Ministrul Educatiei le vorbeste in mod oficial romanilor, prin 2 noi anunturi de ultima ora, despre un nou act normativ foarte important, al carui scop este de a reglementa felul in care este organizata, structurata si functioneaza Autoritatea Nationala pentru Calificari, ea fiind esentiala pentru educatie de calitate.
Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea si despre salariile profesorilor din scolile Romaniei, iar asta pentru ca exista multe inechitati in sistem, iar noi modificari legislative au menirea de a crea mai multa egalitate in ceea ce priveste banii pe care ii primesc inclusiv cei care conduc scolile din tara.
“Autoritatea Naţională pentru Calificări a fost înfiinţată prin Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, prin reorganizarea Consiliului Naţional al Calificărilor şi al Formării Profesionale a Adulţilor (C.N.C.F.P.A.) şi a Unităţii Executive a Consiliului Naţional al Calificărilor şi al Formării Profesionale a Adulţilor (U.E.C.N.C.F.PA).
În conformitate cu prevederile articolului 340 alin. (5) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, Autoritatea Naţională pentru Calificări este coordonată de Ministerul Educaţiei Naționale. În prezent, activitatea Autorității Naționale pentru Calificări este reglementată prinprevederile Hotărârii Guvernului nr. 556/2011 privind organizarea, structura şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Calificări, cu modificările și completările ulterioare.
La data de 03 septembrie 2023 au intrat în vigoare prevederile Legii învăţământului superior nr. 199/2023, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 614 din 05 iulie 2023 prin care rolul și atribuțiile Autorității Naționale pentru Calificări au fost mai bine definite. Astfel, odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi legislative la nivel primar se impune adoptarea unui nou act normativ.
Privind organizarea, structura şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Calificări care să corespundă evoluțiilor legislative înregistrate în domeniul de activitate al instituției, asigurându-se totodată un cadru de organizare coerent și eficient pentru punerea în aplicare a atribuțiilor stabilite prin prevederile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și Legii învățământului superior nr. 199/2023.
Un prim capitol a fost adresarea inechităților din sistem și aici vorbesc, de exemplu, despre salariile personalului de conducere și noi am avansat deja niște propuneri tehnice de cum s-ar putea rezolva și acum se discută, în funcție de proiecția de buget pentru anul următor, care vor fi creșterile posibile. Noi ne dorim ca toate angajamentele făcute personalului din învățământ să poată fi respectate pentru a încuraja ca cei mai buni absolvenți să intre în profesie și pentru a încuraja performanța.”
This post was last modified on nov. 11, 2023, 9:50 AM 09:50