Romania. NOU Numar UNIC de URGENTA Lansat pe 2 Mai

Romania. Un nou numar unic de urgenta pentru cetateni va fi lansat pe data de 2 mai in tara, iata ce vor putea raporta romanii prin intermedul sau de saptamana viitoare.

Romania numar urgente

Romania. Un nou numar unic de urgenta va fi lansat in Romania pe data de 2 mai, iar toti cetatenii din tara vor avea posibilitatea de a-l folosi exact precum se intampla in cazul oricaror alte numere unite guvernamentale. Mai exact, numarul unic de urgenta este 1911, el fiind creat la cererea Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), si va fi folosit doar pentru a raporta atacuri cibernetice de catre oricine este afectat de unul in Romania.

Romania. Numarul unic de urgenta pentru atacuri cibernetice va putea fi apelat din orice retea de telefonie mobila, insa numai intre orele 06:00 si 22:00, astfel ca nu vorbim despre unul care functioneaza non-stop. Practic, daca esti victima unui atac cibernetic peste noapte in Romania, nu prea ai ce sa faci, si daca e vorba despre furt de date, vor fi putea fi furate in liniste, pana la 06:00, cand va fi prea tarziu pentru a putea fi ajutat de catre autoritatile din tara.

Romania. NOU Numar UNIC de URGENTA Lansat pe 2 Mai

Romania. Decizia de a lansa acest numar unic de urgenta pentru atacuri cibernetice a fost luata dupa ce s-a descoperit ca la nivel global, acest tip de atacuri provoaca pierderi anuale de 400 de miliarde de dolari. CERT-RO face in mod constant avertizari cu privire la problemele cibernetice din Romania, iar crearea acestui numar unic de urgenta este o idee foarte buna pentur a ajuta oamenii care chiar au nevoie de ajutor in aceste situatii, si nu stiu de unde sa il ceara.

Persoanele fizice, companiile și autoritățile publice vor putea raporta atacurile cibernetice la numărul 1911, apelabil din orice rețea de telefonie, și vor beneficia prin call center, la nivel primar, de servicii de consiliere și remediere în urma acestora. Impactul criminalității informatice a crescut de cinci ori din 2013, fiind considerat o provocare pentru însăși securitatea internă a Uniunii Europene. Conform unui studiu, peste 50% dintre cetățenii UE se consideră neinformați în privința amenințărilor cibernetice, iar circa 70% dintre firme au cunoștințe minime privind riscurile cibernetice. În România, educația digitală în privința securității informațiilor continua să fie deficitară.

Romania. CERT-RO spune ca doar 50% dintre cetatenii UE se considera neinformati in ceea ce priveste atacurile cibernetice, in timp ce in cazul companiilor, 70% dintre acestea au cunostinte minime cu privire la ele. In Romania e foarte posibil ca aceste procente sa fie diferite, si mult in dezavantajul romanilor, iar CERT-RO incearca sa rezolve problema cu numarul unic de urgenta 1911, care functioneaza sub tutela Ministerului Comunicatiilor.

Romania. Saptamana viitoare va deveni accesibil acest nou numar de urgenta pentru atacuri cibernetice, asa ca il puteti folosi in mod gratuit incepand cu acea data pentru a raporta orice fel de probleme.

7 COMENTARII

  1. Nu CERT trebuie sa te apere de atacurile cibernetice, ci providerii telecom sau propriile echipamente! Persoanele/companiile trebuie sa găsească resurse de a se proteja de astfel de atacuri, iar acestea exista la anumiți provideri telecom, just ask!!!