X

Internetul mobil indoor si outdoor – cum ne vor pacali operatorii de telefonie mobila

Viteza de internet mobil indoor si outdoor este o expresie pe care o veti vedea din ce in ce mai des folositi atat de catre operatorii de telefonie mobila din Romania, cat si de catre cei de la ANCOM, atunci cand vor furniza diverse statistici privind evolutia vitezei de internet mobil. In cazul in care ati ratat articolul privind rezultatele financiare ale Orange Romania pentru primul trimestru al anului 2015, atunci cu siguranta nu stiti inca despre ce vorbim aici.

Viteza de internet mobil indoor este, in esenta, viteza pe care o veti atinge in momentele in care veti naviga pe internet din interiorul unei cladiri, aceasta variind in functie de tipul de structura si distanta de unul sau mai multe turnuri de telefonie mobila. Viteza de internet mobil outdoor este viteza pe care o veti atinge atunci cand navigati pe internet in aer liber, ea fiind influentata de factorii explicati anterior.

Desi principalele website-uri care permit testarea vitezei de internet nu fac distinctie intre indoor si outdoor, cei de la ANCOM s-au gandit ca ar fi bine sa o faca si prin Netograf ofera statistici pentru persoanele interesate. Pentru cei dintre voi care nu stiu, Netograf este un proiect al ANCOM care are menirea de a le spune romanilor daca viteza de navigare pe internet obtinuta de catre ei in timpul folosirii calculatoarelor este conforma cu ceea ce contracteaza de la diversii furnizori de servicii.

Acum probabil v-ati gandi ca viteza de internet mobil indoor va fi mai mica decat cea outdoor, insa se pare ca lucrurile stau exact invers conform informatiilor oferite de catre cei de la Netograf, cel putin in anumite situatii. Desigur ca datele lor au la baza un numar foarte mic de teste si nu sunt la fel de relevante precum cele ale Speedtest, de exemplu, dar poate in cativa ani lucrurile se vor schimba.

Revenind totusi la titlu, de ce au nevoie operatorii de telefonie mobila de o prezentare trunchiata a datelor privind vitezele de internet mobil din Romania? Raspunsul este simplu: marketing. Avand in vedere ca fiecare operator se proclama drept “cel mai mare si mai tare” in ceea ce priveste viteza de internet mobil, folosirea statisticilor pentru vitezele indoor si outdoor sunt doar o noua metoda de a genera confuzie pentru consumatori.

Ganditi-va ca in viitor abonamentele de internet nu vor oferi informatii doar privind vitezele maxime si minime de navigare pe internet, ci si detalii privind vitezele din cladiri sau din afara cladirilor, dar cine are nevoie de ele? Daca operatorii cred ca oamenii vor renunta sa cumpere un abonament de internet, sau aleg sa cumpere altul, pentru ca au viteza mai mica/ mai mare in casa decat afara si viceversa, atunci probabil cei care analizeaza aceste date habar nu au ce fac.

Problema este totusi alta si este mult mai complexa. Avand in vedere ca exista in multe orase zone in care in casa nu poti vorbi la telefon, cum vor oferi operatorii de telefonie mobila date clare privind vitezele de internet indoor sau outdoor acolo? In cartierele marginase ale unor orase internetul mobil nu functioneaza aproape deloc in case, asta desi viteza de internet mobil indoor este prezentata ca fiind mare. Din pacate cazurile de acest gen nu sunt chiar atat de rare si problema mai mare este ca operatorii nu fac nimic pentru a le rezolva.

In realitate cred ca exista extrem de putine persoane carora sa le pese de datele privind vitezele de internet indoor si outdoor, insa operatorii de telefonie mobila vor profita de ocazie pentru a-si insusi diverse titluri. Din pacate in loc sa se laude cu viteze bune de internet in orase si in afara lor, operatorii de telefonie mobila se limiteaza la case si aer liber, dar oare de ce ar face ei ceva util in loc sa ne prosteasca cu diverse statistici complet inutile ?

Voi ce parere aveti despre acest tip de statistici ?

This post was last modified on mai 4, 2015, 1:01 PM 13:01

Disqus Comments Loading...