Interactiunea cu notificarile se face foarte simplu prin simple tap-uri sau swipe-uri facute pentru a inchide notificarile.

  Interfata de scriere a mesajelor este similara cu cea oferita de catre diverse alte tweak-uri ale Cydia, nou avand acum optiunea dea a interactiona cu notificarile doar precum puteam folosind tweak-uri. Partea interesanta a acestei noi optiuni este ca putem inclusiv sa raspundem notificarilor Facebook, sa dam like-uri direct din aceste notificari si multe, multe altele.

  Widget-urile sunt cerute de catre utilizatori de ani si ani de zile pentru utilizarea aplicatiilor, iOS 8 urmand a permite crearea de widget-uri direct in Notifications Center pentru diverse aplicatii. Dupa cum puteti vedea deja din imaginile acestui articol, widget-urile sunt afisate in Notifications center exact precum cele utilizate in trecut doar pentru aplicatiile native, ele putand fi administrate extrem de simplu prin aplicatia Settings a iOS 8.
Widget-urile vor putea afisa o multitudine de informatii noi din aplicatiile disponibile in aplicatiile noastre, iar ele sunt extinse si la Safari, acolo Apple implementand utilizarea unor extensii similare celor disponibile pentru Chrome-ul gandit pentru desktop-uri.

iOS 8 Task Switcher

  Pentru ca iOS 7 a adus un nou multitasking switcher, iOS 8 ne aduce si ceva cu adevarat util in el, mai exact vorbim despre acces la lista de contacte favorite setate in aplicatia Phone a iDevice-urilor noastre. Putem interactiona cu aceste contacte dupa bunul nostru plac, le putem apela rapid sau putem trimite un mesaj, totul facand doar tap-uri pe orice contact.

  Noua functie este gandita pentru a simplifica interactiunea cu toate contactele noastre si este accesibila doar daca aveti contacte adaugate in lista de contacte favorite.

iOS 8 QuickType

  iOS 8 QuickType este o noua functie implementata de catre compania Apple pentru sistemul de operare iOS 7, ea incercand sa prezica tot ceea ce inercam noi sa scriem in mesajele trimise prietenilor nostri. Noua functie incearca sa invete tot ceea ce scriem noi de-a lungul timpului pentru a prezice mai usor cuvintele ce trebuie scrise, ea fiind sensibila la textele primite de catre noi si prezicand cuvintele in baza lor.

  Din pacate noua functie nu permite si selectarea rapida a tastelor intr-un format Swype, insa partea buna este ca vom avea un sistem predictiv mult mai interesant pentru terminale.

  Messages este cea mai utilizata aplicatie a sistemului de operare iOS, iar in iOS 8 cei de la Apple au implementat o multitudine de functii noi si interesante pentru ea. Incepem cu posibilitatea de a redenumi thread-urile de conversatii, cu optiunea de a adauga contacte noi sau de a sterge altele vechi, cu optiunea de a utiliza mai usor Do Not Disturb cu Messages printr-o serie de functii noi si cu optiunea de a parasi un thread de mesagerie in grup.

iOS 8 iCloud Drive

  Avand in vedere ca OS X Yosemite are implementata functia iCloud DriveiOS 8 nu putea ramane fara o functie atat de importanta si de utila pentru utilizatori. In iOS 8 iCloud Drive functioneaza intr-un mod oarecum similar, aici Apple oferindu-ne un meniu contextual in intregul sistem de operare care permite accesarea documentelor cu diverse aplicatii care suporta fisierele.

iOS 8 iCloud Photos

iCloud Photos este una dintre noile functii importante gandite de catre Apple pentru noi, ea oferindu-ne optiunea de a accesa rapid orice fel de aplicatii salvate in conturile noastre iCloud, indiferent din ce platforma au fost ele incarcate. Eliminand limita de aplicatii care pot fi incarcate in iCloud, compania Apple ne ofera optiunea de a edita rapid oricare dintre pozele disponibile in conturile noastre iCloud, functiile de editare fiind disponibile direct in aplicatia Photos, insa modificarile fiind implementate direct pe pozele salvate in iCloud.

