Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anuntat joi semnarea a 62 de noi contracte de finantare prin Fondul pentru Modernizare, dedicate proiectelor de energie verde pentru comunitatile locale. Valoarea totala a acestora depaseste 110 milioane de lei (aproximativ 22 milioane de euro), dintre care aproape 99 de milioane de lei reprezinta fonduri nerambursabile.
Romania va avea noi proiecte care vizeaza dezvoltarea capacitatii de productie de energie pentru consum propriu in scoli, primarii, spitale si alte institutii publice. Mai multa energie produsa local inseamna facturi reduse si bani ramasi in comunitati, resurse care pot fi directionate catre investitii care chiar conteaza.
Prin aceste contracte, numarul total al acordurilor semnate prin mecanismul Fondului pentru Modernizare ajunge la 900, cu o valoare cumulata de 2,28 miliarde de lei (in jur de 460 milioane de euro). Din aceasta suma, 1,99 miliarde de lei provin sub forma de finantare nerambursabila, subliniind angajamentul Romaniei fata de adoptarea surselor de energie curate si durabile.
Implementarea proiectelor va conduce la instalarea a 324 MW de capacitate energetica in localitati din intreaga tara. Oficialii Ministerului Energiei pun accent pe faptul ca aceste capacitati nu doar asigura energie ieftina si nepoluanta, ci sporesc autonomia si siguranta energetica a comunitatilor.
Contractele semnate in cadrul ceremoniei de astazi acopera administratii locale din 31 de judete: Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Brasov, Braila, Bucuresti, Caras-Severin, Calarasi, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Olt, Prahova, Salaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui si Valcea.
Ministrul a explicat ca fiecare euro nerambursabil investit in comunitati inseamna mai putina presiune pe bugetele locale. In loc sa suporte costuri energetice ridicate, scolile, spitalele si primariile vor economisi sume semnificative care pot fi reinvestite in modernizarea infrastructurii locale, imbunatatirea drumurilor, consolidarea unitatilor sanitare si amenajarea spatiilor publice.
Burduja a subliniat ca intarirea administratiei locale reprezinta fundamentul unui avans economic sustenabil. Cand autoritatile locale devin mai puternice, intreaga tara creste in eficienta si competitivitate. Atragerea si utilizarea fondurilor europene pentru proiecte concrete aduce beneficii palpabile, de la siguranta rutiera la conditii educationale superioare.
Oficialul a mai precizat ca cei care sustin ca Europa nu ajuta Romania fie nu cunosc mecanismele de finantare, fie dezinformeaza publicul. Romania se dezvolta prin munca sustinuta, viziune si incredere in parteneriatul european, nu prin vorbe goale cu care unii intoxică spatiul public.
Fiecare euro adus in tara reprezinta o sansa reala pentru modernizarea infrastructurii esentiale: cea din sectorul energetic, cel din transport, sanatate si educatie. Romania de azi nu mai este tara de acum doua decenii, cand ne uitam cu jind la dezvoltarea altora. Nu este perfecta, dar este semnificativ mai buna.
Romania se afla astazi in cel mai bun moment din istoria sa recenta. Pozitionarea la nivel european si global este una avantajoasa, economia inregistreaza performante solide, iar nivelul de trai continua sa creasca. Desi mai sunt multe de facut, progresele realizate prin Fondul pentru Modernizare contureaza un viitor durabil si intaresc credinta ca investitiile verzi sunt pilonul unei dezvoltari solide.
This post was last modified on mai 14, 2025, 11:36 PM 23:36