Apple og en behagelig overraskelse

  Jeg må indrømme, at jeg ikke forventer, at en stor virksomhed, på størrelse med Apple, vil gøre gode ting for sine brugere, men jeg var behageligt imponeret over et firmaprodukt, som jeg ikke forventede at kunne bruge med så meget fornøjelse. Jeg taler om det nye OS X Mountain Lion som blev udgivet i onsdags og som jeg forventede ville køre meget dårligt på min Mac Mini som ikke har hardware så kraftfuld som en MacBook Pro eller en iMac. Selvom jeg installerede en SSD, forventede jeg, at operativsystemet ville arbejde hårdere end OS X Lion, at applikationerne åbnede med en længere forsinkelse, alt ville køre som en gammel pc med en nyere Windows.

  Heldigvis var situationen præcis den modsatte, OS X Mountain Lion kører videre Mac- mine endnu bedre end det gamle OS X Lion. Fra at køre programmer til at kopiere filer, alt fungerer meget bedre end på OS X Lion, og jeg er glædeligt overrasket over at se, at Apple tænker på sine operativsystemer på en sådan måde. På Windows reducerer opdatering til en ny version delvist ydeevnen, men på OS X er tingene helt anderledes, og jeg er spændt på at finde ud af, om du oplever den samme oplevelse med det nye styresystem.

42 KOMMENTARER

  1. asa o fi cum zici tu…dar eu pe windows nu am probleme… si app w8 merge pe calc cu hardware mai vechi mai bine ca versiunile precedente

  2. Si eu trec prin aceeasi experienta placuta cu Windows 8 pe laptop-ul meu Core2 Duo din 2008 care merge mai bine decat Windows 7 si care la randul lui a mers mult mai bine decat Vista. zaoane (ironie intentionata, ca poate te faci ca nu intelegi) imi pare rau dar bati campii in legatura cu PC..

  3. De cand am facut update la Mountain Lion timpul de boot-are s-a micsorat considerabil. In rest imi place noul Safari dar parca tot Chrome dau sa il deschid de fiecare data. Notification center-ul nu m-a dar inca pe spate, ce este drept nici nu prea sunt aplicatii care sa il foloseasca. Oricum +1 pentru Apple. Update-ul a adus multe lucruri noi. Ce sa mai zic de sincronizarea notitelor, reminder-elor cu telefonul. Totul merge ca pe roate.

  4. si eu sunt foarte multumit, am reusit sa-l iau si eu ieri si dupa un fress install si pus backup cu time machine merge super.

    Cand am trecut la Lion am fost nemultumit. acum sunt multumit.

    Folosesc un macbook pro late 2008.

  5. @Iry ma poti ajuta cu informatii despre configuratia ta?
    Imi trebuie un PC la serviciu si firma nu vrea sa investeasca intr-un Mac veritabil si eu nu vreau sa lucrez pe Win 😀
    Imi poti da mail pe acelasi ID ca si aici pe Yahoo! Mail daca ai timp.
    På forhånd tak.

  6. Afirmatia ta fata de windows este incorecta, deoarece windows 8 merge mult mai bine decat windows 7, precum si 7 pentru vista. Poate doar in cazul XP-ului ai dreptate dar XP e foarte vechi, ii lipsesc ogramada de imbunatatiri si nu mai exista support pentru el.

  7. Cand am instalat Lion iMac-ul meu a mers mai greu decat S.Leopard.

    Cam asa ma asteptam si de la M. Lion, dar sunt foarte foarte surprins.

    Merge excelent, si update-urile sunt bine primite. Am inceput sa folosesc deja Notes si notificariile.

  8. N-am testat Windows 8 si nici nu ma intereseaza, cat despre restul care au cugetat indeajuns de mult inainte sa includa o ironie despre mine, imi pare rau pentru voi, poate pe viitor puteti mai mult si fara ironii.
    In alta ordine de idei, Windows-urile noi functioneaza mai greu pe hardware vechi, daca Windows 8 va fi altfel, e treaba lui, deocamdata e beta, asa ca bagati-va ironiile in buzunar pana apare versiunea finala.
    @Hybrid: Am spus in articol ca e mini.
    @Jbfree: Sunt foarte curios sa imi spui unde anume este incoerenta.

  9. am un mac book air luat in decembrie 2010.

    1) credeti ca va merge bine mountain lion pe el?

    2) softul mai vechi continua sa mearga pe mountain lion? (mai vechi adica unul care merge pe snow leopard)

  10. De ce Apple isi intituleaza service pack-urile, sisteme de operare ?
    De la Panther pana la Mountain Lion nu am vazut mare schimbare – au pus Applications pe desktop, doar. In rest acelasi kernel BSD, aceeasi interfata de zeci de ani, aceeasi lipsa de optiuni, acelasi ecosistem inchis si putine aplicatii.