Apple ofera o multitudine de optiuni pentru editarea pozelor, de la contrast pana la umbre, expunere sau luminozitate, toate aceste optiuni facand editare in timp real pentru toate iDevice-urile noastre, sau chiar pentru Mac-uri. Functia va fi disponibila si i nPhotos pentru Mac la inceputul anului viitor, insa nimeni nu stie exact de cand. Pentru aceasta noua functie Apple ofera noi optiuni de spatiu in iCloud, 20 GB fiind acum disponibil la pretul de doar 10$ anual.

iOS 8 tastaturi terte

De ani si ani de zile cerem posibilitatea de a utiliza tastaturi terte pentru iOS, iar incepand de anul acesta compania Apple va oferi aceasta posibilitate. Desi pare incredibil, compania Apple ne va permite sa instalam tastaturi precum cea Swype printr-o procedura extrem de simpla si o conexiune de internet, aceste tastaturi putand fi utilizate in oricare dintre aplicatiile care au implementat suport pentru ele.
Suportul pentru tastaturile terte va trebui implementat de catre dezvoltatori in interiorul propriilor aplicatii, asa ca nu toate aplicatiile noastre vor functiona din start cu acest sistem, deci daca veti instala iOS 8 beta 1 in terminalele voastre, exista sanse bune ca sistemul sa nu fie disponibil de la bun inceput.

iOS 8 Continuity

iOS 8 Continuity esteun sistem implementat de catre Apple special pentru iOS 8 si OS X Yosemite, acesta permitand o mai buna interactiune intre cele doua sisteme de operare. Mai exact, sistemul AirDrop va permite acum partajarea de fisiere intre iDevice/Mac-uri fara efort, iar daca folositi foarte des aplicatiile Messages sau Phone in preajma unui Mac, atunci lucrurile devin si mai bune.

Practic un Mac va putea prelua automat mesajele unui iDevice din jurul sau pentru a continua o conversatie si ne va permite sa raspundem la un apel primit pe iPhone, Mac-ul devenind telefonul si permitand continuarea conversatiei. Mai mult decat atat, vom putea initia apeluri direct de pe Mac printr-un iPhone aflat in jurul nostri si daca doriti sa faceti un HotSpot rapid, Mac-ul va recunoaste iDevice-ul si va eprmite partajarea rapida a conexiunii voastre.

iOS 8 Healthkit

Healthkit este nmele aplicatiei denumite Healthbook pana recent de catre diverse zvonuri aparute pe internet, ea oferindu-ne posibilitatea de a inregistra informatii biometrice direct in iDevice-urile noastre. Healthkit ne ofera posibilitatea de a alege care aplicatii au acces la informatiile furnizate catre ea si permite monitorizarea unei varietati de informatii, de la invelul de oxigen din sange, pana la nivelul de glucoza, presiunea arteriala, si multe altele.
Desi compania Apple nu a specificat clar acest lucru, Healthkit este conceput pentru a functiona acum cu diverse accesorii medicale, insa in viitor ea va putea functiona cu siguranta si cu iWatch-ul care urmeaza sa apara pe piata in toamna acestui an.

iOS 8 Siri

  Siri in iOS 8 va avea, dupa cum s-a zvonit in repetate randuri, optiunea de a ne permite sa aflam rapid ce melodii ascultam, totul folosind Shazam. Mai mult decat atat, Siri poate acum sa recunoasca inca 22 de limbi in cazul dictarii de texte, poate cumpara divers continut disponibil prin iTunes si are implementat un nou sistem de recunoastere a comenzilor vocale, totul fiind facut prin streaming din serverele companiei Apple.

  Separat de toate acestea, compania Apple a implementat si o functie numita Hey Siri care permite controlarea Siri oricand si oricum doar rostind aceasta fraza, ea fiind similara ci Ok Google-ul celor de la… Google.

iOS 8 App Store

Pentru iOS 8 App Store-ul va avea incepand de astazi un nou modul de explorare a tuturor aplicatiilor disponibile in App Store, sistemul permitandu-ne sa descoperim mult mai usor orice ne intereseaza. Modulul Explore are un tab de cautare care permite descoperirea rapida a continutului, aceasta cautare permitand inclusiv descoperirea de jocuri sau aplicatii care sunt in topul celor mai cautate.
Mai mult decat atat App Store pentru iOS poate efectua acum scroll continuu prin listele de aplicatii afisate in App Store, plus un nou modul de descoperire a unor cautari similare cu cele facute de catre noi si in final ramane un nou mod de a afisa aplicatiile pentru fiecare cautare. In continuare avem bundle-uri de aplicatii afisate pentru aplicatii din genuri similare, iar pentru aplicatiile simple avem disponibile clipuri video care ne prezinta functionalitatea aplicatiilor.

