X

Ministrul Educatiei: Deciziile de Ultima Ora, Schimbarile Anuntate Azi in Scoli

Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial astazi o serie de decizii de ultima ora care au fost luate in cadrul celei mai recente sedinte de Guvern, iar asta pentru ca autoritatile au luat o serie de masuri care se vor aplica pentru toate scolile din Romania incepand din perioada urmatoare.

Ministrul Educatiei spune ca s-a luat decizia continuarii testarii in scoli, in ciuda unor zvonuri ca s-ar renunta la proces, dar si ca se pastreaza regulile privind intrarea in online, sau carantina cand exista elevi depistati pozitivi, separat de asta vorbindu-se si de eficienta testelor.

“Eu nu am această informație a ipotezei de renunțare la testare. Eu știu că a fost o solicitare din partea elevilor, părinților, profesorilor, a întregului sistem, aceea de testare. În ipoteza în care s-ar renunța la testarea pe bază de salivă, vă întreb cu ce ar putea fi înlocuită pentru a asigura starea de siguranță sanitară în școli. Vă întreb. Eu nu știu răspuns.

Vă reamintesc faptul că am avut peste un milion de teste cu exudat nazal sau faringian, care au fost la dispoziția școlilor și care au fost utilizate într-un procent de 2%, deci au fost respinse de elevi și de părinți.

Am dat exemplul rezultatului din ultimele zile, în care 2.000 de teste pozitive pe bază de salivă au fost confirmate PCR, deci 2.000 de copii ai României au putut să ia măsuri din timp pentru propria protecție, pentru propria sănătate și, de asemenea, pentru diminuarea vitezei de răspândire a virusului. Eu asta știu, asta este informația pe care o am, asta vă răspund.

Eficiența testelor a fost realizată de către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Ministerul Educației nu are competența analizării eficienței acestor teste, dar Ministerul Educației are responsabilitatea raportării unor date din sistemul de educație pe care vi le-am prezentat.

Se păstrează acea regulă. Se păstrează toate regulile în condițiile în care, pe bună dreptate, societatea așteaptă predictibilitate, deci nu așteaptă schimbări repetate, o predictibilitate care este foarte greu de asigurat în condițiile în care nimeni nu a fost pregătit să anticipeze această diversitate a variantelor SARS-CoV-2.”

This post was last modified on feb. 2, 2022, 6:58 PM 18:58

Disqus Comments Loading...