X

Calea Lactee: INCREDIBIL Anunt, ce se Intampla in Galaxie

Calea Lactee este in centrul unei descoperiri uluitoare, iar asta pentru ca in galaxia noastra are loc ceva ce i-a surprins chiar si pe cercetatorii care urmaresc cu foarte mare atentie felul in care evolueaza ea. Conform unor observatii recente facute de catre cercetatori, se pare ca cea mai mare grupare de stele din Calea Lactee ar fi inghitit una de dimensiuni mai mici, canibalizarea de acest gen in interiorul galaxiei fiind ceva nou pentru oamenii de stiinta.

Calea Lactee are o grupare de zeci de milioane de stele care se afla chiar in centrul sau, nu foarte departe de uriasa gaura neagra, multe dintre aceste stele stand la cam 20 de ani lumina fata de centrul galaxiei. Gruparea de stele are o masa de 25 de milioane de ori mai mare decat cea a soarelui, iar formarea sa ar fi fost facuta prin “inghitirea” unui grup mai mic de stele, sau chiar a unei alte galaxii, evident cu dimensiuni mai mici decat Calea Lactee.

Calea Lactee: INCREDIBIL Anunt, ce se Intampla in Galaxie

Calea Lactee are multe grupari de stele in interiorul sau, insa aceasta despre care vorbim acum este cunoscuta cu denumirea de “grupare nucleara de stele”, si este una dintre cele mai dense grupari de stele din univers. In cadrul acestor grupari exista stele care au in compozitia lor mai multe metale decat soarele, dar si unele care au mai putine metale, iar cercetatorii spun ca in cazul celor din urma vorbim despre o miscare diferita prin Calea Lactee, fata de cea a soarelui.

“Miezul Căii Lactee adăpostește doi giganți: cea mai mare gaură neagră a galaxiei și un grup de zeci de milioane de stele în jurul găurii negre, care este mai dens și mai masiv decât orice alt grup de stele din galaxie. Majoritatea multor stele ale clusterului strălucesc la doar 20 de ani-lumină de centrul galactic și toate împreună cântăresc de aproximativ 25 de milioane de ori mai mult decât soarele. Noile observații sugerează că acest „grup de stele nucleare” datorează o parte din strălucirea sa unui alt grup mare de stele, sau chiar unei mici galaxii, pe care grupul principal le-a înghițit.”

Calea Lactee are in aceasta grupare de stele multe care par sa fi venit prin inghitirea unui alt grup, iar 7% dintre ele se invart in jurul centrului galaxiei in mod diferit fata de celelalte, dar si cu o inclinatie diferita. Adunand toate aceste date, oamenii de stiinta considera ca stelele din aceasta grupare “nucleara” din Calea Lactee nu au fost toate impreuna de la bun inceput, ci s-au combinat in urma unei ciocniri, pentru a se ajunge la ceea ce exist acum.

Calea Lactee in sine urmeaza sa inghita cel putin una dintre galaxiile mai mici care o orbiteaza, deci e foarte posibil sa vedem noi mari grupari de stele formate in interiorul galaxiei noastre peste milioane de ani.

This post was last modified on sept. 30, 2020, 11:58 AM 11:58

Disqus Comments Loading...