iOS 8 Touch ID

Asteptat inca de anul trecut, API-ul pentru Touch ID este oferit oficial pentru dezvoltatori de catre compania Apple incepand cu iOS 8. Mai exact, Apple le va permite dezvoltatorilor de aplicatii sa ne ofere diverse functii in propriile aplciatii folosind sistemul TOuch ID si citirea unei amprente salvate deja in sistemul disponibil in iDevice-uri. Apple promite ca intreaga procedura este sigura pentru noi, chip-ul enclava al iOS 8 protejand datele noastre salvate prin Touch ID, aplicatiile neavand acces la alte informatii.
Avand in vedere ca vorbim despre un APi complet nou, va fi necesara implementarea sa in diversele aplicatii ale App Store de catre dezvoltatori, deci vom avea de asteptat pana cand el va fi disponibil oficial peste tot.

iOS 8 HomeKit

  HomeKit este sistemul despre care v-am vorbit zilele trecute cand se anunta ca Apple urmeaza sa ne ofere sisteme ce vor permite controlarea caselor noastre, el fiind un set de API-uri care le permit dezvoltatorilor de produse pentru casa sa ne permita sa controlam orice din casele noastre folosind iDevice-urile si aplicatii pentru ele. Vorbim despre produse care vor necesita certificarea companiei Apple si care va permite controlarea luminilor, a termostatului, a usilor, sau a oricaror altor produse compatibile cu el, partea si mai interesanta fiind ca Siri este compatibil cu intregul sistem al celor de la Apple.

iOS 8 Family Sharing

  iOS 8 Family Sharing este un nou sistem lansat in cursul acestei seri de catre compania Apple, el permitandu-ne sa partajam rapid orice fel de informatii cu membrii familiei noastre. Vorbim despre informatii simple precum ar fi detalii despre o carte d credit sau chiar poze, totul mergand pana la continut cumparat din iTunes, informatii despre locatii, intrari din aplicatiile Calendar sau  Reminders, si multe, multe altele.

  Mai mult decat atat, iOS 8 Family Sharing le permite acum parintilor sa supravegheze cumparaturile pe care proprii copii le fac prin intermediul iTunes, astfel ca o notificare le va fi afisata cand copilul incearca sa cumpere ceva. Parintii vor trebui sa accepte achizitia sau sa o respinga si in acest fel Apple se protejeaza impotriva proceselor in care a fost acuzata ca nu are un asemenea sistem in iOS.

iOS 8 Mail

  iOS 8 Mail a avut parte de cateva noutati interesante anuntate de catre compania Apple ca parte a schimbarilor pregatite pentru noi in iOS 8, fiecare dintre ele fiind extrem de interesante. Mai exact, aplicatia Mail a iOS permite acum o mult mai simpla vizualizare a mesajelor folosind simple swipe-uri, aceste actiuni permitandu-ne sa marcam rapid mesajele sau sa vizualizam optiuni pentru stergerea ori arhivarea lor.

  Mai mult decat atat, iOS 8 Mail detecteaza acum automat invitatiile facute de catre interlocutorii nostri si recunoaste automat evenimentele din Calendar, prezentandu-ne bannere de notificari pentru adaugarea lor in aplicatii. Meniul de scriere a email-urilor are acum noi optiuni de interactiune pentru a adauga un email in draft, a accesa alte email-uri sau de a reveni la meniul de draft-uri.

iOS 8 beta

  iOS 8 beta 1 pentru iPhone, iPad si iPod Touch este disponibil incepand de acum pentru toti posesorii de iPhone, iPad si iPod Touch-uri care sunt dezvoltatori de aplicatii pentru platforma iOS sau au un UDID inregistrat in contul unui dezvoltator de aplicatii pentru platforma iOS. iOS 8 beta 1 poate fi instalat in momentul de fata pe orice iPhone, iPad sau iPod Touch mai nou de iPad 2, deci o gama foarte variata de dispozitive il pot rula acum fara probleme.

  iOS 8 beta 1 poate fi descarcat din portalul dedicat dezvoltatorilor in website-ul companiei Apple, insa veti avea de asteptat deoarece un numar foarte mare de persoane incearca sa il descarce in aceste momente.