  11. As vrea sa trec si eu pe Mountain Lion, dar as vrea sa știu doua lucruri, dacă mă poate ajuta cineva. Wi-fi merge bine acum ?
    Fiind jucător de Go, am instalat pe MacBook Pro, un App CGoban 3, pe care nu l-am găsit pe lista de compatibilitati ale ML.
    Exagerez dacă rog pe cineva care are instalat ML sa își pună CGoban3 si sa-mi răspundă dacă funcționează ?

  12. windows-urile noi merg foarte bine pe hardware vechi…vrei sa ne intalnim si sa-ti arat w7 pe laptop din 2006 – 2007?

  13. Am facut si eu update acum cateva zile pe MBA 2011 de 13,3 si nu vad mare diferenta, in sensul ca si cu Lion mergea foarte bine. Ce-i drept, am tweakuit bine sistemul, am dezinstalat/sters package-uri care mancau RAM-ul degeaba…

    Windows 8 am pe un Eee PC 901, unu extrem de slab, si merge mult mai bine decat 7 sau xp. Da, interfata lasa oricum de dorit. Pe eeepc il tin pentru teste, insa pe mba il am dual boot si i-am compilat o tema de mac, astfel ca arata ca os-x-ul, insa are unele avantaje pe care in ML inca nu le am…

  14. “ca sistemul de operare sa functioneze mai greu decat pe OS X Lion” un exemplu. Desi am inteles exact ce doreai sa exprimi nu am putut sa nu remarc citeva greseli de exprimare. Oricum articolul este bun.

  15. Stiti cum e ? Dupa ce dai 2000$ pe un laptop care nu face banii ar fi si culmea sa nu aiba si un sistem de operare decent dar, normal ca dupa ce dai 2000$ ca sa nu iti para rau incepi sa zici ba da cei drept e muult mao bun . Eu cu 3000 ron am luat un laptop merg toate jocurile. Cat trebe sa dai pt un mac sa iti mearga? Cam 5000 ron pe putin

  16. @ss33
    Merge cam la fel, poate un pic mai incet.
    O sa mearga aplicatiile instalate anterior.
    Daca ai doar 2GB ram o sa-ti mearga mai greu. Eu tot air late 2010 am si aplicatia care-mi “curata” memoria ram se activeaza din 15 in 15 min la o utilizare normala (3-5 aplicatii deschise). Inainte,pe Lion, nu se incarca asa de mult memoria ram…

    Timpul de boot este mai mare ca la Lion. Pe Snow a fost cel mai mic timp de bootare, aproape instantaneu cu apasarea butonului.

  17. Defapt acum jok skyrim la setari mediu spre high, nu am dat high pt ca nu vreau sa se incalzeasca am jucat si high . Ca idee am pomenit de jocuri. Tu ce faci cu un mac la 2000$ se incalzeste cand rulezi 25 min un film =))

  18. Pai tu ai postat stirea cu incalzitu. Am 8 gb ddr3 1600. hard 500 gb 7200 rpm placa videa nvidia gf 630m 2gb , i7 ivy bridge sau cum se scrie frecventa nu stiu exact oricum 2,2 cam asa.

  19. Citesc si ma minunez. Nu a zis nimeni ca la banii pe care ii dai un MAC nu iti iei un PC cu o configuratie mult mai buna.

    Zaone face o treaba minunata aici pentru fanii idevice-urilor nu pentru fanii PC-ului. Asa ca ii rog pe cei care “nu au bani” de dat pe un MAC sa nu mai comenteze aiurea si sa-si vada de treaba lor.

  20. @scorpio2k2, frate, gandesti cam ingust! Blogul asta nu e facut pentru cei care au bani de un mac, e facut pentru a fi citit de oricine este interesat de lumea Apple si nu numai. Presupun ca multi care au Android au intrat pe acest site si urmaresc stirile, indiferent daca vor achizitiona un produs Apple sau nu… Si de ce crezi ca poti sa-i rogi pe cei fara bani sa se abtina de la propria opinie? Sau ti-ai luat MAC si te crezi mai smecher? Nu e bine sa fii discriminant…

  21. Victor dupa cum ai vazut am folosit ghilimele. Sunt destui pe aici care intra doar sa spuna ca ei nu isi vor cumpara MAC niciodata si ca windowsu e mai bun..

    si …Da mi-am luat mac dar nu ma cred smecher. L-am luat pentru ca l-am gasit foarte ieftin la cineva nu pt ca am vrut neaparat.

  22. Eu am un MBP 13inch i5, 8gb ram cu ssd si, desi lion-ul rula perfect (credeam eu), am fost placut surprins odata cu update-ul la mountain lion.
    Booteaza ceva mai repede si in utilizarea zilnica se simte o ameliorare destul de mare in viteza cu care ruleaza aplicatiile.

  23. Scorpio2k2, imi pare bine pentru tine, sa-l stapanesti sanatos! Problema e ca nu vad pe bloguri straine sa se manance lumea ca in Romania, acolo doar isi expun parerea, eventual o critica, mult mai rar o luare in ras etc, aici e full-time off-topic… Recunosc ca sunt off si eu acum…

    On: imi pare mie sau interfata noua are nuante mai deschise? Si contrast mai slab…