X

Descoperiri semnificative pe urmele COVID-ului de lungă durată

Într-o cursă contra timp, cercetătorii au început să adune indicii valoroase care ar putea lumina misterul înconjurător condiției cunoscute sub numele de COVID de lungă durată. Această afecțiune, care continuă să afecteze milioane de persoane la nivel global, este caracterizată prin simptome persistente și adesea debilitante ce urmează infecției inițiale cu virusul SARS-CoV-2.

Eforturile de cercetare au dezvăluit că COVID-ul de lungă durată nu discriminează, afectând persoane de toate vârstele și din toate categoriile socio-economice.

Recent, un grup de cercetători din diverse instituții academice și centre de cercetare a sănătății a făcut progrese semnificative în decodificarea puzzle-ului COVID-ului de lungă durată. Onur Boyman, un cercetător elvețian, a identificat anumite modele în răspunsul imunitar al pacienților care par să fie corelate cu persistența simptomelor. Aceste descoperiri sugerează că, în unele cazuri, sistemul imunitar al pacienților continuă să răspundă ca și cum ar fi încă în prezența virusului, chiar și după eliminarea acestuia din corp.

Boyman a menționat că, atunci când pacienții se recuperează de la COVID-ul de lungă durată, sistemul lor complement se îmbunătățește de asemenea, sugerând o legătură puternică între cele două. “Aceasta demonstrează că COVID-ul de lungă durată este o boală care poate fi, de fapt, măsurată“, a adăugat Boyman, exprimând speranța că acest lucru ar putea duce la dezvoltarea unui test viitor.

Cu toate acestea, cercetătorii care nu au fost implicați în studiu au avertizat că această “dereglementare” a sistemului complement nu poate explica toate modalitățile diferite prin care COVID-ul de lungă durată pare să atace pacienții.

Ziyad Al-Aly, un epidemiolog clinic la Universitatea Washington din St. Louis, a spus că COVID-ul de lungă durată a fost atât de greu de înțeles deoarece este o “boală multi-sistem”.

Suntem obișnuiți să gândim despre boli pe baza sistemelor de organe“, cum ar fi bolile de inimă sau de plămâni, a spus el pentru AFP.

Înțelegerea mecanismelor din spatele COVID-ului de lungă durată ar putea răspunde mai larg la întrebarea “de ce și cum infecțiile acute cauzează boli cronice”, a adăugat el.

Acest lucru înseamnă că rezolvarea misterului COVID-ului de lungă durată ar putea consolida lupta împotriva altor condiții, cum ar fi sindromul de oboseală cronică sau simptomele prelungite după gripă, din ce în ce mai des referite ca “gripa lungă”.

Deși numărul real al suferinzilor de COVID de lungă durată este dificil de determinat, Organizația Mondială a Sănătății spune că ar putea fi între 10-20% dintre toate persoanele care au contractat boala.

Cercetările de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au sugerat că procentul persoanelor care fac COVID de lungă durată a scăzut odată cu apariția noilor variante ale coronavirusului.

În concluzie, deși drumul către înțelegerea completă și tratamentul eficient al COVID-ului de lungă durată este încă lung, progresele recente în cercetare oferă un strop de speranță. Prin continuarea investigațiilor și colaborării multidisciplinare, comunitatea științifică este mai aproape ca niciodată de a dezlega misterele acestei condiții complexe și de a oferi soluții concrete pentru milioanele de persoane afectate la nivel global.

Sursă: British Medical Journal

This post was last modified on feb. 12, 2024, 8:54 AM 08:54

Disqus Comments Loading...